Owari no Seraph

"Valahányszor csak lehunyom a szemeim, ugyanazt a jelenetet látom. A barátaim mosolygó arcát, a bajtársaimat, a drága családomat, és utána látom, ahogy egy vámpír elveszi őket tőlem."

Vámpírok, mint műfaj:

Mindenki találkozhatott már a vámpír mítosszal vagy metafórával az élete során. A régi időkben mint a gonosz megtestesítője és elrettentő rettenetes alak volt. Egész könyvek szólnak arról, hogy hogyan tudod távoltartani a házad népét a vámpíroktól. 2005: berobban az Alkonyat saga első kötete. A vámpír kultusz átértékelődik, a vérszívásnak mint a közösülés metafórájának nagyon erős szerepe lesz minden lányregényben. Nagyon nehéz, különösen a vámpír láz kirobbanása után jól hozzáfogni egy műhöz. Valahol minden kísérlet elbukik a sablonos történeteivel. Persze születtek nagyon jó próbálkozások is mint pl az Interjú a vámpírral (igaz ez még az Alkonyat előtt). Viszont nagy többségben ez a műfaj ontotta a ponyvákat és a rosszabbnál rosszabb filmeket. Hogy nyúljunk ehhez a témához? Hogyan hozzunk ki belőle valami újat? Mi az amit még nem látott mindenki ezerszer? Számomra legjobban a Shiki című anime találta meg ezt. Történetileg és dramaturgiailag nem hoz semmi újat, de filozófiailag nagyon érdekes helyzetet hoz. Ez is már unalomig ismételt de megtalálták a hozzáillő pillanatokat és karaktereket. 2015: az Owari no Seraph is megpróbálkozik egy újraértelmezéssel. Egy egészen izgalmas értelmezéssel. Összeolvad a már jól ismert vírusos zombi apokalipszis a vámpírokkal.

Történet: 

A világban mindenhol egyidejűleg kirobban a vírus ami minden embert megfertőz aki 13 év feletti. Így az emberiség nagy része kipusztul a Föld pedig parlagon hever. Ez egy remek alkalom az addig elnyomásban élő vámpíroknak, hogy föllázadjanak és uralmuk alá hajtsák a megmaradt lakosságot aminek nagy része gyerekekből áll. Két főszereplőnket is : Mikát és Yut. Az árvaház ahol élnek egy nagy család, innen viszik el őket a vámpírok városába, hogy ott haszonállatként élve naponta kiszívják a vérüket. Mika Bathory gróf (véletlen lenne???) egyik kedvenc csemegéje, ez lehetőséget ad a fiúnak, hogy a vámpír házából ellophasson egy térképet ami talán kiutat ad. A csipet csapat neki is indul az útnak ám a szabadságot jelentő ajtónál állva összefutnak a nemes vámpírral. Egyedül Yunak sikerül megmenekülnie, egész családját elveszti a szeme láttára. Amit kiér az emberek világába már várja őt a Japán Démonhadsereg, hogy csatlakozzon hozzájuk a vámpírok kiírtásában. Yunak mindig is ez volt az álma a tragédia után pedig még inkább, így csatlakozik a sereghez.

 

Karakterek: 

Mit szépítsünk? Szerintem Yu karaktere az első részekben borzasztóan unszimpatikus. Persze megvan benne a heroikus főhős minden tulajdonsága, bátor, fafejű és nagy tragédiákat átélt. Valamiért pedig nulla kiképzés után is a legprofibb kardforgató. Vége, Semmi mást nem tudnék róla elmondani. Üres gyerekes karaktere van. Az első négy rész azzal telik el, hogy hisztizik. Ki akarok szabadulni! Be akarok kerülni a hadseregbe! Az elit osztagba! Fegyvert akarok! Ennek ellenére az utolsó 3 részben még is megenyhültem iránta. Nem rossz srác ő, a 10 részben be is nő a fejelágya és egészen komplex érzelmeket produkál. Bízom benne, hogy a 2. évadban már egy komoly árnyalt karakter lesz belőle. Az egy hatalmas karakterfejlődés lenne mind neki mind a készítőinek. Mika karaktere tulajdonképpen ugyanez csak pont az ellentéte. Szép a gondolat: szőke-fekete, kedves-mogorva, vámpír-ember. De ez még így is kevés egy jó kapcsolatra épülő animében. Na de a 10. részben ez is elkezd fejlődni. A 2. évadra szerintem ez is egy gyönyörűszép páros történet lesz. Viszont van pár nagyon szórakoztató mellékszereplőnk akiknek a szálai szintén beindulnak....majd a 2. évadban. Guren tábornok messze a legszórakoztatóbb karakter az egész sztoriban. Mindenkit leszar, mindenkit utál és az egyik legflegmább személy akit valaha láttam. Az ő jelenléte nagyon jól feloldja a néhol már túlzó feszültséget, nagyon ügyes kompozíció. Shinoa és Mitsuba folyton egymást gyilkoló ám összetartó párosa is nagyon érdekes...lesz a 2. évadban. Valamint van még egy nagyon mellékszereplő aki viszont hatalmas forma és remek főgonosz lehetne vagy lesz belőlle, ő nem más mint a vámpír királynő : Krul. Szóval igen, nem rosszak az emberek de még váratnak magukra.

