AnoHana

Szeretlek. És ez az a fajta amikor a feleséged akarok lenni.

GYEREKKORI SZERELEM

Nagyon szép az a történet mikor valakik együtt nőnek föl, és a sok viszontagság ellenére barátságuk szerelemmé nő velük együtt. Ez a műfaj annyi borzalmas filmet okádott ki magából, hogy az már szinte lenyűgöző. Viszont az animéknek általában jól állnak ezek s zerelmi szálak. Csak, hogy néhány példát említsek Ef- a tale of memories, a gyerekkori szerelemből következik az egyik leggyönyörűbb szerelmi vallomás. Fairy tail, Hotarubi no mori e, Akatsuki no Yona, és ha nagyon szúrós szemmel nézzük akkor még az Attack on titan is. Na de mitől működhetnek ezek az animék? Attól, hogy a szereplők végig nézhetik egymás felnőtté válását és ezáltal nőhet föl bennük ez az érzelem. Az AnoHana viszont ezt eldobta....ami elég érdekes húzás.

TÖRTÉNET

A történet szerint Jintan, Menma, Anaru, Poppo, Tsuruko és Yukiatsu gyerekkoukban legjobb barátok. Ők a szuper békavadászok. Felüti közöttük fejét a szerelem és a féltékenység. Mígnem egy nap Menma beleesik a folyóba és meghal. Mindenki saját magát hibáztatja a lány haláláért. A csapat szétválik, meg is gyűlölik egymást, ám nem tudnak szabadulni Menma emlékétől. Főlleg Jintan, aki pár év múlva egy nyári napon elkezdi látni Menma szellemét. A lány nem tud nyugodni míg nem teljesítik a kívánságát, ezért a csapat újra összekovácsolódik, hogy végre búcsút vehessenek az imádott lánytól.

SZEREPLŐK

Jintan: Tökéltes főhőse az animének. Egy olyan fiú karaktert akartak hozni aki egy igazi csoportvezető, s miután átél egy nagy traumát pontosan ezt a tulajdonságát veszti el, és megpróbálja magát mindenből kivoni, hogy csak a gyászának élhessen. Jintan karaktere meglepően aprólékosan van kidolgozva. Főlleg az utolsó részben csúcsosodik ki, hogy milyen is ő igazán, hogy mennyire hajlamos elnyomni az érzelmeit. Viszont el kellett velünk hitetni, hogy ez a fiú nem egy adonisz, és pontosan ezt teszi őt vonzóvá. Mivel a történetben Jintanhoz két szerelmi szál is fűződik ezért nekem mint nézőnek is el kell fogadnom ezt a szerelmet. Sikerült. A részletgazdag kidolgozás teszi-e vagy az, hogy ő képviseli az egész anime hangulatát? Nem igazán tudnám megmondani, de nem ültem értetlenkedve a szerelmi vallomások előtt.

Menma: Ő Jintan...és tulajdonképpen mindenkinek a szerelme. Hupsz, spojler. Viszont itt nem sikerült megugrani azt a lécet ami Jintannál sikerült. Ugyanis... készüljete föl....most figyelj.... MENMA ISZONYATOSAN IDEGESÍTŐ. Lehet, hogy kislányként borzalmasan cuki volt, talán pont emiatt imádta mindenki, mert szép, kedves és olyan kis aranyos. DE! Ha csak azt nézzük, hogy Menma kb 8 évesen meghalt, és visszatért mondjuk 15-16 évesen akkor neki az 8 év teljesen kiesett. Nem szocializálódott, nem tanult, nem is volt emberek között. Ergó egy 8 éves inteligencia szintjén kéne lenni. Valóban azon is van. Jintan viszont időközben fölnőtt, megkeseredett, átélt fájdalmakat. Bármennyire is édes és aranyos nem fogsz vonzódni egy nyolc éves kislányhoz, még akkor sem ha 16 éves teste van. Amire ráadásul még utalások is vannak, hogy ne legyen kínosan pedofil szaga ennek a szerelemnek. Szóval vagy Jintan fogyatékos vagy ez a páros nem illik össze. Ráadásul a már megváltozott fölnőtt Jintan karkteréhez már nem illik a kislányos és érzékeny Menma karaktere. Ettől függetlenül van pár jó pillanata. Néha még aranyos is...tuna lenni. Összeségében nincs is vele nagy probléma, de valahogy így aztán nem tud meghatni az amit átél, csak az ami emiatt Jintanra tükröződik.

