Grisaia no Kajitsu

KATASZTRÓFA

Sok anime szereti fölhozni a már görögök által is igen kedvelt végkifejletet, a tragédiát. Ez most egy kitalált fogalom de nincs rá jobb szavam : nevezzük most ezeket tragédia alapú animéknek. Ugye majdnem minden drámai műben van egy karakter akiről először semmit sem tudunk majd szép lassan kialakul valami hátborzongató és szívfacsaró történet körülötte amin tudunk sírni. Ám ennek egy továbbfejlesztett verziója amikor már annyira nem is a cselekményre helyeződik a hangsúly sokkal inkább arra, hogy mi is mozgatja a szereplőket, miért is lettek olyanok amilyenek és ezáltal hova tartanak. Ezek mindig tragikus események. Pl: a szülők elvesztése, egy gyilkosság vagy egy baleset amiben elvesztettük valamelyik készségünket. Ennek a műfajnak az egyik legnagyobb alkotása az Angel Beats aminek igazából nagyon izgalmas a története is de lényegiekben azt ismerjük meg, hogy a szereplők, hogyan haltak meg és, hogyan képesek ezt földolgozni. Lehet nagyon veszélyes is ha mondjuk a történet totálisan unalmas és csak arra mennek rá a háttértörténetek, hogy elhullajtsunk néhány könnycseppet. Szerencsére nem esett bele ebbe a csapdába a most látott anime a Grisaia no Kajitsu.

TÖRTÉNET

Ez az anime 2 évadból + egy ilyen special részből áll. Grisaia no Kajitsu, Grisaia no Rakuen és Grisaia ni Meikyuu. Nem tudtam eldönteni, hogy külön értékeljem-e őket, de mivel a sztori azért eléggé egybefüggő ezért most egy kalap alá veszem. Kajitsu: Kazami Yuuji a főszereplőnk éppen beiratkozik egy gimnáziumba. Na de nem egy átlagosba. Ennek az iskolának ugyanis rajta kívül csak öt diákja van. Ecchihez híven öt gyönyörű és fiatal lány. Ugyanis ez az iskola olyan diákoknak épült akik a múltjukban történt tragikus incidensek óta nem térhetnek vissza a hétköznapokba. Yuuji aki mellesleg a Japán terrorelhárítás egyik leggyakorlottabb mesterlövésze, sanyargatott gyermekkora után úgy dönt, hogy neki is kijár a nyugalmas gimnazista lét így csatlakozik a tanulókhoz. Persze szép lassan a lányok feltárják múltjukat és közel kerülnek a fiúhoz. Rakuen: A második évadban megismerhetjük Yuuji háttértörténetét miután mesteréhez került. Hogyan szerezte meg azt a tudást és hidegvért amit az első évadban megismertünk. Meikyuu: mé hátrébb kanyarodunk a történetben. Egy 45 perces special részben bemutatják nekünk, hogy Yuuji, hogyan élt mielőtt mestere Asako kezelésbe vette, milyen sanyarú volt a gyerekkora. Ez a három évad egy olyan igazi élet áttekintő anime.

KARAKTEREK

Yuuji karaktere nem szerethető. De ez nem baj. Az első évadban ő a hideg szemlélő aki fölfogja az eseményeket, megoldja a szituációkat. Viszont nagyon szótlan, rideg és tulajdonképpen senki iránt sem mutat igazi érdeklődést vagy szeretetet. Mikor aztán a Rakuenben megismerjük a fiatalabb énjét akkor már magyarázatot kapunk erre a néma testőrszerepre és így teljesedik ki. Abszolút nem lenne hihető, hogyha ilyen hányattatások után bárki iránt is komolyabb érzelmet mutatna ki. A lányok: igazából egyiküknek sincsen valami borzasztóan árnyalt karaktere. Mindenki megtestesít valami jól ismert karaktert akiket az emeli ki ami a múltjukban történt velük. Ezek az átmenetek nagyon érdekesek. A többi mellékszereplő jobban van egy kicsit árnyalva, de tényleg mindenkit az domborít ki és azáltal lesznek igazi emberi karakterek amit később megtudunk róluk.

