Natsume Yuujinchou Go

FOLYTATÁS

A Natsume Yuujinchou Go a sorozat ötödik évada. Mondhatjuk szinte az utolsónak is jelenleg, hiszen a hatodik évad még nem jött ki teljes egészében. A negyedik évad és eközött pedig négy év telt el. A rajongóknak meglepően sokat kellett várniuk, míg megkaparinthatták ezt az évadot. Ezzel is csak óvatosan. Beleestem abba a hibába, hogy nem vettem figyelembe, hogy az anime mennyire friss, így nem is gondoltam arra, hogy nincs végig lefordítva. Bár folyamatosan jön a fordítás, óvainteném azokat akiknek nem túl jó az angoljuk. Kezdeti megszeppenés után végül találtam egy oldat remek angol felirattal és így be tudtam fejezni az animét. Nyilván sokaknak nem okoz gondot ez a röpke átállás, de ha esetleg lenne az olvasok között olyan akinek ez megnehezítené a megtekintést, azt is megnyugtatom, hogy a felirat készül, csak még egyenlőre nem elérhető.

TÖRTÉNET

Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

GRAFIKA

Meglepő módon nem sok változás történt grafika terén a többi évadhoz képest. Mindössze annyi érdekesség történt, hogy bepillanthattunk két felnőtt szereplő gyermekkorába. Mind Matoba-sant, mind Natori-sant megcsodálhattuk tizenhat éves valójában. Ez a fiatalítás pedig annyira finom, annyira jól kivitelezett, hogy az embernek még kedve volna nézni őket. Nem csak a ruhájuk és a testalkatuk lett gyermekibb, hanem a vonásaik és a mozgásuk is. Nagyon izgalmas megfigyelni a két fiatal ördögűzőt.

SZEREPLŐK

Touko-san: Natsume egyik gyámja. A folyton kedves és mosolygós Touko-san, bár nagyon szereti Natsumet, és a fiú is nagyon ragaszkodik hozzá, nem sokat szerepel. Nem tudtunk meg a múltjáról eddig szinte semmit. Ebben az évadban derül ki, hogy Touko számára Natsume ugyanannyira a menekülés szimbóluma mint Natsume számára ő. Bármennyire is szeretik egymást a férjével, otthon egyedül mégi csak magányosan volt, míg föl nem csillant a remény Natsume képébe. Lassú folyamat alatt megnyitotta a fiút, és elhalmozta a szeretetttel amit mind a ketten megérdemeltek.

Natsume: Az évadok során Natsume gyökeres változáson ment át. Családja lassan tényleg igazi családdá kezd alakulni, nem pedig udvarias emberek csoportja akik együtt élnek. Valamint a legfontosabb, hogy Natsume nem csak, hogy elengedte a youkaiok iránt érzett dühöt, de még meg is szerette őket. Sokak meghökkenésére Natsume azt mondja, hogy a youkaiok sorsa van olyan fontos mint az embereké.

Reiko: Bár Reiko múltja még mindig a tikok ködébe vész, de egyre jobban megismerhettük azt a magányosságot amiben benne kellett élnie. Valamint, hogy Reiko bármennyire is próbált szabadulni ebből a magányból, neki egyáltalá nem sikeült. Viszont rentgeteg youkai életét tette jobbá. Sokakat ő maga mentett meg a magánytól, és vannak olyanok akik még évekkel a halála után is csak rá várakoznak, hogy visszatérjen az ő kedves, vidám énje.

