Charlotte

KÜLÖNLEGES KÉPESSÉG

Milyen szép is lenne ha egy napon fölébrednénk, és azt tapasztalnánk, hogy valamiféle különleges képesség birtokában vagyunk. Tudunk repülni, teleportálni, gondolatot olvasni, vagy akár gyógyítani ezzel a képességgel. Előbb utóbb pedig megtalálnánk a módját, hogy a hétköznapi életben is hasznosítani tudjuk ezeket a képességeket. Az animének már csak egy valamit kell eldöntenie. Jó, hogy van ez a képesség, a világ hasznára válik, vagy pedig jobb lenne ha nem is létezne. Láttunk már verziókat erre is, meg arra is. A Charlotte tulajdonképpen a két változat határán mozog.

TÖRTÉNET

Otosaka Yuu egy hétköznapi diák, aki egyedül viseli gondját húgánk, Ayuminak. Hétköznapi azt leszámítva, hogy öt másodpercre megtidja szállni azt a személyt akit lát. Yuu először arra használja ezt a képességet, hogy az általa gyűlölt embereket verekedésbe keverje, majd arra, hogy bekerüljön egy jó gimnáziumba tanulás nélkül. Ez pedig sikerül is neki. Csalásával évfolyam első lesz. Továbba az általa kiszemelt lányt is így próbálja meghódítani. Yuu a világ császára, legalábbis ő így érzi. Egészen addig amíg egy különös lány le nem leplezi. Ez a lány Tomori Nao, aki arra kényszeríti Yuut, hogy iratkozzon át az ő iskolájába, ahová összegyűjtik Japán összes különleges gyerekét, hogy megtudják őket védeni. Yuu végül beleeggyezik, és még a diáktanácshoz is csatlakozik. A tanács egyetlen célja fölkutatni a különlegeseket és vagy beiratni őket az iskolába, vagy rávenni őket, hogy ne használják a képességüket. Ebbe a tanácsba Yuun kívül még ott van Nao, a mókás Takajou és hozzájuk csatlakozik még a tini idol, Yusarin is. Yuu pedig hamarosan egyre többet tud meg a világról amiben él.

GRAFIKA

Ez az anime öröm a szemnek. Minden kockáján élvezet elmerengeni. Nagy hangsúlyt kap benne az éjszakai égbolt. br a történetben csak másodlagos, de így a grafikában rendesen megtolták. Komolyan, megér egy misét amit háttérnek csináltak. Az egész világ csodálatos. A szemek, az arcok, a kifejezési formák, a hátterek. Ráadásul elhagyja a saját világát. A legtöbb anime egy városban, egy országban játszódik. Ez a választott ország pedig általában Japán. A Charlotte viszont elhagyja a komfort zónáját és bemutat más világokat és más országokat is. Régen nem volt ilyen élményem a grafika terén.

SZEREPLŐK

Otosaka Yuu: Yuu még soha nem küzdött meg semmiért életében. Hála a képességének minden az ölébe hullott. Ő egy igazi csaló, akinek semmi sem számít. Élvezi ha minden az ő tervei szerint halad és könnyen pánikba esik ha elveszti az irányítást. Szóval egy ilyen számító, alamuszi emberből válik a világ egyik legkirályabb főszereplője. Yuu végig emberi marad. Sosem lesz vakmerően bátor, vagy önfeláldozó. Gyerek marad a történet végéig...de többé nem lesz csaló.

Tomori Nao: Távolságtartó és nagyon agresszív. Naonak nincs sok barátja, csendesen tűri, hogy a többiek bántsák vagy kinevessék. Van egy feladata amit mindenáron véghezvisz. Nagyon kevés emberben bízik meg... pontosan egyben. Ő a csapat vezetője. Járkál a kis kamerájával, és helyreteszi az egész világot, annak minden emberével.

