Alderamin on the Sky

HÁBORÚ

A háborús animék általában ott csúsznak el, hogy még csak a közelében sem vannak egy valóságos háborúnak. Persze az alapvető szépítésekkel, és izgalmas képeségekkel való megspékeléssel senkinek sincs baja, ha az nem lép át egy bizonyos szintet. Például nem hal meg egy fontos szereplő sem a csatában, így annak nem lesz igazán súllya. Ez eléggé elképzelhetetlen. Vagy a főhős intéz el mindent, ő öl meg mindenkit, és teljes a happy end. Nos, egy ember nem tud legyőzni egy hadsereget, és egy haború sosem végződhet teljesen happy enddel. Kellenek veszteségek, fájdalmak, elvesztett területek. A hadban álló feleknél van jó meg rossz. Itt már eleve meg tud bukni a történet. Nem állíthatjuk be az ellenséges hadsereget teljesen rossznak, hiszen akkor élvezhetetlen lesz minden stratégiai megmozdulás. Ezzel pedig elérkeztünk a legfontosabb ponthoz. Ha nincs benne logikai játék, unalmassá válik a történet. Míg egy igazán éleseszű stratéga játszmáit érdekes elnézni, hozzá pedig kapunk rentgeteg drámai elemet és fordulatot. Számomra eddig csak a Code Geass volt az ami eleget tett a legtöbb kritériumnak. Azonban a nyári szezonban érkezett egy igen érdekes vállalkozás. Az Alderamin on the Sky

 TÖRTÉNET

A Katvarna Birodalom már évek óta hadban áll a szomszédos Kioka köztársasággal. A birodalom lakójának tudhat egy fiút, Ikta Solorkot. Ikta szeret lazítani, utálja a háborút, és imádja a nőket. Soha életében nem szeretne az országa szolgálatában állni. Ám egy nap mégis fölszáll egy hajóra, amely egy katonai vizsgára szállítja őket. Ennek nem más az oka mint Yathorisino Igsem, a kiváló kardforgató Igsemek leánya. Yatori és Ikta régi barátok, így a lány könnyedén meg tudta őt győzni, hogy ne vesztegesse remek adottságait, inkább tartson vele. A hajón aztán megismerkednek Haroma Beckerrel, Matthew Tetridchel, és Torway Remionnal. Rajtuk kívül pedig még egy fiatal lány is utazik a hajón. Hirtelen hatalmas vihar kerekedik. Iktáéknak az utolsó pillanatban sikerül elmenekülniük a süllyedő hajóról. Ám ekkor fölfigyelnek a kislányra, aki a tajtékzó tengerbe esik. Ikta a lány után veti magát, és kihúzza a vízből. Ekkor válik mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy ő Chamille, a birodalom utolsó hercegnője. A csapat partra vetődik, azonban nincs szerencséjük. Az ellenséges köztársaság területére érkeztek. Két lehetőségük van. Vagy megadják magukat és túszok lesznek, vagy megpróbálnak áttörni a határon. Bár nem sokon múlik, de végül épségben átérnek, hála Ikta zsenialitásának. Mindannyian rangos katonákká vállnak egy szempillantás alatt, ráadásul mindenki fölfigyel Iktára, aki kétségtelenül a birodalom legkiválóbb stratégája. Ám ez mégis egy gyásznap számára. Három olyan dolog lett belőlle, ami sosem akart lenni. Katona, nemes, és hős.

GRAFIKA

Szépek, és meglepően újak a tájak. Nagyon hatásosak a fény árnyék játékok, és a csata közben való közelítések. Mind a ruhák, mind az ország animálása, megalapoz egy bizonyos kultúrát, és annak hangulatát. Így ismeretlenben is van valamiféle érzése az embernek arról, hogy miféle emberek élhetnek itt, és hogyan telken a napjaik. Ezek fényében szinte hihetetlen, hogy a szereplőket milyen igénytelenül formálták meg. Mindenkinek olyan színű a szem mint a haja, ettől kicsit egybeolvad az egész testük, valamint nagyon domináns lesz az az egy szín, ami erős jelentéstartammal bír. Az alakok elmosódnak, a mimikákban eltorzulnak a vonalak. Folyamatosan változik az arcuk. Távolról mutatva pedig apró pacáknak tűnnek. Nagyon erősen van kiemelve a szájuknak a vonala. Ez még a lányoknál talán nem is zavaró, de a fiúknál abszolút. Nagyon feminim lesz az egész megjelenésük, valamint olyan mintha föl lenne töltve a szájuk

SZEREPLŐK

Ikta Solork: A lustaság katonája. Ikta különleges logikája mesterének köszönhető. Ám ő sosem akart katona lenni, egész életében a tudományok vonzották. Érettebb korában pedig már a nők is. Sokszor nem találja el a megfelőle hangot a feletteseivel, ám minden csatát megnyer nekik. Bár tűri a sorsát a hadseregben, kétségtelenül untatja már őt a birodalom nyílt romlottsága.

Yatorishino Igsem: Az Igsem család különleges két kardos harci technikájáról ismert, amit még anno a császár adományozott nekik. Yatori a tökéletes katona. Mindig követi a parancsokat, mivel egy Igsem sosem szegül ellen. Gyors és ügyes harcos, fegyelmezett és éleseszű.

Haroma Becker: Kedves és szerény lány. Nem származik nemesi családból, és már sokadszorra igyekszik letenni a vizsgáját. A sebesülteket látja el a háborúban. Neki és osztagának köszönhető, hogy a birodalom sok katonájának élete megmenekült. Derekasan ellenáll Ikta csábításának, de mindig ott van neki ha a fiú megsérül.

