Tasogare Otome x Amnesia

SZELLEM TÖRTÉNET

A Japán szellemvilág tökéletes táptalajat biztosít a horror animéknek. Majdnem minden iskola rendelkezik kísértet históriákkal. Minden természeti dolognak van valamilyen szelleme, és elev az egész kultúrát áthatja valami természetfölötti energia. Sokszor fölbukkannak, a gimnáziumok hét nagy relytéjei. Legtöbbször ugyanazok. A zongora este, a halott diák szelleme, a megátkozott cseresznyefa, stb. Bár unalomig ismételtek, de ettől függetlenül nem veszítenek sokat az értékükből, hiszen az iskolai feszültség alapjai. Na de mi van akkor, hogyha a diákok nem csak nyomoznak a történetek után, hanem a részeseivé válnak?

 TÖRTÉNET

A Seikyou gimnázium fala között egy legende kering. Egy legenda, miszerint a régi iskola épületben meghalt egy lány, akinek szelleme azóta is ott bolyong a falak között. Niiya Teiichit érdekli a szóbeszéd, és elindul a régi épületbe. Ahol valóban talál egy lányt, ám az a legkevésbé sem tűnik szellemnek. Yuuko azonban azt állítja, hogy ő már több éve meghalt, de mivel nincsenek emlékei, nem igazán tudja, hogy hova is kéne mennie. Mind kapásból őrültnek hinnénk a lányt, azonban Teiichi talál egy titkos szobát, a szobában pedig Yuuko holtestét. Az első sokk után, világos lesz számukra, hogy a fiatal lány halálát gyanús körülmények övezik. Teiichi elhatározza, hogy kideríti mi is történt Yuukoval. Klubbot alapítanak ennek céljául. Hamarosan viszont többen is csatlakoznak a klubbhoz, akik sajnos vagy nem látják, vagy egészen máshogy látják a lányt.

GRAFIKA

A grafika teljesen kiszolgálja az anime hangulatát. A visszajátszások kellően ijesztőek, az iskola maga vészjósló. Mind a színek, mind a nézőpontok nagyon erős hangulatot hordoznak. Ezek legtöbbször a feszültség vagy a félelem elemei. Grafika terén mindenképpen működik. Könnyedén tudnak váltani, így a romantikusabb, vidámabb, vagy meghatóbb részekben már teljesen més szemszögből láthatjuk az egész helyet. A háttérben lévő emberek igazi hátteret képeznek. Beszélgetnek, mozognak, és eleve léteznek a térben, nem pedig csak bábuk. Van egy rész mikor visszatekintünk a múltban. Ott a grafika miatt is, tökéletesen megjelenítették a régi és a mostani falu közötti kontrasztokat. 

SZEREPLŐK

Kanoe Yuuko: Mivel Yuukonak nincsenek meg az emlékei az életéről, ezért nincs igazán mi után bánkódnia. Lényegében egészen kedélyes teremtés, aki elszórakozik az iskola kísértetének szerepében. Ennek megfelelően néhol ijesztő is tud lenni. Nem érez sem dühöt sem szomorúságot, és egy jó ideig ez is az anime problémaköre. Yuuko lényegében egy teljesen átlagos szerelmes diáklány...aki néhol igencsak perverz. Közben pedig iszonyatos magány tombol a szívében.

Niiya Teiichi: Az imádat tárgya Teiichi-kun. Elég keveset tudunk meg arról, hogy Teiichi, hogyan működött az iskolában addig amíg nem lett egy láthatatlan szerelme, akivel minden idejét együtt tölti. Viszont nem igazán látjuk őt soha mással beszélgetni, ezért joggal gondolhatjuk, hogy Teiichi pontosan olyan magányosan és láthatatlanul éli minden napjait mint Yuuko. Ezért is értik meg egymást olyan könnyen.

Okonogi Momoe: Egy igazi szellem fanatikus, aki akkor sem venne észre egy kísértetet ha az az ágyán ugrálna. Meg is kedveli Teiichit, aki látja a szellemeket. Nagyon vidám, és kicsit talán túl sok energiával rendelkező személyiség. Elég hamar elfogadja Yuuko létezését és Teiichivel való kapcsolatát, onnantól pedig nincs igazán nagy szerepe a történetben.