Takajou Jouijrou: Nao jobb keze. Szintén egy tökéletlen képesség hordozója. Bár gyorsaságával szinte teleportálni képes, de nem tudja pontosan meghatározni a célt, így folyton megsebesül. Nao sokszor használja ki ezt a képességet, aminek következtében ő folyton korházban fekszik. Vicces, kedves és őszinte szereplő, akinek sikerül közel kerülnie Yuuhoz.

Nishimori Yusa / Misa: A két testvér egy testben él jelenleg. Misa a kemény, vagány, éles nyelvű lány, aki mindig tudja, hogy hogyan vágja ki magát egy helyzetből. Yusa az ő tökéletes ellentéte. Egy cuki kis idol akit mindenki imád. Ők ketten így a csapat tagjai. Yusa az érzelem és a kedvesség. Misa pedig a vagányság és a határozottság.

NEGATÍVUMOK

A történet elég lassan indul be. Nem is igazán lehet tudni, hogy mire akar kifutni, akar-e egy általános történetet vagy valami egészen más-e a célja? Ennek függvényében pedig az első pár rész unalmas és bionytalan. Kicsit misztikus, kicsit izgalmas, kicsit romantikus, de egyik sem igzán. Ez pedig sok részen keresztül folyik, ami egy tizenkét részes animénél sokat elvesz a hatásból. Aztán mikor beindulnak a cselekmények akkor nagyon beindulnak, néha már egészen értelmetlenül Túl hamar csöppenünk egyik helyről a másikra, pont akkor amikor már megszoknánk az előzőt. Ez a zavarosság pedog áthatja az egész történetet és úgy érzem emiatt nem tudott rendesen kibontakozni. Egyszerre akart epizódikus és összefüggő is lennei. Van az animének egy nagyon bátor mozzanata. Sőt több is. Viszont ezeket a mozzanatokat mind visszavonják a végére, hogy mégse üssön akkorát a dolog, senkibe se maradjon hiány, de pont emiatt marad egy kis hiány az emberben, még ha ügyesen is intézték a dolgokat.

POZITÍVUMOK

A lassú kezdet ellenére a történet folytatása nagyon dinamikus. Több témához és stílushoz is hozzányúl. Néhol pedig meglepően bátor. Például Yuu két megzuhanásának a bemutatása olyan kegyetlenül van ábrázolva amit az ember hirtelen el sem akar hinni. Nincs köntörfalazás, nincsen szépítés, ammi akkor és ott történik az rossz és Yuunak is rossz benne lennie. Ezzel pedig el is értünk a főszereplőhöz. Bár nekem nagyon sokszor a Code Geass-ból megismert Lelouchhoz hasonlítot. Yuu a történet elején még elképesztően unszimpatikusként tűnik fel. Egy igazi hólyag, aki szereti ha másoknak rossz. Bár nem változik meg lényegesen, megmaradnak a negatív tulajdonságai, de a nézők megismerhetik. Nagyon érdekes mert olyan mintha nem is Yuu menne át egy karakterfejlődésen, hanem azok akik nézik. Ő is és Nao is két nagyon jól eltalált szereplő. Ez pedig majdnem mindenkire igaz, egy nagyaon jó gárdát szedtek össze az alkotók. A drámai részeken túl pedig remek a humora. A kissé laposabb részeket is jól ellenpontozza a diákok közt jól megszokott kamaszos humor.

AJÁNLÁS

Számomra egy nagyon pozitív élmény volt, a szívembe is zártam ezt az animét. Jól szerkeztett, kerek egész, remek szereplők, jó történet. Szerintem kicsit nagyobb a füstje mint a lánga. Sokak szerint az évad animéje volt, ésmindenki zokogott rajta. Hát szerintem ez túlzás, de kétségtelen, hogy egy jó munka, amit nem érdemes kihagyni. Mindenki találhat benne számára kedvére való motívumokat.

10/8

Következő: Blood-C

Ajánló
Kommentek
  1. Én