NEGATÍVUMOK

Az első évadról igazi hibát nem tudok elmondani. Nyilván ha nem tetszenek az ilyen tragédia alapú animék akkor ezt sem fogod szeretni. Először nagyon fura volt, hogy mikor elhangzik valami nagyon mély és szívfacsaró történet utána valaki elesik és kivillan a bugyija, de aztán később annak is lett szerepe. Ezek ilyen feloldások lettek, hogy ne csak azt nézd, ahogy az emberek halomra gyilkolják egymást, a végére abszolút lett helyük (már aki erre fogékony) az elején még nagyon indokolatlanok és értelmetlenek. A második évad. A Rakuen első öt része kifogásolhatatlan, visszakapjuk a régi élményt, szívfacsaró történetet és egy nagyon jó sztori folytatódik. Viszont ami utána jön..... a pozitívumokban majd megakartam említeni, hogy láttam életem legsokkolóbb anime pillanatát. Suo Amane története ami az első évad végére került annyira kegyetlen és fájdalmas amilyennel még nem találkoztam. Nem is az, hogy szomorú, hanem kegyetlen. Átértékelteti veled az emberséged miben létét. Kérdéseket vet föl: meddig is ember az ember? Mi van ha elvesztjük emberségünk? Meddig is nyúlhat el a barátodért való önfeláldozás? Mit is jelent az igazi kétségbeesés? Fantasztikus volt. A Rakuen viszont fogta és átírta ezt a véget egy ilyen undorítóan szar klónozós, mesterséges intelligenciájú katyvasszá aminek semmi értelme és még unalmas is. A Rakuen első öt részét bele kellett volna rakni az első évadba, a többit pedig nem kellett volna megcsinálni.

POZITÍVUMOK

A csajok történetei fantasztikusak. Én a karaktereiket is szerettem annak ellenére, hogy néhol sablonosnak éreztem és nem túl összetartónak őket. A Kajitsut látva nem is tudok rosszat mondani. A grafika kifogástalan, a zene szép. A sztorik nem olyan mindennapi dolgok amikbe könnyen bele tudnánk képzelni magunkat. Ez a mérhetetlen fájdalom meg magány ami hirtelen kiáramlik kap majd valamilyen föloldást, de tény, hogy ez egy olyan mű ami után le kell ülnöd egy kicsit és átgondolni, hogy most mit is láttál. Nincs cenzúra: köszönöm. Itt nem fogják vissza magukat. Ezek mégiscsak kamasz lányok akik nem minden percben tuják megállni, hogy valami sikamlós megjegyzést ne ejtsenek ki, vagy, hogy éppen szándékosan ne ugrassák egymást. Viszont a cenzúra itt a vérre sem vonatkozik. Ha valaki meghal, meghal. Levágott karok, széttépett emberek, ömlő vér. Ez különösen az első évad utolsó pár részére igaz, ami tényleg egy katartikus pillanat. Régen borzongtam össze ennyire animétől, ezt mindenkinek látni kell.

AJÁNLÁS

Az első évadot mindenkinek ajánlom...és akkor már a másodikot meg a harmadikot is meg kell nézni bár az nagy csalódás. Persze ha nem szereted az ilyen drámai dolgokat akkor valami vicceset nézz. Ez viszont tökéletes azoknak akik szeretnének egy kicsit borzongani mert abban nem lesz hiány. Előtte viszont készítsétek föl az agyatokat mert néha nagyon odacsap a történet...és ahhoz nyugodt lelkiállapot kell.

Ez nekem most 10/8 (és lenne egy kérdésem tisztelt 6 db olvasómhoz: jobban szeretnétek ha az évadokat külön értékelném? Vagy ha van egy 3-4 évados anime akkor egybe menjen le az egész kritika? :)

Jó szórakozást hozzá! :)

Következő: Clannad 

Ajánló
Kommentek
  1. Én