Matthew Tetridch: Nem túl hires nemesis családból származik, ám büszke erre a rangra. Hamar elveszti a türelmét, ha úgy érzi valaki jobban teljesít nála. Viszont kiváló szakaszvezető válik belőlle, aki odafigyel a beosztottjaira. Sokszor kéri ki Ikta tanácsát, mikor úgy érzi teljesen elveszett a háború zűrzavarában.

Torway Remion: Szintén nemesi családból származik. Nagyon félén, és visszahúzódó. Viszont remek lövész válik belőlle. Nem is csoda, hogy visszahúzófó, ilyen testvér mellett. A bátyja élete örök elnyomója, aki szánalmasnak tartja öccsét, és úgy gondolja azért állt lövésznek, mert fél az igazi harctól. Torway viszont bebizonyítja, hogy nem csak nem fél az ütközetektől, de még jobb katona is válik belőlle mint bátyjából.

NEGATÍVUMOK

Mindössze 12 rész az egész történet. Na de miért? Ez a mennyiség néhol még egy olyan animében is kevés, ahol a való világban vagyunk, és mondjuk a sztori két ember kapcsolatát akarja bemutatni, akiknél nem olyan fontos a múltjuk. Itt viszont fantasy világ van. Teljesen ismeretlen országok, kultúrák, vallások törzsek. Megannyi történelem rejlik ebben a világban. Persze nem probléma ha ezek nincsenek mind kijátszva, ráadásul a készítők ügyesen csepegtették az információt, valami mégis kevés volt. Talán a szereplőket nem ismerhettük meg igazán. Ikta és Yatori között már az első pillanattól kezdve vibrál a levegő. Ám ez a nyilvánvaló szerelmi szál, meg se csillan a történetben. Sőt mi több, az ő kapcsolatuk fejlődik a legkevesebbet. Igazából nem tudok sok rosszat mondani, mivel még annyira az elején vagyunk a törénetnek. Ahogy azt ők is kimondják az utolsó részben, ez a történet még csak most kezdődik. Ugyanis ez a kis szösszenet, nem állja meg a helyét egy ütős évadként. Maximum egy ütős bevezető évadként. Ikta valóban lenyűgöző. Azonban még egy ilyen rövid évadban is meg lehet unni a harcokat, és a taktikákat, ha közben érzelmileg nem sok dolog történik a szereplőkkel. Lehet jobb lett volna ha nem két ennyira megabiztos és erős jellemű főszereplőt kapunk.Bár kétségtelenül ellenpontozzák a mellékszereplők, mégis izgalmasabb ha a főhős gyengül el egy pillanatra.

POZITÍVUMOK

Ténylegesen foglaloztak a háború problémáival. Mondjuk a fürdés, vagy az élelem kérdéseivel. Nincs jó meg rossz oldal. Évek óta megy egy háború, már senki sem tudja, hogy miért. A gyerekek beleszületnek, ebben nőnek föl, nincs más út mint a hadsereg. Megvédeni egy olyan országot, aminek nem hiszel az elveiben. Talán ez benne a legcsodásabb. Végre megjelentek a zsoldosok. A katonák akik vagy a pénzért harcoltak, vagy azért mert muszáj volt. Semmi ideológia nem fűzte őket az országukhoz. Ikta ezt a katonát képviseli. Csinálja, mert csinálni kell, de úgy csinálja ahogy neki tetszik. Viszont neki is vannak veszteségei. Tetszett, hogy itt nem feltétlenül a halál szörnyűségeire volt kihegyezve a dolog. Inkább megmutatták, hogy azoknak az embereknek, akik ebben élnek a halál már nem ugyanazt jelenti mint a közembernek. Nem is jelentheti. A fájdalom teljesen más értelemben jelenik meg. Nagyon ügyesen megoldották, hogy ne mondjanak el semmi konkrétat a világról, éppen csak annyit, hogy úgy érezd eleget tudsz. Holott nem is. Viszont annyira belementek a dolgokba, hogy igazán tudja várni az ember a folytatást. Megjelent a szexualitás, nem ecchi formában. Lehetséges ez? Létezik ilyesmi? Igen, bizony létezik. Ikta nőcsábász léte szerencsére nem merül ki abban, hogy folyton női melleket fogdos és közben elpirul. Teljesen külön kezeli szerelmi életét a munkájától. Megtudjuk, hogy jó pár kalandja volt életében, és még egy beszélgetésnek is a szemtanúi lehetünk, ahol a katonák megtárgyalják, hogy ki, hogy bírja a nők nélküli életete. Izgalmas jelenet mindenképp. Persze, hogy a lezárás is kerek legyen, Ikta megtalálja méltó ellenfelét. Így kerek egy csorba anime.

AJÁNLÁS

Ezt látni kell, nincs mese. Ha azt hiszed tudod milyen egy igazán bátor anime, akkor tévedsz. Fiúknak, lányoknak egyaránt szórakoztató lesz a történet. Ha tetszett a Code Geass akkor ne hagyd ki! Furcsa mód, nem lett olyan nagy vízhangja egyenlőre. Hiszen ez tényleg egy nagyon bevezető évad, és ki tudja lesz-e folytatás. Mindenesetre szerencsére nem vetettek föl olyan titkokat, hogy megőrülsz ha nem tudod meg. Itt inkább a hangulat miatt vágyódik vissza az ember.

10/9

Következő: Tasogare Otome x Amnesia

Ajánló
Kommentek
  1. Én