Ookami Shoujo to Kuro Ouji

ÉRZELMILEG DEGRADÁLTAK

A shoujo főhősök minden lelki traumájuk ellenére tökéletesek. Még vonzó is bennük, hogy kissé sérültek és zárkozottak. Vagy a komikum alapjait adja, hogy kissé bolond, vagy először semmibe veszi a kiszemeltet. Na de mi van akkor ha lelki torzulást szenved valamilyen indoknál fogva. Perverz lesz, kegyetlen, szadista. Jelen esetben, kutyaként kezeli a párját. Ez a való életben egy létező és valós probléma. Sokan nem becsülik partnereiket, esetleg fizikailag vagy lelkileg bántalmazzák. Mégis, hogyan nyúljon egy anime egy ilyen kényes támához, ami viszont már a serdülő korosztályt is érintheti. Lehet nagyon kegyetlenül, nyersen, vagy jelen esetbe becsomagolhatjuk egy kis humorba is, hogy csak annak kelljen vele foglalkoznia aki akar.

TÖRTÉNET

Shinohara Erika elkezdi gimnáziumi éveit. Erika görcsösen próbál beilleszkedni, ám már az első napon azt látja, hogy mindenki csoportokba verődött. Ő is megpróbál becsatlakozni két lányhoz, ám azok folyton csak a pasijukról beszélnek. Erikának azonban még egyetlen randija sem volt. Egy hirtelen ötlettől vezérelve, elkezd mesélni barátjáról. Sikerül is beilleszkednie a trióba. Ám hamarosan mindenkiben fölvillan a gyanú, hogy ez a barát talán nem is létezik, hiszen Erika még egy képet sem hajlandó mutatni róla. A lány pánikba esik. Az utcán meglát egy jóképű fiút, lefotózza majd elrohan. Másnap büszkén mutatja meg a képet. Milyen kicsi a világ. Ugyanis akit Erika lekapott az nem más mint Sata Kyouya, az évfolyamtársa, akit csak hercegként emlegetnek. Erika nem tehet mást, megkéri Kyouyát, hogy játsza el egy időre, hogy a pasija. A herceg becenév megalapozottnak látszik, hiszen Kyouya belemegy a színjátékba...vagy mégsem? Cserébe ugyanis azt kéri, hogy a lány legyen a kutyája. Rajongva csüngjön mestere minden szaván.

GRAFIKA

Egy shoujo animétől várható képivilág. Megszokott iskola, egyenruhákkal. Csillogó szemű lányok. Olykor virágos, csillogós háttér, ha romantikusra fordul a történet. Őszintén szerintem nem illettek bele ezek a tipikus shoujo képek. Hiszen maga a téma amit földolgoz borzasztóan komor, hiába van humor bundába panírozva. Így aztán ha történik vlami engedmény egymás felé, az sokkal inkább egy mély, megrendítő pillanat, mint sem aranys és romantikus. Ettől függetlenül jól helytállt. Kivételesen jók voltak azok a részek mikor Kyouya arca elsötétül és rájön a hoppáré.

SZEREPLŐK

Shinohara Erika: A farkast kiáltó lány. Noha nem tudom, hogy erre a történetre miért illene rá ez a mese, de a címet megkapta. Minden poén és vicc ellenére, Erika majdnem olyan beteg mint Kyouya, ugyanis Erika egy krónikus hazudozó. Egész gimnáziumi létét egy hazugsgra építi, amiben, kár lenne tagadni, de sütkérezik. Tanácsokat ad a pasizás terén, történeteket mond, és marhára élvezi. Jó ideig még az sem fordul meg a fejében, hogy esetleg azt mondja szakított a barátjával, vagy, hogy tényleg találjon egyet. Pont ezért érzi magát olyan különösen jól egy fiú mellett, aki a hazugságaiból épül fel. Valamint nem csak itt lépnek föl. Erika az anime végéig majdnem mindenhova beépít egy kis hazugságot. Mégis érdekes az ő pszichológiai fejlődése.

Sata Kyouya: A sötét herceg. Valóban az. Kyoya élvezi Erika megalázkodását. Számára az, hogy a lány gyengéd érzelmeket táplál iránta, csak mégjobban fokozza a játék élvezetét. Minden drasztikusabb érzelmi megnyilvánulás elképzelhetetlen a számára. Csupán Erika szenvedése az egyetlen ami hajtja ebben a kapcsolatban. Aztán, ahogy halad a történet, és bomlanak le köztük a falak, megláthatjuk, hogy milyen nehéz számár Erikát nem csak birtokolni, de egyenrangú párjaként kezelni. Vagyis nem megy könnyen a kutyából barátnőbe való előrelépés.

NEGATÍVUMOK

Annak ellenére, hogy milyen bátor ez az anime, és mennyire zseniálisan nyúl a témájához, mégsem veszi eléggé komolyan magát. Mintha ő se akarna foglalkozni azzal, hogy tulajdonképpen miről is szól. Ezáltal az emberben is fölébred a kétely. Vajon ez tényleg csak egy vicces kis történet, és nem is akarnak bele semmilyen súlyosabb témát megkocogtatni. Szeretném azt hinni, hogy ez nem így van. Valamint szerintem jobban ki kellett volna emelni, hogy ebben a párkapcsolatban Erika sem teljesen normális. Mindenfajta megrökönyödés nélkül nézik végig folyamatos hazugságait. Tulajdonképpen történetileg semmi újat, vagy eredetit nem tud fölmutatni ez az anime. A megszokott shoujo klisékkel van tarkítva. Nem különösebben zavaró csak kissé kiszámítható. Nem lett volna rossz néhány új érzelem boncolgatása, vagy új helyek megismerése. Esetleg érdekes lehett volna a szexuális úton való fejlődésük, vagy Kyouya megismerkedése Erika családjával.

POZITÍVUMOK

Kommentekből, és különböző helyekről úgy szűrtem le, hogy a történet elején Kyouya nem élvezett nagy népszerűséget. Holott végre egy izgalmas férfi karakter. Az anime fiúk néhol már túl tökéletesek, kell már végre beléjük valami hiba, a lányokba szintúgy. Ez a pszichológiai fejlődés, ha úgy jobban beleveti magát az ember nagyon érdekes tud lenni. Az egésznek jó a hangulata. Nagyon magával tudja ragadni az embert. Együtt tud örülni Erikával mikor egy kicsit közelebb erülnek egymáshoz, és együtt alázkodik meg vele mikor kutyaként kezelik. Ilyen szempontból pedig jó üzenetet is sugall. Minden fal lebontható, mindenki megváltozhat, és nem érdemes megalázottként élni egy kapcsolatban. Befejezett, de teljesen. Egy darab szál sem marad elvarratlanul. Minden visszaemlékezésre fényerül, minden családi trauma kitudódik. Hiánytalan a lezárás. Nem tudom hangsúlozni, hogy ez mennyire ritka, különösen a shoujoknál.

AJÁNLÁS

Bár a fantasztikus téma örökre magmarad, de a történettel nem kezdtek túl sokat, szóval az maga feledhető. Viszont különösen a lányoknak tudnám ezt ajánlani, főlleg azoknak akik szenvedtek már el hasonló dolgot a kapcsolatukban. Persze a fiúk is lehettek szenvedő alanyok, azoknak is érdekes lesz a történet. Viszont aki a cselekményektől újat vár az máshol kopogtasson, mert bár bátor ez az anime, egy kicsit még lehetne bátrabb.

10/8

Következő: ReLIFE

Ajánló
Kommentek
  1. Én