Ajin

ÜLDÖZTETÉS

Sok jó anime alapját képezi. Van egy hős, akit általában csőbe húznak, de néha saját hibájából is arra kényszerül, hogy elhagyja otthonát és meneküljön. A leggyakrabb verzió, hogy a kissé életképtelen, elkényeztetett szereplőből talpraesett harcos válik, aki megküzd az életbenmaradásért, és a visszatérésért. Egy személyes kedvenc példám az Akatsuki no Yona. Noha a karakterfejlődése valóban néhány ponton sablonos, de igenis szép. Hiszen ha az egész világ téged akar megölni, akkor fölkell nőnöd a feladathoz, mégha gyermek is vagy. Nagai Kei, az Ajin üldözött főszereplője pedig gyerek.

TÖRTÉNET

Nagai Keit nem foglalkoztatja semmi és senki. Egyetlen célja, hogy jó emberré váljon. Ennek érdekében pedig hajlandó hátrahagyni minden barátot aki "nem érdemes rá". Valamint minden cselekvést, ami nem az ő fejlődését képezi. Egészen addig a bizonyos napig. Keit az iskolából hazamenet halálos baleset éri, osztálytársai szeme láttára. Csakhogy Kei sértetlenül kell föl a földről. Ekkor derül ki, hogy ő egy Ajin. Az Ajinok tizenhét éve jelentek meg a Földön. Ők egy új faj, akiket képtelenség megölni. Az Ajinok nem emberek. Legalábbis ezt mondják a híradóban és az iskolában. Nagainak menekülnie kell, ugyanis a kormány máris keresi őt. Ha pedig a kezükre kerül, valószínúleg borzalmas kísérletek áldozata lesz. Menekülni viszont nagyon nehéz ha az egész ország téged keres. Így Kei, talán életében először más emberek, sőt más Ajinok segítségére szorul.

GRAFIKA

Ha csak pár momentumot is láttatok az Ajinból akkor biztosan fölmerült pár kérdésetek a grafikáról is. Japán a kísérletezés, és a fejlesztés hazája. Így nem meglepő, hogy grafikájuk terén is igyekeznek folyton újat mutatni a fogyasztóknak. Ez az úgynevezett CGI, egy 3D-s technika. Lehet vitatkozni, hogy ez most jó, hiszen modern. Ezt a képivilágot még a Mega Shark Vs. Octopus készítői is letagadnák. Viccet félretéve, még nem találkoztam nézővel akinek az a megoldás tetszett volna, vagy legalábbis nem zavarta volna. Mivel ettől az egész anime olyan mintha egy videójátékkal játszanánk, de van nekünk erre külön játékunk. Mikor animét nézünk, akkor animét akarunk látni. Annak pedig elengedhetetlen eleme a jól megszokott, ám mindig új grafika. Ha elhagyjuk ezeket a megszokásokat még akkor is vannak problémák. A mozgás akadozó és nevetséges. Ezáltal a harcok nem izgalmasak, inkább csak érdekesek. Ezek pesrze megszokhatók, de az arcmimika hiánya nem. Viszont ez a megoldás is kínál néhány izgalmas lehetőséget. Legyünk pozitívak. Miután megszokod több izgalmat is kínál az arcuk megfejtése, vagy egy egy harc megismerése. Egyszer nem árt nézni egy ilyen megoldást, de én nem szoktatnám rá a gyártókat.

SZEREPLŐK

Nagai Kei: Történetünk főhőse. Az első részekben kicsit megijedtem ettől a fiútól. Voltak ugyan határozott megnyilvánulásai de totálisan kétségbeesett volt. Nyilván egy ilyen helyzetben ez a normális és a természetes, de átlehet esni a ló túloldalára és megszületik Kaneki Ken. Szerencsére nem ez történt. Kei bizonyos helyzetekben félt, kétségbeesett. A vége felé pedig terveket eszelt ki, lépett, és egy elég profi probléma megoldó lett belőlle. KARAKTER FEJLŐDÉS. Oh, ye! Amit talán sokan utálnak Kei karakterében, hogy bizony kár szépíteni, nem egy túl jó ember. Hátrahagy mindenkit aki hátráltatná őt a menekülésben. Nem kér bocsánatot, nem fordul vissza. Bizony így viselkedik egy túlélő. Mégha nem is nőtt a szívemhez, de egy nagyon fontos szereplő, gyönyörűen felépítve. Biztosan mindenkinek maradandó élmény lesz a szereplése.

