School Days

Én vagyok Makoto-kun barátnője

ECCHI

Alapjáraton nem vetem meg ezt a műfajt. Tény, hogy általában maga mögött hordoz egy nem túl kielégítő minőséget, és egy igen béna sztorit. Viszont vannak történetek ahol ennek a műfajnak igenis helye van. Viszont általában az ecchik maguk mögé vonzák a háre animéket, amiknek viszont már tényleg nincsen létjogosultságok a mvészi világban. A háremek életszerűtlen, sokszor kellemetlen történetek, amik nem tudnak sehova kifutni, hiszen az imádott fél nem fog magának egy párt választani. A School Daysben viszont ezt a hárem ecchit egy egészen új, kissé nyomasztó légkörbe helyezték... van-e helye itt a bugyivillantásnak? Meglátjuk.

TÖRTÉNET

Itou Makoto egy nap fölfigyel egy gyönyörű lányra a vonaton. Nemsokára megtudja, hogy ez a lány az évfolyamtársa. Makoto lefotózza a lányt és beállítja háttérképének. Ez egyfajta szerelmi talizmán, ha nem veszi észre senki, a fotózott alany viszonozni fogja szerelmünket. Ám észreveszik. Makoto padtársa Sekai fölfigyel a talizmánra. A lány vállalja, hogy segíti összehozni a szerelmeseket, ami nem is megy túl nehezen. Ám Sekai a segítségért nem kér semmi egyebet, csak egy csókot. Persze elkezdődnek a bonyodalmak. Makoto iránt egyre több nő érdeklődik, ő pedig lassan elveszti a fejét, saját vágyai között.

GRAFIKA

Na ez megér egy külön misét. Vannak pozitív oldalai is. Nagyon szépek az árnyékolások, külön felfigyel rá az ember. Ezenkívül nagyon jó a színhasználat. A sötét, fekete és szürke használatával megteremtik az alap, kissé komor hangulatot. Szóval sok kis apróság van ami megmelengeti az ember szívát. Na, de milyen ezt leszámítva a grafika? Borzalmas, vicceltek? A szreplők feje össze-vissza áll. Ha nem lenne különböző hosszúságú hajuk akkoor meg sem lehetne őket távolról különböztetni. A háttér nem mozozg, arcuk nincs, de néha még ruhájuk sem. Ennek is van jelzés értéke, de akkor legyen konkrétabb. A ruhák teljesen elmosódnak. Mivel a tipikus, nagy anime szemekkel operálnak, ezért fontos lenne az arcvonalak állandó megtartása, hogy ne úgy nézzenek ki minth kis földönkívüliek rohangálnának egy iskolában. Nem voltam lenyűgözve, szerintem ez sokat veszt a hatásából, mivel az elején kissé gagyinak tűnik ettől.

SZEREPLŐK

Makoto: Ő a leggyűlöletesebb, legundorítóbb, legocsmányabb karakter az anime univerzumban. Olyan műgondi pontossággal dolgozták ki a karakterét, hogy az már szenzációs. Makoto tipikus ecchi főhősként kezdi meg pályafutását. Kissé félénk, visszahúzódó, és zavarban van a nők társoságában. Majd, ahogy halad előrre, és egyre több lesz a sikere, valamint vágyai is hatalmába kerítik, egyre elkerülhetetlenebb lesz a bukás. Annak ellenére, hogy milyen tenyérbemászó és megátalkodott a karakter, mégis le a kalapom a készítők előtt. Mert lássuk be, Makoto mindenkiből mély érzéseket fog kiváltani, és ez is a dolga.

Katsura: Az ő fájdalma lengi körül az egész animét. A kihasznált és magára hagyott lány megtörése olyannyira valós és fájdalmas, hogy az embernek szinte megszakad a szíve mikor nézi. Katsura túl visszahúzódó és félénk ahoz, hogy Makoto számár elég legyen. Rá is az jellemző mint a legtöbb szereplőre ebben az animében. Nincsen túl mély jellemrajzuk, mégis iszonyatos hatást gyakorolnak a nézőkre.

Sekai: Nyilvánvalóan még ő a legszimpatikusabb szereplő. Életvidámsága néhol ellenpontozza az animének a komor és baljós hangulatát, néhol pedig még fokozza is. Sekai vívódása nagyon is átérezhető. Mit tehet az ember? A szerelmet válassza vagy a becsületét? Sekai lelke túl tiszta ahhoz, hogy elbírja a Makoto által ráruházott bűnt. Így az ő hármasuk teszi tönkre az ember lelkét a végkifejletre.

NEGATÍVUMOK

Mint már említettem a grafika nem teljesített túl jól. Néhol a hatást hihetetlenül lefokozta az, hogy kis földönkívüliek rohangáltak a képernyőn. Valamint maga az anime sem indult be túl zökkenőmentesen. Az első két rész nagyon lapos volt, sőt Makoto pálfordulásáig az egész történet nagyon sablonos volt. Márpedig szerintem ilyenkor is éreztetni kell a nézővel, hogy nyugodj meg ez nem egy egyszerű szerelmi történet, a dolgok megfognak változni. Így a laikus szemlélődő lehet le is teszi két rész után, mondván, ezenem majd jól fognak szórakozni a fiatalabb gyerekek. Az ecchi miatt pedig, különösen a végén, született néhány nagyon valótlan pillanat, ami kissé kizökkentő volt.

POZITÍVUMOK

A szereplők fantasztikus műgondal vannak megszerkeztve. Nem biztos, hogy bármelyiket is a szívedbe fogod zárni. Nincsenek nagyon mély karakter átgondolások. A három főszereplő mind a hangulat megteremtését szolgálja, és remekül csinálják. Hatással vannak a nézőkre. Együtt őrülünk meg Katsurával, mardos minket a bűntudat Sekaial, és belemerülünk az élvezetekbe Makotoval. A mellékszereplők pedig mind magukkal hordozzák törtéeteiket, és megalázotságukat. Az ecchinek helye van. Nem feloldást szolgál, sokkal inkább fokozza a feszültségeket. Olyan jól, és életszerűen vannak megkoreografálva a jelenetek, hogy a néző is teljesen beletudjon merülni. Holott a történet igen rövid, ám mégis remekül van felépítve. Makoto változás nem egyről a kettőre történik meg, az ember maga is azt érzi, hogy ez egy folyamat. Ahogy minden egyéb egy folymat alakulása. Ám mégis ami ebben az animében a legzseniálisabb, az a vége. Megkoronázza az egész történetet. Semmi feszültség nem marad az emberben a befejezés után. Minden szál el lett varva, minden történet be lett fejezve. A harmónia, bár görög dráma szerűen, de visszaállt a világba. Az emberek kívánságai, és vágyai beteljesülnek a végkifejletben. Kiadhatod magadból a feszültséget. Ennek a történetnek hatalmas nagy hatása van az emberi érzelmekre, és a kapcsolatokhoz való viszonyuláshoz.

AJÁNLÁS

Nem érdemes kihagyni az animés listádból. Bár az ecchi tartalom első körben a fiúkat célozza meg, de ez nem az a fajta elvadult szexuálitás, amit egy női néző ne tudna élvezni. Ha éppen mélyponton vagy a magánéletedben, akkor ezt egy kicsit rakd félre, megvár míg harmónikus kapcsolatod nem lesz. Fontos szerintem ehez a történethez a jó lélekállapot, minden szempontból, hiszen nagyon nyomasztó.

10/8.5

Következő: Zero no Tsukaima

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én