Zoku Natsume Yuujinchou

FOLYTATÁS

A Zoku Natsume Yuujinchou mindössze négy hónappal az első évad befejezte után látta meg a napvilágot. Ami lássuk be, nem egy kis teljesítmény. A legtöbb soozatnál akár éveket, sőt évtizedeket szoktunk várni, hogy viszontlássuk kedvenceinket, de minimum egy fél évet. Így igazán figyelemre méltó, hogy itt a rajongóknak mindössze négy hónapot kellett várakozniuk. Mivel Natsume története, bár egy szálon fut, mégis epizódikus, így aztán nem kellett különösebb felvezetés, hogy az emberek négy hónap szünet után visszazökkenhessenek ebbe a világba. Natsume élete úgy folyik tovább a szellemekkel teli világban mintha egy pillanatra sem ért volna véget. A régi történeteket elzártuk magunkban, most új történeteket szemlélhetünk.

TÖRTÉNET

Natsume Takashi kalandjai folytatódnak. Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

GARFIKA

Itt nem történt igazn nagy változás az előző évadhoz képest. Mindössze annyi, hogy a történet előre haladtával beköszöntött az ősz. Lehullottak a levelek, majd az első hó is ellepte a várost. Így a fülledt nyári képek helyét átvették, a zimankós, meghitt téli tájak. Ez pedig megváltoztatja az anime hangulatát. Nem lehet érezni már olyan erősen Natsume nem törődömségét. A föld megváltozásával Natsuméban is megmozdulnak a dolgok. Ez pedig egy olyan szempontból is fantasztikus ötlet, hogy a néző ne tudjon belekényelmesedni a képivilágba. Egy rajongó sem fog csalódni, ugyanis ezek a hidegebb képek ugyanolyan gyönyörűek, és megnyugtatóak mint az első évadban voltak.

SZEREPLŐK

Taki Tohru: Mondhatjuk, hogy az első komolyabb nő Natsume életében. Noha egyenlőre még nem ébredtek fel a gyengéd érzelmek, mégis jó látni, hogy Natsumet már nem csak fiúk veszik körül, és jól kijön az ellenkező nemmel is. Ebben pedig közrejátszik az is, hogy Taki tud a szellemek létezéséről, és már párat látott is. Egy ilyen szellem meg is átkozta, Takinak pedig lassan elfogy az ideje, hogy újra megtalálja ezt a gonosz youkait. Kutatása közben ismeri meg Natsumet, akire sajnos azonnal átragasztja az átkot. Nem túl felhőtlen kezdet egy barátságnak, de Natsume mégis segít a kissé különc Takinak, aki hamar meg is kedveli a fiút. Különösen pedig Nyanko-senseit.

Fujiwara Shigeru: Natsume nevelőapja. Bár nagy szeretettel viszonyul a fiúhoz, mégis rosszalva nézi, hogy Natsume nem viselkedik úgy mint egy igazi családban. Túlságosan is udvarias velük. Shigeru nagyobb szerepet kap ebben az évadban mikor kiderül, hogy ismerte Natsume nagymamáját Reikot. Ennek következtében pedig a két férfi sokkal közelebb kerül egymáshoz. Natsume általa kezdi építgetni a legemberibb családi köteléket.

Natori Shuuichi: Egy híres és jóképű színész, aki szintjén látja a youkaiokat. Bár Natsume egész életében arra várt, hogy találkozzon egy ilyen emberrel, Natorival mégsem tudnak igazán jól kijönni. Natori gyűlöli a youkaiokat, és ördögűzőként dolgozik. Bár vannak szellem szolgái, de nem kötődik hozzájuk igazán. A második évadban sokszor kerülnek össze Natsumeval. Van, hogy sikerül együtt dolgozniuk, de sok dologban nem értenek egyet, ez pedig feszültséget szül néha közöttük.

