High School of the Dead

A félelem káoszhoz vezet, a káosz pedig anarchiához.

ZOMBI APOKALIPSZIS

Oh, my God! Feel tudjátok fogging, hogy milyen fantasztikusan kevés anime született ebben a témában. Egy kezemen meg tudom őket számolni. Mi lehet az oka? Az animék világa nem zárkózik el sem a vértől, sem a különleges lényektől, az apokalipszis pedig egy örök kedvenc. Van mindenféle, vámpíros, titános, mágusos...és nincs zombis. Tény és való, nem túl izgalmas lények. Nem lehet sok olyan dologgal megspékelni őket amit már ne láttunk volna. Na de könyörgöm, az apokaliptikus történetek a szórakoztatás alapjai. Egy ilyen téma szinte már megszüli a sztorit, a szereplőket, a fordulatokat, és a hangulatot. Ráaádásul nem is kell sok változtatás. Mondhatjuk, hogy ez a száz éves bevált recept. Zombik pedig sehol. A műfaját egyedül uraló High School of the Dead, azonban sokak szerint a japán Walking Dead. Sőt, az író be is vallotta, hogy bizony sokat merített az animéből. Akkor leet, hogy ez a kiemelkedés nem csak annak köszönhető, hogy kategóriájában egyedülinek számít.

TÖRTÉNET

Komuro Takashi éppen lóg az órájáról. Szomorú. Ám miközben az udvart kémleli és a szerelemről elmélkedik, észrevesz valamit. Egy férfi próbál meg bejutni az iskola kapuin át. Persze a tanárok azonnal megjelennek, és távozásra szólítják föl az idegent, ám az akkor váratlan dolgot tesz. Megharapja őket. A halál szinte azonnal beáll, ráadásul egyetlen harapástól. Ám ha ez önmagában még nem lenne eléggé bizarr, a halott emberek fölkelnek, és továbbiakat harapnak meg. Takashi viszonylag hamar megérti, hogy az eddigig világnak itt vége szakad, és egy zombi apokalipszisbe csöppentek. Így fogja legjobb barátját, és közös szerelmüket, majd megpróbálnak menekülni. Ám az iskola zárt falai mögött a vírus hihetetlen gyorsasággal terjed. Takashinak menekülnie kell. Föl kell nőnie a feladathoz, hogy megvédhesse azokat akiket szeret, és föl kell készülni, hogy ebben az új világban, már nem csak a zombik okoznak problémát.

GRAFIKA

A karakterek szépek, a tájak olyan gyönyörűen vannak meganimálva, hogy az embernek néha kedve lenne megnyalni a képernyőt. A harcok dinamikusak, és nem ismétlődőek. Mindig ki lehet találni valami új figurát, vagy egy új támadási módszert. A fegyverek pedig mindig újak, egyre jobbak, és így egyre izgalmasabb az egész hatás. A vér nagyon jól van adagolva. Pont elhiszed, hogy mikor valakit széttépnek akkor ez marad a helyén, de mégsem annyi, hogy már hozzá tudj szokni a látványához. 

SZEREPLŐK

Komuro Takashi: Egy abszolút szerethető, apokaliptikus főhős. Nem tétovázik sokat, gyorsan meghozza a szükséges döntéseket. Ő képviseli az alapvető emberi kérdéseket. Ő a kétely minden mögött. A megmaradt emberség örzője. Valamint előszeretettel üt meg hisztiző lányokat, ami számomra rendkívül szimpatikus volt. Bonyolódnak vele a szerelmi szálak is. Kétség kívül izgalmasra is kinőheti majd magát, ha folytatódik az anime.

Miyamoto Rei: Számomra érthetetlen, hogy ebbe a lányba, hogy képes szerelmes lenni a mi kis főhősünk. A közös múlt aranyos, de volt egy durva visszautasítás. Valamint az egész animében csak annyit hallunk, hogy szerinte Takashi mennyire szánalmas. Tud harcolni, ami nagyon dícséretes, de nekem rossz szájízem maradna ha ez a szerelem egy picit is kiteljesedne, mivel romlott talajba épül. Rei harca a tanárral is ennyire túlemelt. Persze, belepiszkálni valaki jegyeibe nem szép dolog, de emiatt biztosan nem öljük meg. Persze mindien túlélő csapatba jut egy ember, aki kicsit hisztisebb a kelleténél.

Hirano Kouta: A legzseniálisabban eltalált szereplő a történetben. A fiú akit folyton bántanak, szapulnak és megaláznak. Nincsenek barátai, mert nem cool srác. A lányok nem veszik észre, hiszen nem jóképű. Ő pedig csak tűr, és tűr. Ám ekkor eljön az ő napja. Igen, Kouta az az ember aki jól járt az apokalipszissal. Mert bizony azt is meg kell látni, hogy van ember aki talán jobban érzi magát egy más törvényű világban. Ez is egy személyes tragédia, gyönyörűen kibontva.