Kanoe Kirie: Általá jelennek meg a kísértetek gonosz énjei is. Kirie szintén látja, érzékeli Yuuko jelenlétét, és nem túl nagy bizalommal viseltet eleinte iránta. Nem is csoda. Az anime elején ő jelenti a horror motívumot, illetva az, hogy ő, hogyan látja, és láttatja Yuukot. 

NEGATÍVUMOK

A kezdeti horror elemek nem tartanak ki túl sokáig. Ezt nagyon nehezményeztem, mert egy ideig nagyon jól működtek, annak ellenére is, hogy tisztában voltunk a helyzettel. Az utolsó két részre, mikor már megtudjuk az igazságot, minden feszültség eltűnik. Egy egyszerű romantikus anime marad, aminek nem is feltétlenül szimpatikusak a szereplői. Nekem itt nem fért bele az ecchi. Ne legyen zavarba ejtő egy halott lány csontvázának a megpillantása. Nem volt se vicces, se szexi, csak szimplán rontott a hangulaton. Majdnem minden szereplő unszimpatikus. Teiichi annyira feminim, hogy szinte már egy kislány. Érthetetlen, hogy Yuuko miért szeret bele ennyire hevesen. Yuuko alapból egy szimpatikus lány...lett volna ha nem hisztizik folyamatosan. Valami gond mindig volt közte és Teiichi között amit egy szimpla beszélgetéssel meg lehetett volna oldani. Momoe szimplán csak idegesítő. Kirie pedig egy idő után jelentéktelen lesz. Nagyon jó szívvel hagytam volna ott ezt az animét...ha nincs az az utolsó 5 perc. Úgy rontották el az egészet, ahogy csak van. Ezzel egy teljesen rossz üzenetet közvetítve. Spoiler: Mikor Yuuko elment akkor azt mondta, hogy na ez igen. Ez egy szép üzenet arról, hogy nem lehet örökké ebbe a földi életbe kapaszkodni, valamint, hogy a szeretteinket is el kell engedni hiszen ők akkor már nem idevalók. Magamra is vettem ezt az üzenetet, meg is hatott. Így, hogy Yuuko visszajött ez lett az üzenet: mindenhez ragaszkodj görcsösen amit el kéne engedni, sose zárj le semmit az életedbe, és ha elsőre nem ment akkor többé ne próbálj meg beilleszkedni ebbe a társadalomba. Hát gratulálok. Most a srác egész életében egy szellemel fog élni???? Ezt a baromságot.

POZITÍVUMOK

Nagyon feszült és izgalmas a történet. Egyszerre próbálnak rájönni Yuuko halálának az okára, és közben nyomoznak a gonosz lélek után is az iskolában. Bár néha leülnek a nyomozások, de alapvetően nagyon izgalmas elemeket tartalmaznak. Például szerintem nagyon megható volt mikor kiderült, hogy mi is történt Yuukoval, miért van ott a teste. Egyrészt jó volt, hogy csináltak egy flsahback részt, és így a tanúi lehettünk az eseményeknek elejétől a végéig. Valamint megjelent egy nagyon árnyalt személyiség is abban az egy részben. Jó volt látni Yuuko és a huga kapcsolatát, hogy milyen szerető, ám de kemény testvér volt, és mennyire nyugodt tudott maradni a legtöbb helyzetben. Jó volt látni a halál előtti elgyengülést, látni azt, hogy ő igenis egy kislány, és nem akar meghalni. Fél a haláltól és haragszik azokra akik miatt itt kell most lennie. Végül pedig gyönyörű volt a megbékélése és a távozása. Az iskola különböző szellem történetei is izgalmasak voltak. Különösen úgy, hogy maga egy szellem nyomozott utánuk. Valamint a vége is tökéletes lett volna a történetnek ha nem jön be az az apró, ám de fatális hiba amit elkövettek a készítők.

10/8

Következő: Ghost Hunt

Ajánló
Kommentek
  1. Én