Ao Haru Ride

Senki sem fog kritizálni, ha valami izgalommal tölt el, vagy teljes szívedből nevetsz! És ha mégis, én majd leverem.

EMLÉKEK ERDELYÉBEN

Van igény az emlékekre. Az emlékek kibontására, az előzmények megtekintésére, és megértésére. Nem csak itt, szinte minden műfajban. Ha visszatekintést nyerünk valakiről, vagy valamiről, akkor pontosabb képet kaphatunk, és színesebb lesz annak a világnak a képe, amit éppen megtekintünk. Egy jó emlékezés pedig így történik: megismerjük a bizonyos személyt, és mikor már majd meghalunk a kíváncsiságtól, hogy miért lett ilyen, vagy még hosszabb idő után, jön egy flash back, és persze nem mindent, de egy kis részletet megtudhatunk a múltjáról. Sok anime van, ami könkrétan a visszaemlékezésekre épít. Lássunk egy gyöngyszemet, mint például az Angel Beats, vagy a Fairy Tail, ami bár nem arra épít, de fontos szerepe van benne. A visszaemlékezés jó, igényli is a néző, mint jó ecchiben a bugyi villantást. Viszont el is lehet veszni ebben a műfajban. Egy visszaemlékezés lehet unalmas, vagy érdektelen is. Lássuk, az Ao Haru Ride, hogy kezelte ezt a felállást.

TÖRTÉNET

Yoshioka Futaba nem egy nőies lány. Nem is népszerű a fiúknál. Sokat eszik, nem sminkeli magát, hangos és kissé fiús. Azonban nem kell őt sajnálni. Futaba direkt öltötte magára ezt a szerepet. Általánosiskolai kirekesztése óta megtudta, hogy az a lány aki népszerű a fiúknál, az egydül marad a lányok körében. Ám egy napon Futabának fültűnik egy fiú az iskolában. Ő nem más mint Tanaka Kou, futaba volt osztálytársa. A fiúval sokáig kölcsönösen vonzódtak egymáshoz, ám az egy napon egy szó nélkül eltűnt. Kou most viszont visszatért. Mélyebb a hangja, hosszabb a haja, sokkal zárkózóttab, de az illatok és az emlékek ugyanazok. Kou már az első találkozás alkalmával tudtára adja a lánynak, hogy bár anno szerelmes volt belé, ma már cseppet sem vonzódik hozzá. Futabának sem tetszik a zárkózótt, tapintatlan fiú. Ám, ahogy iskolai napjaik telnek, Futaba nem tudja tovább titkolni, hogy ismét beleszeretett a fiúba. Így hát elhatározásra jut. Lebontja a falakat amiket Kou emelt maga köré, és újból megszeretteti vele magát. Ám ehhez nem árt néhány igaz barát sem.

GRAFIKA

Minden szép, nem panaszkodhatom, hiszen egy alig két évs animéről beszélünk. Viszont van egy különlegessége, grafikai szempontból. Mikor Kou, vagy Futaba egy visszaemlékezését tekintjük meg, akkor elmosódott festett hátteret kapunk, némi festék foltal az elején. Az ötlet szép. Az emlékek elmosódottak mint egy régi festmény. Nem tiszták már számukra az érzelmek, sem a történések. Ám mégis folyton visszatérnek hozzá. Pár percről van itt szó, szóval nem zavaró a kép. Viszont ha egy olyan eseményre tekintenek vissza, ami mondjuk tegnap történt, azt is ezzel a módszerrel oldják meg. Így oda a kompozíció amit fölállítottam. Amit fölállítottak. Azonban ez is csak kb. három, négy másodperces shnit, szóval elengedhetjük őket.

SZEREPLŐK

Yoshioka Futaba: Eléggé nehéz eredeti női karaktert hozni, akinek meg kell felelnie néhány elvárásnak. Iskolába jár, fiatal, szerelmes, annak ellenére, hogy nem akar az lenni. Így Futaba sem egy örök időkre megjegyezendő női karakter. Pont ő kellett az animének, se több, se kevesebb. Tökéletesen képviseli a hangulatot. Tiszták a céljai, meghatók a gondolatai, szépek a beszédei, és még néhol vicces megmozdulásai is vannak. Nem mondom, hogy különösebben kedvencem lenne, de a párosukat mindenképpen a szívembe zártam.