Busujima Saeko: Sawashiro Miyuki tökéletes megformálásában. Ő a komoly, megfontolt vezető lány, aki tökéletesen harcol. Saeko harcai talán a legizgalmasabbak, mivel nem lőfegyverrel, hanem kardal történnek. Ezáltal sokkal mozgékonyabbak. Plusz ott is jelen van a személyes targédia az életében, valamint az új világhoz való viszony. Itt is épül egy szerelem Takashival, amelynek már sokkal tisztábbak az alapjai, és így sokkal jobban lehetne támogatni.

 NEGATÍVUMOK

Sajnálom, ezt nem kerülhetjük el, mivel ez egy nagyon durva ecchi. Persze már megbeszéltük, ha az ecchi jól van használva akkor van létjogosultsága. Nos itt jól kezdődött. Ha az életedért menekülsz, akkor az lesz az utolsó problémád, hogy vajon kivillan-e a bugyid. Valamint a fiúknak sem az lessz most a legfontosabb, hogy azt meglessék. Viszont ezek gimnazista lányok, hogy tűnt el belőllük ilyen kínzó módón a szemérem. Hiába tűnnek el a rangod, akkor sem fogod megcsöcsörészni a tanárodat, és ő sem fog neked fölajálnkozni. Ráadásul marha nevetségesen néz ki mikor köztiszteletben álló személyek tangában szónokolnak. Szóval az ecchi itt nagyon túlzó és nem indokolt. A menekülési stratégiájuk teljesen logikátlan. Úton lenni veszélyes. Nem tudod mikor találsz biztonságos helyet vagy élelmiszert. Ők pedig folymatsan mozgásban vannak. Hiába találnak egy jól védhető helyet, szinte azonnal tovább állnak. A háttér infók nagyon szegényesek. Tudjuk az első perctől fogva, hogy Shido sensi nem jófej. Na de miért nem az? Rei tudja. Mi pedig várunk, hogy kiderüljön, és mikor kiderül... akkor borzasztóan csalódunk. Attól az embertől aki szétveri a diákjának a fejét mikor az segítséget kér, attól kicsit többet várnék mint a korrupció.

POZITÍVUMOK

Megjelenik az emberi élet féltése, de nem túlzón. Persze ha valami ráttámad, akkor ütöd vágod, ahogy csak bírod. Viszont nem mellékes, hogy akiknek itt a fejét szétvered azok az osztálytársaid, tanáraid, szomszédaid. Noha szinte csak két pillanatra az egész animében, de elhangzik, hogy ők igenis emberek voltak, ismertük, szerettük őket, nem olyan könnyű levágni a fejüket. A szereplők tényleg jók, igazi túlélők, jó harcosok, de ki van emelve, hogy mégis csak gyerekek. A történet is izgalmas, látszik, hogy nem hagyják maguk mögött azt a kérdést, hogy miért is történt ez és, hogyan is lehetne neki véget vetni. Japán Walking Dead. Hát tulajdonképpen igen. A zombik ugyanazon koncepción belül működnek. Persze kérdés, hogy ezt meddig lehet fönntartani. Hiszen egy idő után eléggé siralmas ha csak annyi lenne, hogy jönnek a zombik ők meg menekülnek. Egyenlőre a történet még nem mutat mást, de tartogathat pár izgalmas fordulatot, valamint szerelmet. Nyilván mindenkinek megvan a maga verziója, hogy kit látna szívesen Takashi mellett, de egyenlőre a kézzelfogható fejlődés Saeko és közte alakult ki, ami még érdekes fordulatokhoz vezethet. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire szenzációs, hogy Takashi fizikailag is képes fegyelmezni a nőket. Persze nem verjük a lányokat, nehogy valaki ezt szűrje le, de igenis vannak olyan helyzetek amikor nem lehet hercegnőként viselkedni, és kell egy atyai pofon ahhoz, hogy ezt megértsék. Eközben pedog Takashi érzékenysége is megmarad, Lásd, bármi is történt, ő ember akar maradni, és nem akar senkit maga mögött hagyni.

AJÁNLÁS

Ha szereted a zombi apokalipszist, vagy a Walking Deadet akkor fantasztikusan fogsz szórakozni. Nem hoz eredendően újat maga a történet, de sok izgalmas karakter van, és ez tényleg egy száz éves bevált recept. Persze tolerálni kell a vért, és ezt az irgalmatlan mennyiségű mellett. Persze egyeseknek ez lehet egy abszolút pozitív kiegészítő is.

10/8

Következő: Ookami Shoujo to Kuro Ouji

Ajánló
Kommentek
  1. Én