Subete ga F ni Naru

Egy baba tette.

KÜLÖNLEGES INTELLIGENCIA

Különleges intelligenciával rendelkező, és ebből kifolyólag szociopata személyeket nézni a képernyőn mindig izgalmas. Csak a legegyszerűbb, ám mégis az egyik legzseniálisabb példát hozva, Anglia kedvenc detektívje, Sherlock Holmes. Vagy a különc fizikus Sheldon Cooper. Ezek a személyek, azon túl, hogy lenyűgözőek, inspirálóak, és izgalmasak, még lehetnek végtelenül szórakoztatóak, ijesztőek, vagy a tragédia alapjait fektethetik le. S bár az animékben a szociopaták és a pszichopaták nem ritka karakterek, mégis kevés olyan művet látni melynek központjában egy magas rendűen gondolkodó személy elméje áll. Ennek az oka, ha jobban belegondolunk, nem is meglepő. Hiszen ki tudna megalkotni egy ilyen személyt? Természetesen csak az, aki szintén ilyen elmével rendelkezik. Ezek az emberek pedig nem a manga iparban tevékenykednek általában. Ám a Subete ga F ni Naru, nem csak egy ilyen szereplő köré épített, hanem világát telepakolta zseniálisabbnál zseniálisabb agyakkal, akik közül ki kell emelkednie annak az egynek.

GRAFIKA

Szeretném kiemelni az oppeninget, mert egyszerűen szenzációs. Mind a zene, mind a képivilág. Néhol az emeberk túl nyersen vannak ábrázolva. Moe feje bizonyos részekben inkább hasonlít gombához. Viszont Magat arca gyönyörű, és figyelembe veszik, hogy mióta nem éri bőtrét a külvilág ingerei. Arca kissé beesett és fehér, nagyon szépen van ábrázolva. Nem túl színes, a színek inkább mattak, nem az a tipikus fényesség. Viszont érződik rajta, hogy nem régi a grafika.

TÖRTÉNET

Nishinosono Moe szíve régóta nyitva áll, néhai apja utolsó tanítványa Saikawa professzor számára. Am a visszahúzódó, folyton morcos professzor nem igazán tudja közeledését fogadni. E furcsa pár beszélgetése közben merül fel egy név. Dr. Magata Shiki neve. A doktor tizenöt éve, mióta megölte szüleit, egy elzárt laborban él. Ebből a laborból kamera segítségével, csak pár emberrel hajlandó beszélni. Ám valamiért Nishinosono Moe benne van ebben a pár emberben. Mikor ezt Saikawa megtudja, hatalmas izgalom fogja el, hiszen a doktor nagy híve. Így elhatározzák, hogy diákjaival és Nishinosonoval ellátogatnak a szigetre, hogy ott a professzor is beszélhessen Magatával. Ám a szigeten gyilkosság történik, viszont nem is akármilyen. Ugyanis a gyilkosnak semmi nyoma, zárt ajtók mögött végzett el egy gyilkosságot, majd nyom nélkül el is tűnt. Ám Nishinosono nem bír magával. Még mielőtt a rendőrök megérkeznének meg akarja oldani a gyilkosságot, így a professzorral a laborban maradnak. Ám a rejtély közel sem csak annyiból áll mint azt az elején hitték.

 

KARAKTEREK

Nishinosono Moe: Az anime alap hangulatát lefektető, tökéletes női karakter. Bár Nishinosonot nem hiszem, hogy túl sokan a szívükbe fogják zárni, de a történetbe ő valóés kész. Ötvözik benne a hatalmas intelligenciát, a kislányos rajongással, és az elkényeztetett úrikisasszonnyal. Moe gondolkodása, bár magasabb rendű, de könnyen átlátható és megérthető. Valamilyen szinten ő a szócső, aki lefodítja a nézőknek a túl elvont fizikai, és filozófiai fogalmkat. Sokkal egyszerűbb nyelvet használ mint társai, magyarázatait pedig egy késsé lebutítja, hogy ne csak kapkodjuk a fejünket, ebben a hatalmas tudományos világban.

