Kino no Tabi

UTAZÁS

Az utazás szerintem nagyon emberfüggő. Én ldául imádok robogni a metrón ha van jó társaságom, vagy csak egy jó könyvem. A hosszú távú utazásokat viszont nagyon unom. Sokan a célért szeretnek utazni, ez a gyakoribb. Az animék és a filmek világában is ez egy nagyon jó téma választás. Ugyanis sok karaktert és tájat mutathatsz be. Szerintem egy utazást szemlélő anime akkor lehet jó ha: van benne egy szerethető főhős, esetleg egy vicces társ, szép tájak, izgalmas kiegészítő történetek amikre a szerepló reagálhat. A Kino no Tabi sajnos nem mindegyik elvárásomnak felelt meg.

TÖRTÉNET 

A világban az emberek elszigetelve egymástól kis városokban laknak. Mindegyik városnak más a történelme és a hagyománya, máshol tart a technikai fejlődésben. Ebben a világban élnek olyan emberek akik életüket nem akarják hermetikusan elzárva tölteni így a városokat járják. Ezek az emberek az úgynevezett utazók. Egy ilyen utazó Kino (a szerintem csak tizenéves) lány, aki motorjával Hermessel járja a városokat és fedezi föl a világot.

GRAFIKA 

Az emberek szépen ki vannak dolgozv de a legtöbbnek nem foglalkoznak a mimikájával vagy a mozgásával, emiatt néha olyan mintha robotok lennének. Vagy például mozog a szája de közben az egész arca rezzenéstelen marad. Ami nekem zavaró volt néha, hogy Kino egészen més technikával van megrajzolva. Néha azzal próbáltam magyarázni, hogy talán azért mert gyerek és emiatt próbálták úgy összenyomorgatni a testét meg kerekdeddé tenni az arcát. Mikor beszélget valakivel annyira nem is zavaró de ha egyszerre mutatják őket akkor olyan mintha Kino átszökött volna egy másik animéből. Nem feltétlenül zavaró inkább csak nagyon furcsa. A városok és a tájak megrajzolása viszont komolyan mondom, hogy nyalogatni való. Nagyon egyedi és különleges, minden város más és más. Ami igen nagy felüdülés a sablonos kinézetű emberek után. Ugye az egész anime elég sötét. Nem nagyon van benne meleg szín, minden zöld barna meg fekete. Az egész pedig párosul a zenével ami miatt elég nyomasztó lesz az összhatás. Na de ez még nem minden, ugyanis a képen apró csíkok vannak mitől kicsit olyan hatást kapunk mintha egy régi tv-t néznénk, viszont egyáltalán nem zavaró, sőt zseniális. 

NEGATÍVUMOK 

A karakterek. Kino egy semmi. Ott van, utazgat, nagyon profin harcol és hatalmas bölcs tizenéves létére de nem tudunk róla semmit. Komolyan mondjatok nekem öt tulajdonságot ami igaz rá. Kino csak szemléli a történeteket nagy ritkán bele is folyik az eseményekbe de ekkor sem tudjuk meg, hogy mi arról a véleménye, hogy éppen most mészároltak itt le több tucat embert, csak megy tovább. Ez nem is lenne baj ha a városokban ennél konkrétabb személyiségek lennének. Viszont nem, ott se találunk magunknak egy igazán szerethető karaktert sem. Engem Kino beszélő motorja Hermes borzasztóan idegesített, értem én kell mellé egy társ akivel le tudja vonni a következtetéseket de muszáj pont egy motorhoz beszélnie...egy idegesítő motorhoz? Még csak nem is igazán idegesítő mert neki sincs semmilyen tulajdonsága. Ez tipikusan az az anime amiről nem hiszed el, hogy csak ennyi. Példa: nem hiszem el, hogy abban a nagy menekülésben csak úgy elkezdett beszélni az a motor..biztos csak Kino találta ki, vagy kino nem is él és azért csíkos a kép mert az ő emlékeit nézzük vissza vagy az álmait stb. stb. Pedig valószínűleg emögött semmi sincsen és fölöslegesen fárasztod magad.

POZITÍVUMOK 

A hangulatot abszolút adja. Élni bizony nyomasztó de még is csak szép. A filozófiai gondolatok elképesztőek. Minden városban más és más értékrendek vannak ami a miénktől vagy Kinoétól teljesen eltér. Emberek akik kivégezték egymást, falu ahol kiírtják az emberek öntudatát, emberek akik meghalnak sem mint, hogy inkább a városuk nélkül éljenek. Majdnem mindegyik részben fölvetnek valami érdekes kérdést, amit magadban tökéletesen eltudsz helyezni az értékrendedben. A városok történetei nagyon ötletesek és sokszínűek, van ami kifejezetten megborzongat. Valamint a zenék nagyon el vannak találva. 

AJÁNLÁS 

Ha szeretsz elmélkedni azon, hogy miért is szép élni akkor ezt feltétlenül néz meg mert biztosan kapsz rá egy alternatívát. Viszont ennél többet ne várj ettől az animétől. Nem túl pörgös és szerethető vagy éppen érdekes karakterekben sem bővelkedik. Én nem bántam meg, hogy megnéztem de mondjuk elég lassan haladtam és neki nem ugranék mégegyszer. 

10/6.5 Jó szórakozást hozzá! :)

Következő: Danganronpa

Ajánló
Kommentek
  1. Én