Tonari no Kaibutsu-kun

Nem tudod meginni a vizet, ha egyszer kiömlött. Szóval vigyázz rá!

KAKAS

Oké erről nem általánosságban fogok beszélni, de belerakni egy kakast poénnak egy animébe eléggé jellegzetes. Ezek az animék azok amik mondanivalójuk fölé egy halvány poén réteget helyeznek, annak érdekében, hogy ne legyen száraz a történet. Ez pedig tökéletesen be tud válni, pláne a romantikus animék esetében. Pl ha van egy olyan kemény témát földolgozó anime mint a Nana vagy a Mirai Nikki, akkor nekik nagyon jó föloldás lett a karakter komikum. Tudunk nevetni a szereplőkön, néha már ők is magukon, és így áll helyre a világ rendje. Persze a Tonari no Kaibutsu-kun is a jellemkomikumokra épít... meg egy kakasra.

TÖRTÉNET

Shizuku nem akar mást csak tanulni. A legjobb lenni, a legjobb jegyeket szerezni. Így aztán nincsenek is barátai, ami persze a kissé rideg lányt egyáltalán nem zavarja. Ám tanára egy nap megkéri, hogy látogassa meg egyik osztálytársát Harut, aki az első napon verekedésbe keveredett, és fölfüggesztették. A bűntetés már lejárt, Haru még sincs sehol. Bár Shizukunak semmi kedve de elmegy a fiúhoz. Aki teljesen őrült. Először megtámadja a lányt, majd legjobb barátjának titulálja. A nap végén pedig szerelmet is vall a lánynak, és megígéri neki, hogy csak miatta visszatér az iskolába, és megvárja míg Shizuku is viszonozza érzéseit. Ám mi lesz így a tanulással ha a padtársad a nagyon is nyomulós Haru?

GRAFIKA

Alapvetően semmi izgalmas, vagy érdekes nincsen benne, amit ki kéne emelni. Az anime még eléggé új, ez látszik is rajta. A mostanában nagyon kedvellt, halvány és homályos színekkel operál. A szereplőknek nincsenek igazán kiemelt jegyei, a legtöbben így beolvadnak a környezetbe. Viszont... értem én, hogy ez egy romantikus anime. Szerelem, nyalóka, csillámpónik, szivárvány, de ttól ezt még nem kell ledugni a torkunkon egy opening formájában. Olyan nyálas  és csillogós, és szivárványos ez a nyitány, hogy az embernek szinte elmegy a kedve attól, hogy folytassa a történetet. Szinte az arcodbavágja, hogy miről fog szólni és, hogy ne is reménykedj másban.

SZEREPLŐK

Shizuku: Én nagyon örültem, hogy itt a romantikus főhősnő nem érzelgős. Shizuku szinte egy abszolút jégcsap. Annak ellenére, hogy neki is föllobbannak az érzelmei, végig hűvös marad. Viszont ez még pont a határon van. Néhol ő is megmutatja érzelmesebb énjét. Bártény és való, hogy egy ilyen lánnyal valószínűleg kevesen fognak tudni azonosulni.  Ráadásul itt a főprobléma, hogy a szerelmet vagy a tanulást válassza, ami egy teljesen életszerűtlen szituáció. Bár Shizuku karaktere egymaga nem tudna elvinni a hátán egy animét, de kísérletnek, és változatosságnak mindenképpen jó.

Haru: Őt nyilván sokan fogják szeretni, hiszen ő a bohém herceg fehér lovon. Haru és Shizuku egymás tökéletes ellenpontjai. A túl heves érzelmű Haru támadásai nagyon szórakoztatóak, szó szerint támadásai. Viszont ő sem alkalmas rá, hogy a történetet építse, mivel semmi féle karakterfejlődés nem történik körülötte. Haru szórakoztató, és aranyos, de nem igazán lehet neki szurkolni, vagy éppen csak azonosulni túlfűtött érzelmeivel.