Saikawa Souhe: A professzor végtelenül szórakoztatót. Kis párviadalaik Nishinosonoval föloldják az anime, néhol túl kemény hangvételét. Az ő magyarázatai is sokszor szólnak a nézőknek. bár sokszor használ fizikai fogalmakat, és bonyolult képleteket. A folyamatosan dohányzó professzorhoz szép lassan a mi szívünk is hozzákötődik, ahogy haladunk előre, és a két ember kapcsolata föltárul előttünk. Ám a professzorban is megvannak a gyengeségek, és a nők felé irányuló tökéletes értetlensége, ami sokszor a humor forrása.

Magata Shiki: Ő már semmilyen szinten sem szól a nézőkhöz. Ő a brilliáns elme, akit csak néznünk kell, és gyönyörködnünk benne. Gondolatmenetei túl elvontak ahoz, hogy teljesen megtudjuk fejteni indíttatásait, így csak a hatása alá tudunk kerülni. Hűvös szépsége, és beszédmodora körüllengi az egész animét. Az ő lénye teremti meg végig azt a kissé hideglelős, ám gyönyörű hangulatot, ami az anime alapjait adja. Bár személye az anime végére kissé talán elül, még egy utolsó nagy dobbantás kellett volna számára, hogy teljesen kidomborodhasson a zsenialitása.

NEGATÍVUMOK

Ennek az animének már a témája, és a típusa is olyan, ami csak egy bizonyos érdeklődési kört foglal magába. Hiszen a filozófiát, és a tudományokat ötvözi. Ez nem tipikusan az az anime emivel kikapcsolódsz. Mindenfajta krimis, és tudományos elindulás ellenére, az anime a végére inkább filozófikus lett. Ami nem állt neki rosszul egy bizonyos fokig, de nem érezték meg ezt a fokot. Az utolsó részekre a tudomány és a rejtély teljesen eltűnik, és csak a filozofálgatás marad, amire nem kapunk választ. Ez a rés pedig lehetőséget ad a legnagyobb bukásra, hogy a különleges intelligenciával rendelkező személy már nem is tűnik annyira különlegesnek. Túl nagyot akartak dobbantani a végére, és így kicsit lapos maradt a zárás, a nyomozás szempontjából. A látvány kedvéért pedig elkövettek sok olyan tudományos magyarázkodást, melyet elég kevesen lesznek képesen követni.

POZITÍVUMOK

A rejtély marha izgalmas, és még néhol félelmetes is. Ügyesen megteremti azt az atmoszférát, amiben megteremtődik a feszültség és a félelem.(Marha jó az oppeing) A lezárása elegáns és korrekt, csak a végkimenetellel vannak problémák. A tudományos magyarázatokat nem viszik túlzásba. Éppen csak annyira vannak jelen, hogy ne csak a programozók szórakozhassanak rajta. Jelen van a szócső, aki kicsit butítva és magyarázva lefordítja nekünk a bonyolultabb tartalmakat. Magata Shiki karaktere nagyon sokáig tartja magát. Izgalmas, érdekes, és hat is az emberre. Abszolút a hatása alá lehet kerülni. Ő tipikusan az a karakter, aki annyira meghatározó, hogy egy pillanatig elgondolkozol, talán eddig rossz értékrendszert követtél. Persze ez igaz a többi karakterre is. Nagyon kellemes mindenki jelenléte, nincsenek fölösleges szerepek, nem kérdőjeleződnek meg a szerepek. Mégis ennek az animének az egyik legnagyobb erénye, hogy se több, se kevesebb. Teljesen tisztában van magával. Mindössze tizenegy rész, mivel tudja, hogy tovább nem lehet húzni egy darab nyomozást. Minden szálat elvarr. A vége bár nem is tökéletes, de sokféle módon értelmezhető. Ráadásul a két idősík tökéletesen kiegészíti egymást.

 

AJÁNLÁS

Ha érdekelnek az ilyen típusú animék, és nem veted meg a tudományokat akkor ez a te animéd. Bár tény, hogy le kell nyelni a nehezebb fogalmakat és a néhol túl elvont filozófiai kérdéseket. Picit jelen van benne a brutalitás is, annak ellenére, hogy nincs sok vér. Szóval nem feltétlenül a fiatalabb réteget célozza meg. Vsizont ha ez a te stílusod akkor nem érdemes kihagynod, semmiképpen.

10/9

Következő: Tonari no Kaibutsu-kun

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én