Zankyou no Terror

Egy forró nyári napra esett, hogy ráleltem egy mosolyra, ami olyan meleg mint a Nap, és egy jégnél is fagyosabb szempárra.

TERRORISTÁK

Eléggé kényes ez a téme. Mégis, nem egy anime van, ami ezt választja meg főprofiljának. Ki ilyen, ki olyan csomagolásba közölve. Néhol talán fölfedezhetjük a polizikai tartalmat, de a legtöbb esetben, ezek szimplán csak eszközök, hogy a történetet előrelendítsék. Ráadásul az animékben sokszor a terroristák eseményeit követjük végig. Ők a főszereplők, akiket szerethetünk, akiknek zonosulhatunk a fájdalmukkal, mégha ők is azok akik ember életeket követelnek. Szóval eléggé sajátosan állnak hozzá a témához. Ez a Zankyou no Terrorban sincsen máshogy. Rajongunk, szurkolunk nekik. Elengedjük a státusukat.

TÖRTÉNET

Japánban egy napon fölkerül egy videó az internetre. Ebben a videóban két maszkos férfi, akik magukat Szphinx1-nek és Szphinx2-nek nevezik. Ebben a videóban elmondják, hogy három órakor Tokióra sötétség fog borulni, és nagy tűzijáték is várható. Bár a rendőrség fölfigyel a videóra, de nem veszik komolyan. Háromkor egész Tokióban áramkimaradás lesz, majd egy épületben megszólal a tűzjelző. Mikor az emberek már kimenekültek, bomba robban az épületben. Újabb videók kerülnek föl az internetre, relytvények formájában. A rendőrségen pedig az éles eszű Shibazaki nyomozó próbálja megfejteni őket. Viszont a főszereplőink mégis a két robbantó. Nine és Twelve. Mikor éppen nem bombákon ügyködnek, akkor iskolába járnak. Twelve közvetlen viselkedésének hála megimerik itt Mishima Lisat. A félén, visszahúzódó lányt rögtön megfogja valami a két fiúban, akiknek végül bűntársuk lesz. Megkezdődik a hajsza. Ám a játéba mások is be akarnak szállni.

GRAFIKA

A képek, a tájak, mind kifogástalanok. 2014-es animétől elvárt grafika. Az emberek is szépen vannak megalkotva. Körülbelül ugyanazt a sblont követik...kivéve egyet. Twelve mosolyát, és az egész lényét, nagyon sugárzóra akarták egcsináln. Bár sikerült, de emiatt néhány megmozdulása, vagy arcvonása bizarrul kitüremkedik. Főlleg az első részekben, amikor még nem vagy hozzászokva. Bár a szájak itt eléggé furcsán mozognak amúgy is. Még ha hajszáról is van itt szó, ez inkább elmebeli, mint sem fizikai. Így lehet, hogy az igazán akció dús elemek csak a vége feléjönnek elő. Itt pedig feltűnik az emberek kissé vontatott mozgása, ami lelassítja az animét. Pl mikor Twelve manőverezik a motorjával. Kissé olyan hatást kelt mintha ittasan szórakozna az utakon.

SZEREPLŐK

Nine: A hideg szempár tulajdonosa. Nine nagyon megfontolt, bizalmatlan, és kissé mogorva is. Nem enged magához senkit sem közel. Pont ezért, nézőként sem tudsz olyan közel kerülni hozzá. Nem tudunk meg semmit az érzéseiről, a vágyairól, vagy a céljairól. Még Twelvehez fűződő kapcsolata is túl rideg, és zárt ahhoz, hogy külső szemlélőként bele tudjunk kerülni. Bár a kettes így egészíti ki egymást, de tény, hogy Nine nem tudná az egész animét elvinni a hátán.

Twelve: A ragyogó mosoly tulajdonosa. Teljesen Nine ellentéte. Persze Twelve kedvességében is jelen van a távolságtartás, és a zártság. Ettől függetlenül nem csodálkoznék ha az emberek nagytöbbsége ezzel a karakterrel tudna jobban azonosulni. Viszont nem érdemes őket igazán különválasztani. Egy tudattal rendelkezik két test, különböző megnyilvánulásokkal. Személyes viszonyok nincsenek.

Shibasaki: Mindig jó nézni mikor két hatalmas koponya küzd egymás ellen. Lásd Death Note. Shibasaki egy reálisabb L karakter. Kicsit megtört, kicsit idős, kicsit talán lasabb is. Viszont méltó ellenfél, és remek kódfejtő. Észjárása ügyes, ám nézőként követhető. A szerepe pedig szimpatikus. Jó őt a képen látni mint az igazság bajnoka. Még ha nem is létezik teljes igazság. 

NEGATÍVUMOK

Több is kiderülhetett volna az árvaházi múltjukból. Beszélnek róla, sokat meg is tudunk, de hiányoznak a képi megerősítések. Vagy a fiúk érzelmei. Milyen volt ott egy nap? Milyen volt mikor valaki meghalt? Pontosan, hogyan történt a szökés? Hogy lett Twelve és Nine ilyen jó barátságban? Five miért lett az ellenségük? Hiányoznak az érzelmi kivetülések belőlle. Ez abszolút egy történet központú anime volt, így kissé hiányoztak belőlle az erős karakterek és azok fejlődései. Nincs igazán nagy kapaszkodó emiatt a történetben. Nem tudsz igazán kötődni a szereplőkhöz, nem hat meg igazán a tragédiájuk, sem a végkifejletük. Emiatt pedig könnyen eltudom képzelni, hogy jó néhány ember számára, feledhető lesz ez az anime. Ha utalunk az Oidipusz legendára, és drámára, akkor tegyük azt pontosan!

POZITÍVUMOK

Már maga a történet is nagyon izgalmas. Maga a hajsza. A feladványok, és azok megoldása. Mivel ez a hajsza leginkább a virtuális világban játszódik le, ezért hatalmas súlya van azoknak a jeleneteknek mikor a fiúk, főlleg Nine, összetalálkozik üldözőjével. Ezek a jelenetek nagyon pontosan vannak megkoreografálva. Tökéletesen vannak adagolva, és időzítve a történetben. A kultúrák keveredése mindig nagyon izgalmas. Így az is, hogy a fiúk miért pont a thébai mondakör Oidipuszát választják maguknak. Bár ez megválaszolatlan marad, mégis igalmas japán szemszögből látni, egy másik kultúra alap történetét. Binbódzik nekünk egy kis szerelmi szálunk is. Lisa és Twelve kapcsolata sokkal mélyebben gyökeredzik mint a szerelem, ám mégis sokkal felszínesebb érzelmeken alapul. Jól össze van kutyulva mi? Kétségkívül az anime legszebb jelenetei ehhez a pároshoz kötődnek. Mint mikor Twelve motoron szökteti a lányt és a világ elpusztításán tanakodnak. Vagy mikor bombát szerelnek az óriáskeréken. Ezek mind sokkoló pillanatok lennének, ám mégis ezek a legmeghittebb jelenetek. Ez a fajta stílus keveredés az egész animét végig követi, és nagyon jól áll neki.

 

AJÁNLÁS

Fiúk, lányok, egyaránt nem fogják megbánni ha adnak neki egy esélyt. Szép, izgalmas történet, meghatározó jelenetekkel. Nem karakter központú, de a történet kifogástalan. Rövid, szinte egy nap alatt befalja az ember ha a hatása alá kerül. Márpedig könnyű a hatása alá kerülni. VON!

10/9

Következő: High School of the Dead

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én