NEGATÍVUMOK

Bár már egyre több ember veszi körül Natsumét, még mindig nagyon udvariasak az emberi kapcsolatai. Ami azért érdekes mert már ő maga is azt mondja, hogy végre sikerült barátokat találnia. Ezek a barátságok azonban a külső szemlélőnek nagyon felszinesnek és kezdetlegesnek tűnnek. Igazából Nyanko-sensei az egyetlen akivel tényleg emberibb a kapcsolata. Valami minimális fejlődésre pedig már kíváncsi lenne az ember. Reiko személye kapcsán már megvannak lebegtetve a dolgok. Mintha Nyanko-sensei jól ismerte volna őt,és mintha a barátok könyvének is lenne valami mélyebb tartalma. Persze az is lehet, hogy már csak én akarok valami egységes szálat beleeröltetni az egészbe. Ugyanis nagyon szüksége lenne rá. Még mindig zajlanak az egy, vagy maximum két részes kis történetek. Van ami izgalmasabb, van ami kevésbé, de Natsumén kívül semmi sem köti össze őket. Így néha a mi kedves főszereplőnk is tehetetlennek tűnik föl, amire már az anime is rámutat mikor megkérdezik tőle, hogy mégis miért nem jár a nagymamája  után egy kicsit? Valamint, miért nem érdeklődik soha Nyanko-sensei múltja után? Persze Natsume utálja a youkaiokat, és ezért nem is akar jobban belefolyni a világukba, de azért ha már ennyire nyilvánvalóan vannak Nyanko-senseinek múltbeli esetei az emberekel, akkor valami csak kiderülhetne már. Ezek olyan apró dolgok amikkel kicsit egységesebbé lehetne tenni a történetet, mert így az ember hajlamos néha beleunni.

POZITÍVUMOK

Eljött az ősz, majd leesett az első hó. Telik az idő az animében. Képileg nem válik unalmassá, és kicsit megbolygatja a monotonabb részeket. Ráadásul nem csak képe, de hangulati változás is történt. Ahogy hidegebbre vált az idő, a Natsumet fölkereső youkaiok történetei is egyre komorabbak lettek. Sok esetben nem volt megoldás, maguk a szellemek eltávoztak, vagy összetört a szívük. Sokkal drámaibb lett a hangvétel, sok esetben komorabbak lettek a történetek. Ami azért jó mert a kezdeti libegés megállt, lett súlya a történeteknek, nem csak kedves mesék voltak. Megnyílt egy új kapu a történetben. Natsume elkezdett igazán megismerkedni a családjával. Noha egészen apró lépésekben halad, mégis érzékelhető, hogy a kezdeti hála átcsap ragaszkodásba és törődésbe. Natsume lebukásai is nagyon érdekesek voltak. Mivel egyre több a youkai körülötte, és aktív kapcsolatba is lép velük, ezért elkerülhetetlen, hogy néha ne nézzen rá valaki furcsa szemekkel, hogy Natsume mégis mit csinálsz? Egyre változatosabbak az ayakashik. Egyre több a magasabb osztályú szellem, akiknek sokkal változatosabb a külseje mint a kezdeti alacsony rangú állat formájú youkaiok. Illetve nem csak ayakashik, hanem egyéb lények is feltűntek. Izgalmas volt a sellő története, tragikus volt a két szobor története, de még egy víz isten is feltűnt a szinen. Remélhetőleg pedig egyre több lénnyel találkozhatuk, hiszen a japán folklór tele van valük.

AJÁNLÁS

Gyökeres változás nem lett az első évadhoz képest. Akinek azt tetszett annak folytatódik az élmény. Akinek pedig nem annak nem érdemes tovább erőltetni, mivel valószínűleg ez az epizódikusság nem igazán fog átcsapni másba. Őszintén remélem és bizakodok benne, hogy nem csak ennyi a sorozat, és még sok izgalmat tartogat nekünk. Már ha csak Madara és Reiko kapcsoltatát nézzük, vagy eleva a barátok könyvének rohamos fogyatkozását.

10/8

Következő: Natsume Yuujinchou San

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én