Deadman Wonderland

A remegés és a borzongás izgalmas világa! Egy hely, ahol az álmok valóra válnak! A gyermekek és felnőttek egyaránt valóra válthatják álmaikat a DEADMAN WONDERLANDBAN!

BRUTALITÁS

Már a Danganronpa kritikában kifejtettem a nézőpontomat az emberek és a brutalitás kapcsolatáról. Ezt nem is fejtegetném tovább inkább csak az animéhez hűen följebb emelném egy szintel. Milyen is lenne egy olyan világ amiben nem kéne kaszabolós horrorokat nézni, nem lenne oda senki egy béka felboncolásától, hiszen egy mozijegy áráért, vagy csak egy osztálykirándulás keretében totálisan természetes dolognak számítana, hogy halálraítélt rabokat néz, ahogy külömböző helyzetekben meghalnak. Ezzel akár az emberek nagyrésze még a lelkét is megnyugtathatná, hiszen ezek az emberek bűnözők, emberket öltek, kapják meg ami járt. Oké természetesen nem mondom komolyan, egy ilyen világ nyilván az emberi, társadalmi erkölcsöket nézve elfogadhattalan lenne. Nem fogok bele ennek a filozófiai hátterébe így egyedül de nagyon érdekel mások véleménye is. Akár kommentbe is meglehetne vitatni, hiszen rentgeteg anime fölveti ezeket a kérdéseket, és talán egyszer tényleg beköszönt majd a Deadman Wonderland világa mikor minden ember kis beteges csodaországa megvalósulhat.

TÖRTÉNET 

Főszereplőnk Ganta a történet kezdetén az iskolában cseveg barátaival az idei osztálykirándulásukról. Ugyanis idén nemmáshova mennek mint a pár éve egy gravitációs anomália hatására elpusztult Tokióba. Bár a város már nem áll de helyére megépítették az ország egyetlen magánkézben lévő börtönét a Deadman Wonderlandet. A létesítmény nem csak foglyoknak tartják fönt. A Deadman Wonderland ugyanis a látogatók számára vidámpark, fölülhetnek az óriáskerékre, vehetnek karamellás almát, és megnézhetik, ahogy a rabok az életüket kockáztatva mennek végig halálcsapdákon. Ezt nem másért teszik mint, hogy szereppontokat kapjanak. A ponokért cserébe ételt és ruhát kaphatnak, a halálraítéltek pedig cukorkát, aminek segítségével eltolthatják ítéletüket. A vidám beszélgetés közepette Ganta arra lesz figyelmes, hogy egy vörös ruhás ember ereszkedik le az ablakon, hatalmas robbanás. Mikor Ganta magához tér az osztályát már lemészároltak, a vörös ember megkíméli de egy szilánkot ültet a melkasába aminek segítségével Ganta különleges képességre tesz szert. Mivel ő az egyetlen túlélő így a gyanú hamar a fiúra terelődik. Halálra ítélik, az ítélete végrehajtását pedig a Deadman Wonderlandban kell kivárnia. Persze a helyet rentgeteg titok övezi.

GRAFIKA

A börtön és a táj igazából kifogástalan, pont olyan sötét és nyomasztó az egész hely mint amiennek vártuk. Ott van a gyönyörű színes óriáskerék, mögötte pedig a fogvatartottak lakhelye, pont annyira groteszk mint amennyire kell neki. Viszont...az emberek grafikája néhol nekem túl közönségesnek tűnt, van ez az árnyékolás az orrukon amitől olyan intha mindenkinek malac arca lenne. Ilyen van a Bokura ga itában csak ott az emberek szájánal lép föl ez a zavaró tényező. Azt pedig nem tudom eldönteni, hogy Ganta alakja megfelelő volt e a karakterének. Tény, hogy valami esetlen gyereket akartak odarakni, viszont az openingben izmos felsőtesttel ábrázolják, ami szerintem nem lenne negatív. Ganta nem neet, ráadásul ebben a börtönben elképzelhetetlen a további életed ha csak nem vagy fizikailag a csúcson. Ha a karakterek a háttérbe szorulnak és éppen nem rájuk figyelünk hiszen csak "statisztálnak" akkor számomra megbocsátható, hogy nincsenek kidolgozva vagy éppen nincsen arcuk. Viszont ha csak távolabbról szemléljük az eseményeket akkor nem tűnhetnek el a vonásaik csak elhalványodhatnak. Ez az animében nagyon változó. Néhol a poén kedvéért bejönnek ezek a tipikus Lovely Complex mimikák, föloldás tök jó. Persze vannak az olyan animék mint a Nana, ahol még a legutolsó légynek is tökéletesen van megrajzolva a szempillája, de nem feltétlenül ezt a stílust várjuk el mindenhonnan. Meg persze vannak az olyan animék mint a Bokura ga ita, Lovely Complex vagy az Aku no Hana ahol néha még csak meg sem mozdulnak a háttér alakok vagy ha távolabb kerülünk a képtől akkor rögtön eltűnik a karakterek arca. Itt nem olyan borzasztó a helyzet, de lenne mit kiküszöbölni. A harc jelenetek viszont nagyon igényesek, pörgősek és nem foglalkoznak sokat a cenzúrával.

