Vampire Knight

Legközelebb, amikor kinyitod a szemed, lehet, hogy a világ megváltozott.

 

SZINKRON

Eredetileg nem erről akartam beszélni de mikor megnéztem ennek az animének az első három részét úgy éreztem, hogy ez egy olyan pont amiről keveset beszélünk pedig kellene. Minden rugkapálás ellenére is kimondom.....a magyar szinkronszínészek JÓK. Eredeti nyelven nézni valamit mindig nagyon hasznos persze, és igen valóban az a szereplők igazi hangja, de a magyar szinkron igenis igényes, mert a legmegfelelőbb embereket választják ki erre a munkára. Számomra nincsen Leonardo Dicaprio Hevér Gábor nélkül. Viszont számomra pontosan ezért ilyen érthetetlen ez a töténet. A japán, bármilyen szempontból is nézzük egy éneklő nyelv. Vitathatjuk, hogy szép-e de mindenesetre ez egy dallamos éneklő nyelv, ami hatására anime karaktereink is már már énekelve beszélnek amibe nagyon könnyű beleszeretni. Ezért hatalmas kihívás jól leszinkronizálni a mi nyelvünkre. Ennek ellenére születtek jó próbálkozások (Nana). Ezért nem féltem szinkronosan belekezdeni a Vampire Knightba...amit tapasztaltam borzalmas volt. Senkihez sem illet a hangja. Kaname egy idősödő üzletember lett Zero meg egy kisgimnazista. Nem is szeretném ezt jobban kifejteni, csak annyit jegyeznék meg, hogy az anime egyre jobban tör be Európába.  forgalmazásából hatalmas pénzek jönnek be. Nem ártana újra sugározni őket és igényesen jól leszinkronizálni, vagy csak jó minőségben leadni.

TÖRTÉNET

Yuki Cross első emlékei, hogy egyedül van egy vámpíroktól nyüzsgő erdőben és fél. Ám egy nemes vámpír Kuran Kaname megmenti a lányt és elviszi a Cross akadémia igazgatójáhz, hogy nevelje föl. Később Yuki és Kaname is ide fog járni, ahol emberek (nappali tagozatosok) és vámpírok (éjjeli tagozatosok) viszonylagos békében élnek. Ám ez a béke törékeny, amit nem is mutat meg jobban más mint Zero, Yuki legjobb barátja. Zero családját lemészárolta egy nemes és hamarosan maga is a gyűlölt faj tagjává változik. Miközben megannyi titok fedi mindannyiuk múltját.

GRAFIKA

Jó ez egy 2008-as anime, és annak is néz ki. A szereplk szépek mikor állnak, de mikor elkezdenek mozogni néha torzulnak a vonások. Emiatt bennem nem nagyon tudott kialakulni például az, hogy a vámpírok gyönyörűek az átlag emberekhez képest mert mind a két típus ugyanúgy volt animálva. A mozgások néha elég monotonak emiatt az a minimális harc ami benne van nagyon darabosra sikeredett. Viszont ez tulajdonképpen egy szép grafika szép háterekkel, és különösen jó színkompozícióval. Viszont amit már a Diabolik Loversnél sem értettem és itt sem, hogy az áldozat lánynak miért kell ilyen kerek szemeket rajzolni? Ez nem aranyos, ez nem szexi, ez nem ártatlan. Azt a hatást kelti mintha folyton meglenne lepődve és ettől buta lesz az arca. Én megmaradtam volna a szokványos anime szemeknél.

SZEREPLŐK

Yuki: Mindif is nagy bajban voltam a háram vagy a szerelmi háromszög főszereplőivel. Tuljdonképpen, hogyan is lehetne úgy megalkotni egy ilyen karaktert, hogy ne legyen gyűlölet tárgya? Egyenlőre annyit tudtam volna kitalálni, hogy ezek a szereplők ne szenvedjenek kényes helyzetükbe, vagy élvezzék ki vagy tegyenek ellene. Yuki viszont sajnos a tipikus vámpír szerető. Nem csinál semmit, csak néz maga elé, legalábbis ha szerelmi kérdésekről van szó. Ha másról akkor már cselekszik...de rosszul. Lássuk be Yukinek jó élete van, két szexis vámpír csapja neki a szelet, a nevelő apja rajongásig imádja őt. Minden érzelem amit a világnak nyújt az válaszratalál. Elég kevés anime karakternek adódik ez meg. Yuki pedig erre úgy reagál, hogy rinyál a magányossága miatt. Az én elvárásaim nagyon a minimumom voltak, dehát ezt súrolta. Ha legalább szép lenne, vagy vicces...