Anaru: A lányok számára talán Anaru álhat a legközelebb. A folyamatosan küzdő, a csalástól sem meghátráló lány aki még így is bukdácsol. Anaru tragédiája számomra néha sokkal fájdalmasabbnak tűnő volt mint a főtörténetben zajló tragédiák. Talán ő volt a legemberibb karakter mindenki közül. Az ő megalázottsága és elhanyagoltsága teszi a legnagyobb hangsúlyt a történetre. Anaru nem szimpatikus. Senki se, de ő sem. Ezt szeretném leszögezni, hogy ebben az animében nem fogsz igazán kötődni senkihez, és pontosan azért mert végtelenül kicsinyesek és önzőek, ami tökéletesen rendben van. Hiszen kár letagadni, ez az anime sava borsa

Poppo: Ő a vicces, aranyos, kicsit kövér kisfiú, akiből édesen lúzer felnőtt is válik. Iagzából Poppo karaktere elhagyhatatlan mert egy baráti társoság szerves része. Viszont mivel őt nem vonták be ebbe a szerelmi sokszögbe így néha úgy éreztem, hogy ő a csapaton belül is mintha kirekesztetséget élvezne. Holott ez még csak távolról sem igaz. Viszont a végére a hangsúly annyira átkerült a barátságról a szerelemre, hogy ott nem élvezhetett igazán nagy szerepet, még akkor sem ha a csoport szerves része.

Tsuruko: Nagyon sokat beszélünk arról, hogy ki milyen is volt kiskorában. Ki volt a vezető, a mellőzött, a vicces, a féltékeny, a majmolós és stb. Majdnem mindenkinek irányul egy negatív érzelme a barátai iránt, viszont Tsuruko az akinek annyi van ebből, hogy nem is lehet érteni, hogy még miért van itt. Mit csinál? Elveszti a szerelmi posztot, majd a bizalmasi posztott. Őt vonják ezek a barátságok a leginkább háttérbe. Emiatt kicsit savanyú és rosszindulatú lett minden megmozdulása, és így igazán nem is lehet neki szurkolni.

GRAFIKA

Az AnoHana világa egy nagyon színes, álomszerű képivilág. Kicsit utal ezáltal a nyárra, a felhőtlen gyerekkorra. Menma a teljesen fehér mejelenésével mint virág, vagyis szellem nagyon üdítő ebben a színkavalkádban. Viszont ennél többet nem tudok elmondani erről. Mivel a karakterek nem szépek. Mindenkinek ugyanaz a kicsit sablonos arc van megadva. A vonások nagyon el vannak tompítva, ezért a távoli mozgás néha szaggatottnak tűnik. Viszont az egyetlen dolog amikiverte nálam a biztosítékot azok a hajak. Az anime karakterek haja gyönyörű. Lebeg a szélben, össze - vissza turkálnak benne, belelóg a szemükbe. Éppen ezért én azt preferálom, hogy a haj az igenis legyen kidolgozva, érezzem úgy, hogy az egy igazi ember haja. Itt viszont a haj egy egybenálló csomó. Jintan néha emiatt konkrétan úgy néz ki mintha kolbászok lógnának a fejéről. A másik zavaró pont a szemüveg. Tsuruko ugyebár szemüveges, és a visszaemlékezős képeknél még Anaru is szemüveget visel. Viszont elkerülhetetlen, hogy profilból mutassák őket. Ámbár a szemüket is akarják láttatni, hiszen az az érzelmi kifejezések fő központja. Na, hogyan oldjuk meg? Itt az egyetlen optimális lehetőség a "kamera állás". Olyan szögből kell őket mutatni, vagy olyan szemüvegben, aminek a szára nem takarja ki a szemüket. Az AnoHana alkotói azomba gondoltak egyet és egy radír segítségével frappánsabban megoldották a dolgokat. Eyszerűen a szemük vonalában nincsen szemüvegszár. Elindul a lencsétől megy egy milimétert majd eltűnik, végül a fülnél újra föltűnik. Zseniálisak ezek a japán lebegő szemüvegek.

