ReLIFE

NEETEK

Bár ennek a szónak a hivatalos megfogalmazása olyan emberekre vonatkozik akik, kiszorultak a társadalmi életből, képtelenek kapcsolatot teremteni embertársaival. Ezáltal a számitógépek világába menekülnek. Nos a ReLIFE-ban ez nem így érvényesül. Szereplői nem menekülnek az internet világába. Sőt főszereplőnk még kapcsolatot is tud teremteni, ám nem érzi jól magát. Az életben el jön egy pont ahol könnyű megrekedni. Leginkább itt ezeket a megrekedt embereket értik neetek alatt. Mit lehet ilyenkor tenni? Hova tovább előrre? Merre menjünk? Vissza?

TÖRTÉNET

Kaizaki Arata 27 éves, munkanélküli. Hiába keres, nem talál. Ismerőseinek viszont kénytelen fönntartani a látszatot, hogy igenis dolgozó ember. Este, haza felé menet még szülei is bejelentik, hogy nem támogatják tovább Aratát. Ezen a teljesen megsemmisítő estén találkozik egy férfival, aki egy apró tablettát nyújt felé. Az Aratát meglátogató férfi ugyanis egy kísérletbe invitálja meg őt, ez a ReLIFE. A cég segít a neeteknek visszatalálni társadalmukba. Bár Arata úgy érzi neki erre nincsen szüksége, ám a kísérlet alatt a cég állja minden költségét, és utána még munkát is biztosítanak neki. Ez túl csábító számára, így elvállaja. Miből is áll a kísérlet. A tabletta segítségével Arata felölti 17 éves külsejét, és egy évig ismét gimnáziumba fog járni. Alacsony ár ez egy munkáért. Csakhogy már ez első nap kiderül, hogy Arata mindent elfelejtett tanulmányaiból, és a fiatalokkal sem beszél egy nyelvet. Persze próbálkozik. Melynek hamarosan eredménye is lesz.

GRAFIKA

Ez a szezon egyik legjobbra értékelt animéje. Amibe beletartozik a grafika is. A terek szépek, az árnyékolás kifogástalan. A közelik és a távolik is tökéletesek. Minden a helyén. A karakterek nem minimálok, bár nem is tökéletesek. Szóval szép az egész. Nincs benne semmi különleges árnyékolás, vagy képhasználat. Bár ez nem is feltétlenül az a történet ahol a garfika jelzésértékkel bírna. Szépek a lassított képek. A flashbackek pont annyit mutatnak amennyire szükségünk van. A mozgás dinamikus. Nincs itt hiba.

SZEREPLŐK

Kaizaki Arata: Arata az eslő perctől szimpatikus főhős. Talán ezért is nem alkották meg őt vérbeli neetnek. Ő nem szerencsétlen. Csupán csak hirtelen érte őt az élet. Képtelen volt földolgozni traumáit, és mire talpra állt, az élet már tovább is illant. Ettől függetlenül Arata megállja a helyét az életben. Könnyedén teremt kapcsolatot. Megtudjuk, hogy még a romantikához is ért valamelyest. Könnyen átgördül problémáin. Együtt örülünk és izgulun vele. Nevetünk hétköznapi harcain. Jóbenyomást keltő főhős. 

Hishiro Chizuru: A tökéletes érzelmi analfabéta. Hishiro egyáltalán nem tud közeledni társai felé. Egy egyszerű mosoly is megterhelő számár. Se szégyenérzete se diszkréciója. Arata közeledése és türelme az egyetlen ami kicsit kinyitja őt.  Összeségében ő egy vicces, ám szánni való karakter. Bár szerintem közelebb tudna kerülni a nézőkhöz ha a monotonitása is enyhült volna egy kissé. 

NEGATÍVUMOK

Arata nem 27, hanem 47 évesnek van beálltva. Panaszkodik a fizikumára. Használja a bezzeg az én időmben dumát. Ráadásul ódzkodik egy fiatal lánnyal való kapcsolattól, mondván, öreg ő már ehhez. Miért? Arata 10 éve hagyta el az iskola padjait, ráadásul még egyetemre is járt. Tehát ez e világ nincs tőlle annyira messze, hogy ennyire idegenül mozogjon benne. A zene. Folymatosan szól, ráadásul nem is jó. A zene nagyon fontos egy animében. Meg tud teremteni egy drámai pillanatot, viszont itt el is tudta venni azt. Az emberek beszéde alatt csak folymatos klimpírozás hallatszik. Mi a ReLIFE lényege. Miért tudnál jobban talpon maradni a felnőttek világában, ha megtapasztalod, hogy a gyerekeké sokkal könnyebb. Végre barátokat szerzel aztán egy év múlva elveszíted őket. Ám a ReLIFE legnagyobb problémája, hogy unalmas. Arata hétköznapi dolgokat él meg, azokat is kell megtapasztalni, hogy vissza tudjon térni a hétköznapi világba. Viszont mi nagyon könnyen el tudjuk unni agunkat ebbe a tipikus gimnazista létben. Lezáratlan. Pedig nyugodtan lehetett volna neki véget kanyarintani.

POZITÍVUMOK

Alapvetően próbálom nem a saát véleményemet közölni, hanem tényszerűen megmutatni a művek rossz és jó oldalát. A ReLIFE jó. Nagyon jó. Nagyon fontos üzenetet közvetít a világnak, mind egyénit mind pedig összetettett. Megjelenik itt a kirekesztetség, a félelem, a meghunyászkodás, feladás. Van aki mindig jobb lesz nálunk, van aki sosem lehet a miénk. Mindenki magában hordozza a saját tragédiáját. Különösen érdekes, ahogy egy szereplőnek a vívódását végig kíséri. Az ember csak küzd és küzd. Rentgeteg energiát fektet bele valamibe, aztán jön valaki aki megcsinálja sokkal jobban, és ráadásul számára teljesen mellékesen. Zseniálisan van adagolva Arata háttértörténete. Nem várat magára sokat, de nem is világos minden az első percben. Megmutatja, hogy milyen könnyű is elcsúszni a felnőttek világában. Valamint azt, hogy hiába sikerült talpr állnod, az élet nem várt be téged, és nem is fogja tolerálni a te gyengeségedet, és a lemaradásodat. Ezek persze mind rémesen nyomasztó témák nem? Nem! A ReLIFE tökéletesen adagolja a humort. Tudja, hogy mikor válik a törtéet túl nyomasztóva, és humorral egyenlíti ki a helyzetet. Mert a világ nem annyira komor mint amennyire elsőnek tűnik.

AJÁNLÁS

Én a magam részéről untam ezt az animét, és szerintem még páran követni fogják ezt a magatartás formát, de elenyésző a számunk. A ReLIFE anime szezonjának legfontosabb darabja. Régen láttam ennyire tökéletesen megfogalmazott, tiszta történetet. Ráadásul ennyire fontos üzenettel vegyítve. Ha rég nem láttál gimnáziumi animéket, akkor biztosan nagy élmény lesz. Ha viszont éppen sok olyat néztél, akkor egy kis pihit javasolnék a megtekintése előtt. Mindenesetre ezt senkinek sem szabad kihagynia . Különösen olyan embereknek ajánlanám, akik már elhagyták a gimnázium épületét, és a felnőttek világában igyekeznek megmaradni.

10/7

Következő: Over the Garden Wall (Nem anime de beszélnünk KELL róla. Akkor képzelhetitek!)

Ajánló
Kommentek
  1. Én