Negatívumok:  

Minden megmagyarázatlan. Miért csak most tudnak föllázadni a vámpírok ha ők a bolygó legerősebb lényei? Yu mitől ennyire erős és penge harcos, hogyha nem kapta meg a kiképzését? Miért csinálnak egy elit különítményt gyerekekből? Honnan az a sok démon aki rászabadult a világra? Hogy maradtak életben az emberek? Persze ezekre is gyógyírt kaphatunk majd pár év múlva vagy esetleg a mangából. Ez egy shounen, akkor gondolnátok, hogy a harcok azért nagyon faszájosak nem? Nem. A démonokkal való küzdelemet 5 perc alatt lezavarják. Add nekem az erőd! Nem! De! Nem! De! Oké! Tádám. Na jó de akkor a vámpírokkal való küzdelem? Semmi, minden harc alól kitérnek valahogy a legpitibb indokokkal. Ráadásul az ellenség áll egymással szemben és csomó ideig csak beszélgetnek. Egy csata közepén. Megvitatják, hogy mennyire ki fogják nyírni egymást majd csörög valakinek a telefonja és mindenki elsétál a dolgára mintha mi sem történt volna. Egy "nagyobb" harc van, azt is egy kimerevített képben kapjuk meg vagy csak egyszerűen nem mutatják. Lezáratlan: ebben az animében minden kezdetleges, a sztori, a karakterek, de még a címben lévő végzet szeráfját sem ismerjük meg csak elmondják, hogy az van és, hogy az majd lesz. Az első évadnak egy mondat közepén lesz vége. Minden elkezdődne de mégse. Így aztán ezt nem tudom első évadnak tekinteni inkább csak valami előszónak. Sokat agyaltam, hogy a grafikát idesoroljam-e? Nekem nem volt vele bajom de valaki szemét azért bánthatja. A karakterek elég szépen kidolgozottak és meganimáltak de a háttér az rajzolt. Ezt úgy képzeljétek el, hogy pl nem mozog a füst, mert az csak meg van rajzolva. Vagy össze van mosva az ajtó a fallal, nincs az az érzésed, hogy azt ki lehetne nyitni. Minden ilyen ami nincs használatban. Aztán van akinek ez a stílus bejön van akinek nem, engem hidegen hagyott.

Pozitívumok:

 

Nem fogják vissza magukat, semmi cenzúra. Ha valakinek leszakad a karja akkor az bizony ott fog heverni. Ha átszakad a hasa akkor vért fog hányni. Ezzel nagyon valóságossá teszi a történetet és benned van az, hogy bármelyik kedvenc szereplődet elveszítheted hiszen ez tényleg egy csata. Könnyes a halál de nem annyira szívszaggató mint mondjuk egy romantikus animében. Hierarchia: minden jelezve van. Saját ruhája van a rabságban tartott embereknek, a szabadoknak és a hadsereg tagjain belül is vannak fokozatok. A vámpírok rendszere dinasztikus. Vannak nemesi családok, egyszerű katonák és ősök leszármazottai. Könnyű átlátni a rendszert és akkor utána nagyon izgalmas benne lenni. A fegyverek rohadt jók. Utoljára az Akame ga killben láttam, hogy a fegyvernek tulajdonsága vagy lelke van. Az emberek fegyvereiben démonok laknak tulajdonképpen őt kell megszelídíteniük. A vámpírok kardjai meg a vérükből táplálkoznak. Így tulajdonképpen mindenkinek van egy társa a harcban akivel összhangba kell jönnie. Tök érdekes lett volna látni, hogy Yu ezt, hogyan teszi..hát nem, nincs benne. Jók a zenék szépen koreografáltak

Ajánlás:

Ha imádod a harcokat akkor inkább nézd meg az Akame ga killt mert ez semmi izgalmas összecsapást nem tartogat számodra..na majd a 2. évad. Ha szereted a vámpíros animéket és már láttál is párat akkor a koncepció szerintem tetszeni fog mert hoz egy kis vérfrissítést az egész műfajba, de ha ez lenne az első akkor szerintem inkább nézd meg a Shikit, mélyülj el ennek a filozófiai tartalmában és utána sokkal jobban be tudod majd fogadni ezt az apokaliptikus, háborús helyzetet vámpírokba csomagolva. Mindenképpen érdemes lenne megvárni a 2. évadot mert szerintem ez tényleg csak bevezetőként értékelhető. Ne várjatok tőle túl sok választ így magában. Aki látta de nem tetszett neki az is ugorjon majd szerintem neki mert minden hiba korrigálható egy tényleges évadban. Szóval ha önálló animekét nézem akkor 6.5, ha viszont egy bevezetőként akkor 10/7. De ezt a számot a következő évad akár földobhatja egy erős nyolcasra vagy kilencesre is. Jó szórakozást hozzá! :) <3

  

Ajánló
Kommentek
  1. Én