NEGATÍVUMOK

Engem iszonyatosan zavart, hogy ez az anime nem logikus. Bármennyire is szép, hogy visszatér a gyerekkori szerelmünk, akinek teljesíteni kell a kívánságát...egyszerűen ebben a formában ez nem kivitelezhető. Na de haladjunk lépésről lépésre. Vegyük az általam belőtt életkorokat. Ha Menma 8 évesen meghalt és 15 évesen visszatért, akkor az számomra teljesen hihető, hogy a barátai még mindig gyászolnak, nem tudnak megszabadulni az emlékétől. Viszont! Tegye föl a kezét aki sír az általános iskolai szerelme után mert úgy érzi ő volt az igazi. Ez a pedofil hajlam mind a két fiú részéről szerintem veszetten kínos. Nem ragaszkodhatnak egy nyolc éves lány szerelméhez, ez egyszerűen abszurd. Ráadásul ha bele gondoltok akkor borzasztóan bizarr. A másik fölvetendő kérdés, hogy hol volt eddig Menma? A szellem világban máshogy telne az idő mint lent a Földön? Ráadásul Jintan szerelme számomra teljesen indokolatlan. Miért szeretitek egymást? Hogyan szerettél bele újra? Hol van a karakter fejlődés emberek? Anélkül nem lehet komoly szerelmi szálat létrehozni. A másik nagy hiba, hogy ez az anime mindenáron meg akar ríkkatni. De néha már annyira megakar, hogy azt vártam, mikor néznek ki rám a szerepelők, hogy - Na? Sírsz már?   Bevetnek minden klisés búcsúelemet csak, hogy elérzékenyülj. Viszont legyetek erősek, mert ez az anime egy könnycseppnél nem érdemel többet.

POZITÍVUMOK

Az AnoHana világa végtelenül kellemes. A nyár, a patak, a békaszedés. Rentgeteg olyan elemmel zsonglőrködik az anime ami megnyugtató. Néha persze megpróbál egy kicsit fölzaklatni, de szerencsére nem sikerül neki. A búcsúzás nem csak akkor lehet szép ha fölkavar. Persze ez egy drámai mű akar lenni, de sokkal inkább lírai. Ha úgy egy picit belegondolunk csak a címébe. Vagy Jintan záró soraira, ami összhengban van az openingel és az endingel akkor ez a virág toposz gyönyörűen végig van vezetve. Az AnoHana nem egy valós búcsúzást, de még csak nem is egy valós gyászt mutat be. Sokkal inkább egy élet menet. Hiszen a szereplőink fölnőnek, elszakadnak gyermeki ártatlanságuktól lásd: Menma a virág, és belépnek egy sokkal kegyetlenebb világba, ahol minden a kiközösítés, a pletyka és a love hotelek körül forog. Nekik pedig annak ellenére, hogy dolgokról le kell mondaniuk, meg kell tartaniuk a barátságot amely a gyermekkor nyomait hordozza. Számomra ennyit jelent az AnoHana, se többet sem kevesebbet. Nagyon szépek a Menma halálára tett utalások. Sosem mondják ki, vagy mutatják be. Persze ilyenkor néha megszólal az embernek a perverz horror imádó része, hogy mutassák már a lényeget, de ez így volt teljes.

AJÁNLÁS

Ha éppen megnézted életed animéjét, ami után csak sírsz magzatpózban az ágyadban mert fel sem tudod fogni, akkor kezdj bele az AnoHanába. Mert ez egy fantasztikus átvezető két anime között. Szép, nincs sok hibája és szórakoztató. Viszont ne várj valami hatalmas hatást mert az nem lesz. Nem korszakalkotó anime. Szép és kész.  Nagyon aranyos és kedves. De már túl fogom csöpögni az egészet. Befejezésnek viszont annyit mondanék, hogy kihagyni sem igazán éremes mert meglepően kellemes érzéseket tud előcsalogatni az emberből.

10/8 :)

Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=x8fvwC5xVGg

Következő: Owari no Seraph : Nagoya Kessen-Hen

Ajánló
Kommentek
  1. Én