Natsume: Talán még Natsume problémáit lehet a legjobban megérteni. Bár tény, hogy nem sok lány panaszkodna ha a férfiak körüllengik, de ez egy valós probléma, hogy emiatt a lányok elhűzódnak tőlle. Ha pedig Natsume kiadná gondjait, valószínűleg a féltékenység miatt csak mégjobban meggyűlölnék. Ráadásul az ő szerepén belül mutatkozik meg az egyetlen társadalmi kritika. Mégpedig az internetes kapcsolatok felületessége, és semmis mivolta.

NEGATÍVUMOK

Ez a történet sok bizarr dolgot vonultat föl előttünk. Bizarr karakterek, bizarr problémákkal... és kakas. Ezzel valószínűleg különlegessé akarták tenni, és viccessé. Viszont a humor nem sikerült. Én egyáltalán nem tudtam önfeledten kacagni, valószínűleg mert a poénokban semmi újat nem hozott. Maximum a fizikai erőszak, de az sem az amin hahotázol. Viszont az anime legnagyobb problémája, hogy nincs létjogosultsága ebben a világban. Lehet, hogy ez kicsit túl erős, de az kap egy csokit aki megmondja miről szólt ez a történet. A szerelemről? Nem mert az nem teljesül be. A párkapcsolatok nehézségéről? Nem, mert nincsenek benne párkapcsolatok. Társadalom kritika? Közelről sem. A legvalószínűbbnek még azt tartom, hogy próbálja bemutatni, ebben a mai világban mennyire elfolyunk miemberek, és milyen nehéz megérteni egymást és kapcsolódni. Viszont közben mégsem, mert bár a szerelmet senki sem leli, a barátságok négy perc alatt megköttetnek (igen, számoltam). Ráadásul ez a tizenhárom rész nem fut ki sehova. Azt hinnéd, hogy legalább a végén akkor mindenki kimondta az érzéseit, marha jó. Erre egy olyan mondattal zárják, hogy remélem egyszer őszinték lesznek az érzéseim irántad. Ez borzasztóan lehangoló. Mindenki szerelmes és közben senki sem az. Mivel az első részben kibontakozik a szerelem, aminek nagyon örültem, mondván itt valami nem szokványos fog történni. Nos nem is. Folyton kiszeretnek egymásból majd újra szeretik egymást, persze eltolódásokkal. Ezek a körök marhára fölöslegesek voltak. Tényleg nem értem mi akart lenni. Lezáratlan, de ez már megszokott nóta bele sem kezdek. 

POZITÍVUMOK

Összességében jól lehet rajta szórakozni. Ez nem az az anime ami majd mély nyomokat hagy benned, vagy megváltoztatja a gondolkodásmódodat, esetleg hatással lesz rád. Ha néztél valami komolyabb hangvételűt, akkor ez remek kikapcsolódás. A szereplők aranyosak, a történet kedves. Nem hoz eredendően semmi újat, de ez az a tipikus diákszerelem, megspékelve egy adag idiótasággal. A történet, szereplőivel együtt igenis szerethető. Nincsenek benne nagy izgalmas csavarok. Viszont nem is kell hiányolni igazán. Ráadásul ha nem nézel sok ilyet akkor abszolút újdonságot is tud hozni. Jó hangulat, aranyos szereplők, és valamilyen szinten izgalmas is a szerelmek összefonódása, illetve a hirtelen felbukkanó szereplők sokasága. Vannak benne megható és szép pillanatok is. Néhány momentum igenis szívfacsaró. Például mikor Haru az esőben beszélget Shizukuval, vagy Natsume vallomása.

 

AJÁNLÁS

Kikapcsolódásnak remek. Ha nagy szerelmi történetre vágysz akkor ezt nem ajánlom, de ha csak egy kicsit pihiznél akkor remek. Nem lesznek benne nagy váratlan momentumok, de lesznek érdekes pillanatok. Főlleg a lányok, ha megszeretik Haru karakterét, akkor biztosan élvezni fogják a bohóckodásait. A többieknek pedig annyit, hogy... kakas.

10/7

Következő: School Days

Ajánló
Kommentek
  1. Én