Danganronpa

EgyóóEgy ember, aki elhatározásra jutott, és egy ember aki nem. Mondanom sem kell melyikük az erős és melyikük a gyenge, igaz?

GYILKOSSÁG

Bármennyire is tagadnánk minden ember alapvető eleme a brutalitás. Legyilkolunk állatokat az élelemért, növényeket a bisztos otthonért, sőt néha még egymást is ha a másik túl lép egy határt. Birokra megyünk minden kis semmiség miatt, oké az alkohol sokat rátesz erre az ösztönre de tény és való, az agresszió és a brutalitás egy emberi tulajdonság. Ezért is csorgatjuk sokszor a nyálunk a brutális gyilkossági ügyeken, tanakodunk rajtuk hosszú órákon át, vagy élvezettel nézzük végig a filmet amit készítenek belőlle. Izgalmas, ezt kár tagadni. Még ha a valóságban el is borzasztanak minket ezek az esetek, esti szórakozás gyanánt mégiscsak szórakoztatóak és akár elgondolkodtatóak. Egy ilyen brutálisan szórakoztató esetet mutat be a Danganronpa.

 

TÖRTÉNET

Főszereplőnk Naegi felvételt nyer az ország legelitebb iskolájába, ahova csak olyan diákok nyerhetnek felvételt akik valamiben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Naegi izgatottan kezdi el első napját ám mikor belép az iskola kapuján elájul. Később egy teremben ébred, innen el is indul a tornaterembe ahol az évnyitót tartják, ám észreveszi, hogy az iskola ablakai mind bevannak deszkázva. A tornateremben találkozik 14 további tanulóval, az osztálytársakkal. Ekkor a pódiumon megjelenik kiss robot/plüss maci, Monobear. Monobear ugyanis az iskola igazgatója, csakhogy ez nem átlagos iskola. A 15 tanuló nem hagyhatja el a gimnáziumot egészen addig míg valaki meg nem nyeri a játékot. Mi a játék? Elkövetni a tökéletes gyilkosságot. Ha a gyilkosság megtörtént tárgyalást tartanak, ha kiderítik a bűnöst arra azonnali halál vár és a játék folytatódik. Azonban ha rosszul tippelnek a gyilkos szabdon távozhat és a többiekre vár az azonnali kivégzés. Izgalmas játék nem de? Így kezdődik el a "tanulás" a kétségbeesés iskolájában.

GRAFIKA

Szokványos anime karaktereket hoz, de abból jó sokat. Megszokhattuk már, hogy sok animében csak a főszereplőnek van egyedi külseje, nos itt neki van a legátlagosabb. Igényesen szépen vannak rajzolva. Viszont, ami szerintem egy hatalmas ötlet: a kivégzések képregényszerű rajzolásban vannak megcsinálva, ettől az egész helyzet annyira groteszk lesz, hogy az valami hihetetlen. Nincsenek túlzó mimikák, minden kordában van tartva. Tudom ez nem a grafika hibája de nagyon sokat elvesz az élményből. Az anime csak hibás verzióban van fönt a neten, sokszor befagy, pixeles lesz, és a végén rendszeresen befagy. Nem élvezhetetlen de tény, hogy elvesz egy kicsit a feszültségből.

 