Kaname: Nos akárcsak a többi szereplőnek neki sincs túl sok karakterjegye. Annyit tudtam belőlle kihámozni, hogy Kaname nagyon szexis mindenki szerint, nagy a hatalma de közben ijesztő, és Yuki mindennél fontosabb neki. Ennek ellenére Kanaménak semmi kapcsolata nincsen a külvilággal. Vagy meredten áll egy falnak dőlve vagy a szobájában sakkozik. Mit rejteget a háta mögött??? Miért nem láthatjuk néha más környezetben is? Ennek ellenére valami minimális misztikum került a szereplő köré ezért kíváncsian várom, hogy mit tud nyújtani a 2. évadban.

Zero: Ne értsetek félre. Zeronak adtak egy olyan háttér történetet amivel kizárt, hogy ember még mosolyogjon, de ki kíváncsi ennyi szenvedésre? Zero átalakulása sokkal érdekesebb lett volna, hogyha nem csak úgy mutatkozik meg, hogy a földön fekve sikong. Persze ez elhanyagolható lenne ha ezen kívül csinálna akármi mást.

Mindezek ellenére a főszereplő brigád gyengén de átment a szenzoromon. Nem idegesítőek ami nagyon jó. Karakterjegyeknek hiányában szenvednek, de ez nagyon sok lehetőséget ad a kedvenc dolgomra ....KARAKTERFEJLŐDÉS!!!! Szóval a brigád pozitív tendenciával kecsegtet :)

NEGATÍVUMOK

Ez egyszerre jó is meg nem is, szóval ide mondok rossz példát a pozitívhoz meg majd jót. A Vampire Knight egy brazil szappanopera. Sajnálom, tudom, hogy ezzel minden rajongót megésrtek de ez így van. Főszereplőnk elveszti emlékeit és vívódik, de ekkor fölbukkan a gonosz ikertestvér. A probléma ezzel az, hogy az anime ezt 70 %-ban komolyan veszi és mint tényleges drámát akar bemutatni, holott ez komikus. Mi a célja a szereplőinknek? Ugyanazt érzem, hogy kiragadtak Yuki életéből egy évet amit meganimáltak de igazából nincs ennek jelentősége. Persze van egy nagy titok ami ebben a 2 évadban kerül napvilágra de mi célból? Dühít a környezet. Miért kellett őket iskolába rakni? Csak azért, hogy egy helyen legyenek? Hiszen az iskolai közösségből vagy életből semmit nem mutat. Nem szeretem ha csak a hatásért berakják őket egy hozzájuk nem illő környezetbe. Ráadásul rajzolnak az iskolába tömeget de velük nem történik semmi interakció, holott ebben a világban mindenki hordozz magával tragédiát, és ha már ennyire depresszív ez a világ akkor legalább mutassunk is belőlle valamit. Számomra viszont az volt a legnagyobb probléma, hogy az animének nincs humora. Sötét környezet, sötét emberekkel, sötét titkokkal és nincs benne semmi föloldás.Itt van például a Shiki, ami a világ legnyomasztóbb és egyben legzseniálisabb vámpíraniméje, de tisztában van vele, hogy 24 részen keresztül nem lehet szenvedni, ezért telerakja föloldásokkal, hétköznapi tragédiákkal és vicces karaterekkel. 

POZITÍVUMOK

Legalább egyszer megcsillant benne a humor efelé a szappanopera felé, ami arra engedett következtetni, hogy mégse veszik önmagukat olyan komolyan mint elsőre tűnik...de sajnos csak egyszer. Van valami jó hatása az egésznek, megteremt egy egészen sajátos hangulatot. Tele van nagyon szép zenékkel, mind az opening és az ending remekül eltalált. Cross igazgató az egyetlen valós és élő karakter. Viszont ő olyan szinten kimarad az eseményekből, hogy hiába próbálja ellensúlyozni a karaktereket ő csak egy vicces tényező marad. Le van zárva. Igen köszönöm, egy sok évados animét így kell felépíteni, még ha emiatt nem is vagyunk hűk a mangához. Van egy fő relytéj ami majd ki fog derülni és közben van egy egy évados titok is ami a végére megoldásra talál.

AJÁNLÁS

Én a magam részéről utálom a szerelmi háromszögeket, mert vagy nem fogják őket lezárni vagy az valakinek szar lesz, vagy a legroszabb mikor lezárják de a főszereplő továbbra is két emberbe szerelmes. Viszont biztos vannak olyanok akik ezt a fajta szenvedélyességet szeretik. Erre é rátennék egy fiúk kizárva matricát. Ezt csak azok a lányok fogják élvezni akik vagy egy Zero vagy egy Kaname teambe csatlakoznak. Bár egyik szereplő sem olyan komplex, hogy könnyen az imádatuk tárgyává váljon. Ha viszont valami izgalmas vámpíros animét akarsz akkor inkább a Shiki körül keresgélj.

10/6.5

Következő: Vampire Knight Guilty

Ajánló
Kommentek
  1. Én