KARAKTEREK

Ha nem szereted Amano Yukiterut (Mirai Nikki), ha gyűlölöd Kaneki Kent (Tokyo Ghoul) akkor örömmel mutatom be új kedvenc karakteredet Igarashi Gantát. Én bevallom iszonyatosan imádom az ilyesfajta karaktereket, és ennek meg is van az oka. Ha egy 14 éves fiúnak azt mondod, hogy tessék most gyilkold le a legjobb barátaidat akkor valószínűleg sírni fog, nem akarja, nem áll készen ilyen helyzetekre és döntésekre. Ganta is belekerül egy szituációba amire normálisan reagál, totálisan kétségbeesik. Viszont egy ilyen főszereplőt aránylag nehéz sokáig elviselni, borzasztóan hangulatromboló ha a legizgalmasabb pillanatokban valaki leül sírni, hogy neki milyen szar. Szóval ők csak akkor működnek ha vannak föloldásaik. Yuki karaktere nálam például azért tudott működni mert voltak emberek akik odamentek és azt mondták: ember te szánalmas vagy, mindenkinek szar a helyzete ne rinyálj már. Erre meg fogta magát és tökösebb lett. Történt egy karakterfejlődés. Kaneki meg nálam ezért nem működött mert ott meg nem volt. Lehetett volna csak az anime a közepén abbamaradt. Itt is ez a szituáció, Ganta férfivá érhetne, de az anime lezárul...és sehol a második évad. Nyilván ha Deadman Wonderland akkor Shiro az emlékezetes karakter. Mirai Nikki rajongók Shiro=Yuno, de még a reakciójuk is ugyanolyan. Ettől eltekintve Shiro egy végtelenül szórakoztató és tökös karakter akit remek érzékkel megspékeltek azzal, hogy albínó. Viszont az ő karaktere körül vezetik föl a legtöbb rejtélyt amit persze nem oldanak meg, így arra sem tudok mit mondani. Elolvasom a mangát és okosabb leszek. Viszont van egy kiforrot és nagyon is kemény és szórakoztató mellékszereplőnk Kiyomasa Senji, vagyis Holló. Nagy hiba, hogy nem kapott nagyobb szerepet. Ugyanez igaz a börtönőrre Makinára.

NEGATÍVUMOK

Befejezetlen. Igen olvasd el a mangát, de hát egy filmet sem hagynak abba a közepén mondván, hogy olvasd el a könyvet. Engem nem a manga hanem az anime érdekel, a manga tök más téma. Nem is tudtam emiatt hova tenni az egészet. A történet közepén, ott vagyunk a tetőponton (szószerint) és akkor beadják az endinget. Vagy ha így van vége akkor köszönöm kérem a második évadot. Remek példa : Owari no Seraph, az anime egy mondat közepén maradt abba és fél évvel később már ott virított a második évad a neten. Ezen felül viszont nincsenek nagy hibák. Mert nincs is lehetőség. Lehet, hogy Ganta és Shiro kapcsolata és karaktere itt meg fog állni, de ha továbbmegy akkor meg tök jó. Túlhalmozott karakterek. Valahol az ötödik rész környékén megjelent 17 új karakter, mint lázadók. Ráadásul mindegyik valami iszonyatosan különlegesre és mélyra akart sikerülni, de nem. Ha a bérgyilkos lánynak annyi a szerep, hogy megöl valakit akkor elég az az infó, hogy lemészárolta az ovisokat, az úgy pont elég volt. Ezt viszont nem találták el mindenhol. Csomó dolgot megtudtunk bizonyos emberek életéről, nagyon mély és szívfacsaró dolgokat, csak éppen nem érdekel, hogy meghalt a családja egy olyan karakternek akinek a nevét is 5 perce, hogy megjegyeztem. A vég. Valaki magyarázza meg nekem mert Ganta cselekedete teljesen értelmetlen.

POZITÍVUMOK

Shiro és Holló biztosan, és talán Ganta is jó választás volt. A történet nagyon pörög és sokkoló. Izgalmas bepillantani Ganta szemén keresztül ebbe a véres csodaországba. A rejtélyek baromi izgalmasak. Kapkodod a fejed, jönnek a csavarok, és nem is tudhatod igazán, hogy hova fog ez az egész kifutni. Szépen van felépítve. Egyre több és egyre brutálisabb dolog lát napvilágot. Nem finomkodnak, folyik vér, hullanak karok és szemek, törnek lábak. Ráadásul emberi reakciók érkeznek rájuk. Ilyen szempontból jó Ganta karaktere, nem nézi végig száraz szemmel, ahogy emberek hullanak. A zenék nagyon jól elvannak kapva. Különösen a harc jelenetek alatt. A harcok szépen animáltak, látod az egészet, és nem próbálják meg neked beadni, hogy Ganta profi, egszerűen csak szerencséje van bizonyos dolgokkal. Maga a Deadman Wonderland világ nincs nagyon bemutatva, hogy mit is lát az aki ide jegyet vált. Viszont amit mutatnak az izgalmas és sokkoló. Érdemes elgondolkozni rajat, hogy vajon tényleg beülne-e ilyen lőadásokra valaki.

AJÁNLÁS

A célközönsége bizonyosan a férfiak köre, de lányok sincsenek kizárva. Persze ha ez a véres kaszabolás nem a te műfajod akkor ne nézd mert bizony szemkikapásban nem lesz hiány. Nem mondom, hogy a legjobb shounen de érdekes kérdéseket feszeget amin érdemes elgondolkozni.

10/8 jó szórakozást és kellemes ünnepeket! :)

következő: Hunter x Hunter

Ajánló
Kommentek
  1. Én