Zero no Tsukaima

Nulla Louise

MÁGIA

Kedvelt téma igaz? Naná, hogy az. Hiszen elkerülhetetlen egy izgalmas fantsy világban a mágia jelenléte. Viszont Harry Potter óta, lássuk be már kicsit többet várnak a fogyasztók annál mint, hogy valaki egy varázspálcával hadonászva megoldja a helyzeteket. Sok újjítás van. Ne legyen pálca, harcoljanak az elméjükkel, vagy a kezükkel. Esetleg legyenek varázskardok....sárkányok? Vagy maradjunk a ókor óta kedvelt négy elemnél, varázspálcánál, varázs iskolánál, és egy különleges főszereplőnél aki először bénának tűnik? Miért is ne?

TÖRTÉNET

Louise egy nemes, azaz varázsló. Egy nagy család harmadik leányaként látta meg a napvilágot. Ez bármennyire is hangzik jól, sajnos Louise iskolájában igencsak ügyetlennek számít. Még egy varázslata sem sikerült, és nem tudni vajon melyik elemhez tartozik, ha egyáltalán tartozik valamelyikhez. El is nevezik Nulla Louisenek. A másodéves vizsga egy jó lehetőség arra, hogy a lány bebizonyítsa, igenis van olyan jó varázsló mint a többiek. Meg kell idéznie segítőjét, aki egész életében szolgálója marad és segíti őt. Társai szokás szerint remekelnek, sárkányokat, szalamandrákat idéznek meg. Ő is imádkozik, hogy hasonló hatalmas társa legyen, aki lemossa róla gúnynevét. Ám nem mást idéz meg mint egy közembert. Név szerint Hiraga Saitot. Csakhogy, bár elsőre senki sem hisz neki, Saito nem ebből a világból származik. Talán Louise varázslata nem is volt olyan gyenge mint azt elsőre gondolták?

GRAFIKA

Egy 2006-os animéről beszélünk. Nyilván senkit sem a grafikája fogott meg. Viszont sajnos a harcok unalmasak, és vontatottak. A képivilág gyermeteg. A színek nagyon haloványak. Az egésznek ad egy rossz fajta hangulatot. Persze sokan szeretik ezt a fajta, kicsit a régebbi animékre hajazó grafikát. A 2006-os szériákbn azonban már föltűntek sokkal szebb darabok is, amiknek a színvilága nem adott ilyen gagyi jelentést az egésznek. Mintha egy régiség kereskedés polcán állnának a szereplők. Az arcmimikák is emiatt nagyon kötöttek. Tudod, hogy ki mikor melyik arcelváltozást fogja fölvenni, ami ki is őli magából a poént. Nem mintha a macskafejes arc humor forrás lenne. 

SZEREPLŐK

Louise: Akik ismerik már a Toradorából a zsebtigrist, Taigát, azoknak könnyebb lesz a megértés. Mivel ez a karakter ugyanaz, csak rózsaszín hajjal. Louise tipikus tsundere karakter, semmivel sincsen föloldva a szerepe. Ha csak a fogalomra rákeresel, példának máris őt hozzák. Ezzel alapjáraton még nem lenne gond, hoszen egy tipus figura is hozhat új fordulatokat és érdekességeket egy történetben, mint például az egyik leghíresebb yandere, Yuno. Viszont Louise nem hoz újat. Az első perctől tudod, hogy mire megy ki az anime, hogy be akarnak hozni általa egy varázslatot és egy szerelmi szálat. Azzal is tisztában vagyunk, hogy ő, hogyan fog rá reagálni. Nem szépítem, nem egy izgalmas karakter, és ezáltal igazán nem is lesz szerethető.

Saito: A hős szerelmesünk. Persze ő is úgy van megalkotva, hogy minden lánynak lecsússzon a bugyija mikor megjelenik a képernyőn. Így megkapta a legkedveltebb vonásokat. A lázan hátra erősített kard, amit természetesen remekül használ, hogy megvédhesse hölgyét. A bármit teszek végül úgyis két láb között lyukadok ki hajviselet. Valamint persze mindenki odavan a fiúért. Megvan az egész pakk. Persze csatlakznal hozzá vices elemek, mint például a perverzitása, vagy, hogy könnyen el tud kalandozni érzelmei ellenére. Személyesen nem lett a kedvencem, de sokkal határozottab karakter mint párja.

NEGATÍVUMOK

Igazából rentgeteg kis, apró hibára térhetnék ki. Hogy a szereplők nem eredetiek, hogy a történet iszonyatosan kiszámítható, vagy, hogy nem túl humoros. Végsősoron viszont ezek ugyanabba a zsákutcába juttatnak, hogy ez az anime gyermeteg. Biztos vagyok benne, hogy tíz ávvel ezelőtt vizsítozó ujjongással fogadtam volna a megjelenését, de az ember egyre több animét lát, egyre nagyobb tartalommal, és már nem elészik meg egy közepes grafikájú, olcsó humorral kacérkodó történettel. Ebből is következik az, hogy nincs igazán mondanivlója. Louise és Saito kapcsolata nagyon hirtelen veszi be azt a fordulatot amit a cím elolvasása óta várunk, így nem is igazán elfogadható Saito döntése, és Louise mellett maradása. A szerelmükben is fellépnek azok a gondok, hogy én mint néző nem ismeretem meg őket, és nem szerettem beléjük, így nem tudom nekik sem elhinni. Ők szeretik egymást mert csak. Mert nekik ez lett megrendelve. Így pedig igazán nem is szurkolok nekik, inkább csal tudomásul veszem, hogy ez van, és ez ebben a világban így helyes. Továbbá a gyermetegségéből fakad, hogy nem elég már ez a fajta varázslat, kell valami több, valami extra, hogy ne csak a századik varázsló történet legyen.

POZITÍVUMOK

Saito karaktere végsősoron szórakoztató. Valamint rajta túl is lehet találni szereplőket, akikhez húzhat a szívünk. Nem tökéletesen de elkezdi megteremteni a végtelen tér felé irányuló perspektívát. Szinte már elhiszsi az ember, hogy ez igenis egy nagy világ, sok országgal. Ezt persze kicsit gátolja az, hogy nem teremtik meg a kultúrális különbségeet. Ha nem mondják meg, hogy ki melyik országból származik akkor akár azt is elhinném, hogy testvérek. Habár ezen a téren még van mit tökéletesíteniük de szereplők terén behozták a lemaradást. A történet tele van a mellékszereplők személyes tragédiáival, ami kiszínezi ezt az amúgy leszűkített játékteret. Szépen le van zárva, az embernek nincsen igazán hiányérzete, emellett meghagyják a lehetőséget a folytatásra is, ami be is következett. Az anime még három évadot ért meg. A sok hibája ellenére kellemesen elszórakoztathat ez a töténet száll, hiszen meg van benne minden ami kell, csak kissé lebutítva.

AJÁNLÁS

Ehhez az animéhez elő kell venned a gyermeki énedet mert ő biztos, hogy pompásan fog szórakozni. Komoly mondanivalóra, csavarokra, vagy igazán izgalmas pillanatokra nem számíthatsz. Viszont egy kellemes történet, ami nem húzza le az ember kedvét. Ha még gyermekkorodban láttad akkor nyilvánvaló, hogy szeretni fogod felnőtként is, és nem látod meg benne azokat a hibákat amik gyermeki szemmel nem tűntek föl. Viszont a kisebb korosztálynak garantált a szórakozás.

10/7

Következő: Zero no Tsukaima : Futatsuki ni Kishi

Ajánló
Kommentek
  1. Én