Satou: Az úgymond főgonoszunk. Már akinek. Na de milyen gonosz lehet egy sapkás japán öregúr. Király! Most hülyéskedtek? Satou pont az a gonosz akiről nem tudod eldönteni, hogy gonosz. Látod, hogy okos, hogy határozott, kegyetlen, és nagyon jó a modora és a beszélőkéje. Én negatív karakternek titulálom, hiszen főhősünk életére tör. Róla még rentgeteg info fog szerintem érkezni, amitől pontosabban meghatározhatjuk majd. Satou céljai egyenlőre még nem világosak előttünk, de sok izgalommal kecsegtetnek. Szóval ennek a párosnak az összecsapása nem lesz semmi az biztos.

Tosaki: Csak, hogy képviseljük a harmadik szembenálló felet is, a kormányt. Igen, ők itt az igazi csúnya rossz fiúk. Kísérleteik kegyetlenek, és nem ismernek lehetetlen. Tosaki van a legnagyobb hátrányban. Nincsen semmilyen képessége, nem is ismeri ki igazán ezeket a lényeket. Egyetlen fegyvere ellenük a logikája, és az élni akarása. Tosaki nem hibázhat. Nem is akarjuk, hogy túl nagyot hibázzon. Észjárása elmés, izgalmas. Megoldásai ellegánsak. Terveibe a hibák is csak a kivitelezés miatt csúsznak be. Viszont ő is képviseli a kispolgári létett. Néhol megcsillan, hogy beszűkült gondolkodású. Megveti az Ajinokat puszta létezésükért, és csak saját céljai hajtják őt. Izgalmas a triónk az biztos.

NEGATÍVUMOK

Idesorolnám a grafikát, mert ez szerintem sokakat elkedvetlenít az animétől. Valamint a karakteres mozgások megszünése nem sok jóval kecsegtet. Sajnos az Ajinban is feltűnik néhány logikai buktató. Miért félnek az emberek ennyire az Ajinoktól. Nyilván ha megjelenik egy új, nálunk erősebb faj, akkor nem biztos, hogy boldogan kezetnyújtunk nekik, és bizalommal fordulunk hozzájuk. Hiszen alig tudunk róluk valamit. Na de honnan jött ez a baromság, hogy az Ajin nem ember? Hiszen két ember gyermeke, és haláláig nem is aktiválódik benne az ajinság. Mégis, a társadalom fél tőllük, családjuk szégyenkezik miattuk. A kísérleteket pedig úgy végzik rajtuk mintha állatok lennének. Persze bele lehet képzelni egy szép vonalat, hogy ez a rasszizmus metafórája, de lehet, hogy ezt csak én próbálom belemagyarázni. Hangsúlyoznám, hogy ez egy bevezető évad. Felsorakoztattak rentgeteg izgalmas szereplőt és helyzetet, ami persze még nem futott ki sehova.

POZITÍVUMOK

Megpróbálom cenzúrázva. Az Ajin eléggé ráillik a mai életre, nem? Ne menjünk jobban bele de szerintem ez egy zseniális húzás volt. Nagyon finoman van érzékeltetve, de helyén van, ott van, jelen van. Közben pedig el is tudsz vonatkoztatni ha nem akarsz politikát megfigyelni egy animében. Az ajinok mint lények, izgalmasak. A fekete szellemük, a sikolyuk, a még titkos képességeik, mind megmozgatja az embereket. Viszont nem találtak hozzá ki biológiai hátteret. Persze, ezt nem is kell bonyolítani. Az evolúció kitermelte őket, és pont abban a tudatlan félelembe hagyja a nézőket, amiben az ottani emberek is vannak. Kik ők? Mit tudnak? Mit akarnak? A szereplők. Persze Keiről már fogalmaztam egy kisebb véleményt, de nyomatékosítanám, hogy mennyire tökéletesen van megalkotva ez a szereplő. Ennek az animének pont ő kellet. Annak ellenée, hogy mennyire bevezető szaga van ennek az első évadnak, mégis ekkora karakterfejlődés történt. Plusz pont, hogy a második évadot októberre tervezik, szóval nem kell sokáig várnunk. A zene. Rég volt anime soundtrack ami ennyire megmozgatott. Utoljára az Akame ga kill harcai alatt hallhattunk ennyire tökéletesen eltalált zenét.

AJÁNLÁS

Nem érdemes kihagyni. Fiúk, lányok, egyaránt élvezhetik. Izgalmas, kissé hátborzongató, és nagyon érdekes is. Ha a grafikát megbocsátjuk és elengedjük, garantáltan jól fogunk szórakozni. Egy esélyt adjatok neki. Ráadásul hamarosan itt a folytatás is, amihez nagy reményeket fűzök.

10/9

Következő: Ao Haru Ride

Ajánló
Kommentek
  1. Én