Kaichou wa Maid-sama

HÍRNÉV

Általában a szezonnak mindig van egy nagyon fölkapott animéje. Vannak aztán olyan sikeres sorozatok, amik hírneve kitart több éven kersztül, és hosszú éveken át műfajában kiemelkedőnek tekintik. Ilyen ez a mostani anime is. Ha shoujo animéről, vagy mangáról beszélgetnek az emberek, akkor biztos valaki szóba fogja hozni a Kaichou wa maid-samát. Annak ellenére, hogy ez már egy lassan hét éve befejezett anime, még mindig nagy sikernek örvend. Ha egy anime hét éven keresztül töretlen ekkora hírnévnek örvend, annak biztosan van valami oka. Szóval kerestem, kutattam az okokat. Találtam is, meg nem is. Mindenesetre eltelt hét év, és még mindig rentgetegen nézik.

TÖRTÉNET

Ayuzawa Misaki iskolájának diákelnöke. Nincs könnyű dolga, hiszen ez a gimnázium csak pár éve lett koedukált, így nagyon kevés a női tanulója. A lányok pedig szenvednek a barbár férfiak között. Misaki célja, hogy rendbetegye az iskolát, és sok lány diákot is idecsábítson. Ennek hála a lányok rajongva szeretik őt, védelmezőnek tekintik. A fiúknak viszont ő maga az ördög. Misaki temérdek teendője között kénytelen dolgozni is, mivel családjának nincs túl biztos anyagi helyzete. Legnagyobb csalódására azonban egy cselédlány kávézóban kap munkát. A maga nemében még kedveli is a kis csapatot, és szívén viseli a kávézó sorsát, viszont egyik nagy rémálma, hogy egy napon az iskolában megtudják, és elveszti a tekintélyét. Egy nap azonban véletlen meglátja őt valaki. Ez a valaki pedig nem más mint Usui Takumi, az iskola férfi bálványa. Usui megigéri, hogy megvédi az elnök titkát, viszont ezután levakarhatatlan lesz, és minden napját Misakival tölti, aki egyre érdekesebb lesz a számára.

GRAFIKA

Meglepően hegyes minden ember álla. Viszont nem áll rosszul nekik. Kölcsönöz valami sajátos hangulatot az egésznek. A közelikkel nincs semmi probléma, viszont a távolikkal...már többször kifejtettem, hogy az a halálom ha a háttér nem mozog. Itt nem csak nem mozognak, nics arcuk...sőt, igazából csak körvinaluk van, mivel fehér papírfigurák és ennyi. Ez különösen a sztori elején elképesztően zavaró volt. A végére végülis egészen meg tudja szokni az ember, de ez is csak annak köszönhető, hogy majdnem minden részben van egy ilyen háttér. A másik amiből még kicsit sok volt azok a virágok és a szivecskék. Tényleg csak azzal lehet érzékeltetni, hogy valakik szerelmesek ha közben rózsaszín lesz a levegő és fújja a szél a hajukat? Szerintem enélkül is működhetett volna egy romantikus tér megteremtése. Illetve nem is az volt a probléma, hogy ezt használtál, majdnem minden shoujo él ezzel az eszközzel. Viszont szerintem nagyon fontos lett volna, hogy mértékkel kezeljék ezt az eszközt.

SZEREPLŐK

Ayuzawa Misaki: Ügyesen csinálták meg a két pólusú női karaktert. Egyszerre megvan benne a határozott vezető, és a gyámoltalan lány. Így környezete is két módon reagál rá. Ott vannak azok, akik magát az ördögöt látják benne, és azok akik azonnal szerelembe esnek a bájos énjétől. A kettő között pedig ott van Usui, aki az igazi Misakit szereti, minden oldalával együtt. Alapvetően viszont sikerült egy határozott, szimpatikus, és néhol még komikus női szereplőt csinálniuk. Mintha egy kicsit a Kamisama Kiss Nanamijt látnám benne, ami határozottan egy jó irány. Ez a tipusú főhős szerintem mind a férfi, mind a női nézőket kielégíti.

Usui Takumi: Mindenki imádja Usuit. Ő az idol az iskolában. Mind a férfiak mind a nők szemében. Valamint még a nézőkben is szimpátiát kellt. Ennek egyik oka az ügyes animáció, mivel nagyon jó kiállású szereplőt csináltak benne. Annak ellenére, hogy mennyire határozott és komoly jellem, legtöbbször mégis Usui a humorforrás. Szándékosan gyerekesen, és hülyén tud néha viselkedni, ami környezetét is megnevetteti. Szóval valóban Usui a tökéletes idol. Vicces, határozott, romantikus, férfias, és mindenben kiválóan teljesít. 