Tanaka Kou: Ő sem az az egetrengető, újító férfi főszereplő. Kou aranyos, vicces, a stílusa kellemes a nézőknek. Nem hiszem, hogy bárki is megutálná őt. Szép az a fejlődés amin végigmegy, mégha nem is tudjuk meg, hogyan teljsül ki ez az egész. Mint őnálló karakterek tényleg nem hoznak sok újat, de nagyon szerethetőek. Biztosan mindenki szurkolni fog a boldogséguknak, hiszen ez az a még be nem teljesületlen gyerek szerelem, amit minden shoujo karakter el akar érni, és persze el is fogják.

Még rentgeteg mindenkiről lehetne mesélni, hiszen mindenki szerelmes....és persze mindenki másba. Micsoda csehovi kalamajka.

NEGATÍVUMOK

Nem történtek egetverő szarvashibák. Ahogy fantasztikus újítások sem. Ennek az animének tulajdonképpen az egyetlen hibája az, hogy nem tett semmi olyasmit amit az őt megelőző 800 shoujo anime ne tett volna meg. Nyilván, folyamatosan egyedit alkotni lehetetlen, de ezzel meg úgy érzi az ember, hogy az Ao Haru Ride készítői csak összeollóztak valamit, igen tehetégesen. Megkapjuk a jól megszokott elemeket, mint kezdeti gyűlölet, közös táborozás, rentgeteg majdnem csók, csillagos ég bámulása. A végkifejlet pedig ugyanaz lesz. Egymásba szeretnek a főszereplők. Persze ennek nem kell negatívnak lenni. Annak viszont már igen, hogy kb. a manga negyedéig sem jutott el az első évad. A szerelem most kezd kibontakozni, majd az animének vége, és persze második évad már két éve sehol. 

POZITÍVUMOK

Ennek a történetnek a legfőbb erénye, hogy aranyos. Ez most biztosan rémesen hangzik, de szerintem nagyon fontos, hogy aranyosnak véld a történeteket és a szereplőket. Fontos, hogy szurkolj annak, hogy végül egymáséi legyenek. Fontos, hogy izgulj mikor összevesznek, vagy, hogy neked is hevesebben verjen  szíved eg majdnem csók pillanatnál. A szereplők, még ha a régen ismert karakterek is ők, jól beváltak. Persze itt is akad néhány gyöngyszem akit ki kéne hajítani, de a főszereplőink jók. Futaba folyamatos örlődése, szerelem és barátság között nagyon emberi. Bár Futaba már akkor elkezdi a rágörcsölés mikor még nincs is szerelmi kapcsolata, mégis ez egy igen fontos emberi probléma. A barátság ami jóideje elkísér, és nagyon szoros, mindennél fontosabb. Viszont megvan rá az esély, hogy a szerelmi kapcsolatod miatt, meg kell válnod tőlle. Ráaádsul rentgeteg mellék tragédia van. Nagyon sajnálom, hogy erre nem fektetnek nagyobb hangsúlyt. Hiszen egy tanár, és diákja egymásba szeretnek. Ezzel pedig senki sem foglalkozik igazán. Egy mellékszálként van jelen a történetben. Nos remélem ez majd agyobb hangsúlyt kap, mert ez egy sokkal drámaibb történet. Noha Kou életében is megvan a dráma. A visszaemlékezések jók, ennyirt róluk.

AJÁNLÁS

Nem hiszem, hogy túl sok fiúnak fölkelltettem volna az érdeklődését, de a lányoknak remélem. Ha már néztetek prá hasonló típusú animét, akkor nem hiszem, hogy nagy csavarok várnak rátok, de érdemes rá időt szánni. Ezek jól bevált történetek és emberek, tulajdonképpen újra és újra visszatérnek. Az Ao Haru Ridenek pedig van egy hangulata, amit nagyon szeretünk.

10/8

Következő: Zankyou no Terror

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én