NEGATÍVUMOK

Reiko és Madara teljesen háttérbe szorultak. Persze Madara folyton ott van ha Natsume bajba kerül, de már vannak más youkaiok, sőt emberek is mellette, akik ugyanannyira meg tudják védeni Natsumet. Így a jelenléte szinte fölöslegessé is válhatna. Az előző évadban végre elindult valami kutatás Reiko múltja után, de mostanra szinte teljesen abbamaradt. Natsume baráti kapcsolatai, noha eddig is csak kirakatba illettek és a néző nem érezte át ezt a mély barátságot, megint eltünedeztek, mások jöttek a helyére. Ráadásul nincsenek fokozatok. Natsume mindenkivel ugyanúgy viselkedik, kedvesen de mégis távolságtartón, nem lehet tudni, hogy most kivel is áll igazán jó barátságban. Matoba-san nagyon érdekes karakterként ütötte föl a fejét. Ő volt az az ember, aki bár teljesen meg tudta érteni Natsume helyzetét, mégis megtestesített mindent amit Natsume utál az emberekben. Sajnos Matoba megragadt ezen a szinten. Hiába láttunk bele kicsit az ő gyerekkorába is, mégis felszínes maradt a karaktere. Ez pedig nem csak vele van így. A legtöbb szereplő, bármennyire is érdekes a múltja, vagy a cselekedetei, mégis nagyon egyhangúak, ki lehet számítani minden lépésüket. Bár Touko-san egy nagyon fontos szereplő a történetben, mégsem kapunk tőle semmit. Főzésen kívül nem nagyon látjuk bármivel is foglalkozni. Az sem derl ki, hogy mivel sikerül végül betörnie a mindig szomorú, és mérges Natsumet. Akik pedig érdekesek voltak, mint például Natori-san, akiről sosem lehetett tudni, hogy mi merre hány méter, azok is ellaposodtak azáltal, hogy így megszerették Natsumet, pedig ennek egyáltalán nem kellene párhuzamosan történnie.

POZITÍVUMOK

Ez a mellékszereplők évada volt. Sokak múltjába betekintést nyerhettünk. Megismerhettük Natori-san családját. Noha a család hisz a youkaiok létezésében, és így gyermekük nincsen kitaszítva képessége miatt, rögeszmés félelmük nyomán Natori is megtapasztalja a magányt. Nagyon érdekes, ahogy életük keresztezi egymást a fiatal Matobaval. Ezáltal az ő személyisége is árnyalódik, és megtudjuk, hogy milyen ritka nagy hatalma is van neki. Kicsit kitárul ez az ördögűző világ, és egyáltalán nem tűnik föl annyira ridegnek, és érzelemmentesnek mint ahogy elsőre megismertük. Bár csak egy rész erejéig, de láthatjuk, hogy Natori ugyanolyan volt mint Natsume. Meg nem értett, a többiek furának találták, a felnőttek pedig nem egészen értették meg a helyzetét. Így már teljesen érthető, hogy ez a magányos, talán túl büszke fiú, miért is vette föl a népszerű színész szerepét, akinek mindenkihez van egy kedves szava. Natori és Natsume barátsága is elmélyül ebben az évadban. Kezdetben Natsume még nagyon tartott a Natorival való szoros kapcsolattól, hiszen nagyon különbözött a véleményük a youkaiokat illetően. Aztán szépen lassan eljutott oda, hogy Natori lett az egyik legfőbb bizalmasa. Bár nem mindenben értenek egyet, mégis számíthatnak egymásra. Érdekes színfolt közöttük Matoba, aki már gyerekkorában is udvariassággal leplezte félelmetes hatalmát. Lehet, hogy csak az én fejemben kezdett el alakulni valami ekörül, de úgy érzem ha ezek hárman összeállnának, akkor azt egy youkai sem úszná meg szárazon. Visszatértek ebben az évadban a kis emberi gesztusok amitől az egész olyan széppé válik. Például mikor Reiko mutatni akar egy emberi játékot egy youkainak, de ő sem tudja pontosan, hogyan kell játszani, hiszen vele eddig senki sem játszott. Ezek a kis pillanatok pedig nincsenek eltúlozva, és pont ezért szépek. Reiko nem tör le ettől a felismeréstől, hiszen ez már az életének a része. Inkább boldogan talál ki új szabályokat. Ez igaz mind Touko-san Natsume nélküli életére, és még megannyi kis apróságra, amik színesebbé varázsolják az eseményeket.

AJÁNLÁS

Aki esetlen nem túl jó angolos, vagy csak egyszerűen nem ugrana neki egy angol feliratnak, annak javaslom a várakozást, hogy egyben tudja megnézni az évadot. Sok érdekes dolog derült ki, és sok szál futott össze a részek során. Noha kicsit örülök, hogy most mást nézek mint Natsume kalandjait, de összességében ajánlom ezt az animét. Nem gondolom, hogy egy világrentgető alkotás, és szerintem nagyobb a füstje mint a lángja, de egy szép történet, amiben mindenki kedvét lelheti. Így végül én is várom a következő évad megjelenését, addig pedig újratöltődök más animékkel.

10/8

Következő: Orange

Ajánló
Kommentek
  1. Én