NEGATÍVUMOK

Sajnos nem igazán tudom elmondani, hogy többet nyújtott a tobbi iskolai shoujo animénél. Persze, azok közül kiemelkedik valamilyen szinten, de nem hoz eredendően semmi újat. Ugyanazokat a szereplőket látom, ugyanazokban a helyzetekben, ugyanúgy reagálva. Már fejből tudom ezeket a végtelenül egyszerű sémákat. Biztosan van nyaralás, szellem história, valamint iskolai fesztivál, álltalában még a valentín napot is be szokták játszani, meg persze a karácsonyt. Pedig látszik rajta, hogy néhol tényleg próbál valami mást is behozni...de erről majd a pozitív részben. A szerelmi szál Ayuzawa részéről szépen ki van bontva, de Takumi az első perctől az utolsóig, ugyanazzal a hévvel rajong választotta iránt. Az endingből látszik, hogy Takumi életében sem minden százas. Meg van az oka, hogy miért lett ilyen és miért viselkedik így. Viszont az animéből semmi sem derül ki. Ne mondja nekem senki, hogy mert majd a mangában, mert nem érdekel. Kínosan lassan indul be a történet. Persze a 20. rész körül már érezhető, hogy Ayuzawa sem utálja Takumit, de addig szinte elviselhetetlen ez a semmit mondó macska-egér harc. Vannak nagyon súlyos témák is a történetben. Mint például Ayuzawa húga, aki megszállottan spórol, és kb. az egész élete arról szól, hogy, hogyan tudna megtakarítani egy kis pénzt. Takumi és a másik iskola igazgató harca. A legfelháborítóbb azonban még is csak az, hogy poént csináltak Aoi történetéből. Egy nagyon fiatal transzvesztita fiú, akit az apja megvet azért, ahogyan viselkedik. Ez képezi az anime humorforrását. Legalább ezt a szálat nem lehetett volna komolyan venni? A végén persze megjelenik Takumi riválisa, de olyannyira a végén, hogy akkor már semmiféle veszélyforrást nem jelent. Senki nem tud izgulni egy olyan ember miatt aki a 24. részben tűnik föl. Ez az anime minden férfit erőszakos vadállatnak, és minden nőt hisztis idegbetegnek állít be. Nem tudom, hogy ezzel kiket akartak megnyerni, de nem gondolnám, hogy minden 17 éves fiú erőszaktevő.

POZITÍVUMOK

Humor, iskola, szerelem kategóriában elég nehéz új dolgot találni a Nap alatt. Bár ennek az animének sem sikerül, de kétségtelenül megpróbálja. A két főszereplő nagyon szórakoztató, mind Takumi viccei, mind Ayuzawa kirohanásai meg tudják nevettetni a nézőket. Egy ilyen animében ez már fél siker. Szépen végig van vezetve, bár ez főlleg a lányoknak lehet érdekes, a Takumiba való beleszeretés. A néző Ayuzawával együtt szereti meg a fiút, és a végén már mindenki szurkol a boldogságuknak. Szóval a románc terén siker koronázta az erőfeszitéseket, elégedett lehet minden lány. A fiúknál lehet egy kis hiányosság. Bár nem mertek igazán nagyot dobbantani, de tényleg vannak itt szép próbálkozások. A cosplay kávézó már önmagában, Ayuzawa majdnem elcsábulása egy jobb iskolába, Takumi randija egy kislánnyal, vagy például a betörők a kávézóban. Vannak jó ötletek, sajnos maximum két részig tartanak, aztán elfelejtődnek. Viszont nincs igazán hiányérzetem. Sok minden egyéb is kisülhetett volna, de nem voltak rosszak a megoldások így sem. Maga a helyzet is ad egy kis izgalmat, hiszen főszereplőnk kettős életet él, akár kém sorozat is lehett volna. Bár a manga sokkal tovább vitte az eseményeket, de úgy gondolom, hogy ez is egy kerek szép lezárás volt. Lett benne csalódás, boldogság, elfogadás, kitaszítottság, vereség, győzelem...és hát persze szerelem.

AJÁNLÁS

Ha szereted az ilyen típusú animéket, akkor tényleg ne hagyd ki, mert tényleg kiemelkedő a műfajában. Újat viszont nem tud hozni, ugyanazt a sémát követi mint társai. Viszont vannak jó szereplők, és bár kissé lassan indul be, de a végére pörögnek az események. Nyilván első sorban a lányoknak fog nagy élményt nyújtani, a fiúknak már csak azért sem ajánlom mert szinte tényleg végig rossz színben vannak feltűntetve. Ezt még most sem értem. Valaki magyarázza meg, hogy miért?

10/8

Következő: Alderamin on the Sky

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én