KARAKTEREK

Van egy 13 részes animéd. Ebbe a 13 részbe bele kell szuszakolni kb 16-17 szereplőt úgy, hogy azokra az ember emlékezzen mikor föláll a géptől, hiszen egyik karakter sem elhagyható. Ráadásul tény, hogy az európai emberek nagy része nem memorizálja túl könnyen a japán neveket. Mi a megoldás? Adjunk nekik egyszerű vagy angol neveket mint pl: Lucy, Tom, James? Hát, hogy néznének akkor ránk a japán fiatalok? Vagy esetleg a japán nevekért rajongó fiatalok? Hanyagoljuk ez a kérdést? Hiszen aki szimpatikus azt úgyis megjegyzed. Vagy esetleg valami jó kis beszólást kössünk mindenkihez? Vagy legyenek számokkal megjelölve nevek helyett?? Nos a Danganronpa készítői ennél sokkal leleményesebbek voltak. Csináljunk karaktereket. Bizony, van itt nyomozó, énekes, modell, jós, sportoló, úszó, gyilkos és kocka is. Lehet, hogy az anime végére nem fogod tudni, hogy Sakura éppen melyik, de biztosan megjegyzed az alapjaikat. Beválik? Tökéletesen!! Igaz, emiatt nem tudsz majd annyira kötődni egy-egy karakterhez. Lehet nem is lesz kedvenced. Viszont ez a színkavalkád mindenképpen szórakoztató, nagyon is. 

NEGATÍVUMOK

Aránylag kevés van de azok viszont szarvashibák. Lineális történetvezetés: mi nem látjuk a gyilkosságokat ezért nekünk rendesen el kell magyarázni. Művészetek terén az első lecke, hogy a közönséged hülye. Úgy kell kezelni mintha öt éves lenne. Szépen le kell ülni és elmondani: igen Karcsika ezt a lányt azért ölték meg mert .... szépen lassan. Ők csak kontráznak rá egymásra, te meg csak kapkodod a fejed. Naegi az Isten. Nem, ő nem lehet az. Kapuk egy szerencsétlenül kinéző kis tesze-tosza srácot. Később neki is meg tudjuk a jelzőjét, de nem Naegi a nyomozó. Mit értek ez alatt? Ő maga mondja: nem is tudom miért vagyok itt mikor én semmiben sem vagyok kiemelkedő. Mégis minden gyilkossági ügyet ő old meg. Nem. Azt elhiszem, hogy belejön idővel, de azt ne akarja nekem senki mondani, hogy egy 16 éves srác észrevesz ilyen összefüggéskete. A vég. Hülyeség és kész erre nem tudok mást mondani. Végetelenül gyermeteg. Most komolyan egy ilyen sztorinak az a tanulsága, hogy mindig reménykedj?? Ha megnézed megérted.

 

POZITÍVUMOK

A sztori kifogásolhatatlan. Nagyon szépen föl van építve. A grafika szép, nekem ez a képregényes elem is nagyon tetszett. A karakterek nagyon sokszínűek és szórakoztatóak. A sztori kiszámíthatatlan. Sose tudod ki fog meghalni a következő részben, vagy, hogy hogyan. Nincsenek benne nagy fordulatok de az pont jó. Emiatt bele tudsz kerülni teljesen ebbe a világba. Mivel végig Naegit követjük akinek nincsenek határozott tettei vagy érzelmei ezért könnyen bele tudunk kerülni ebbe a világba. Nekem komolyan gyomorgörcsöm volt mikor valaki egyedül sétált a folyosón, vagy mikor esetleg egy általad szimpatikus szereplőt kivégeztek. A gyilkosságokról eléggé sok infót közölnek emiatt te is részt tudsz benne venni, nyilván van olyan ami megoldhatatlan ha csak nem tippelgetsz de a legtöbbet te magad is ki tudod velük lépésről lépésre nyomozni, nem hiába készült videójáték alapján (amivel btw muszáj lesz játszanom) Jó karakterek, izgis, sztori, mi kell még? Ez nem a nagy fordulatok animéje az tény, de jól áll neki. Persze teljesen abszurd az egész, de nagyon realista módon vezetik ezt föl neked.

 

 

AJÁNLÁS

Ha játszottál a játékkal. Fiúk is lányok is. Ha szereted ezeket a jó kis logikai nyomozásokat akkor mindenképpen. Ne várj tőlle olyan nagy életbölcsességeket mint a Death Note-tól mert az sajnos nincs, de teljesen jó kikapcsolódás.

10/8.5 Jó szórakozást hozzá! :)

Következő: Deadman Wonderland

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én