Orange

Ne veszíts! Ígérd meg! Mindig együtt leszünk! Még tíz év múlva is! Mindannyian... várni fogunk rád!

"HA VISSZAMEHETNÉK A MÚLTBA..."

A fenti mondat valószínűleg már minden ember száját elhagyta egyszer. Titkon ki ne vágyna arra, hogy kicsit belekavarjon a múltjába, hogy ezzel előnyöket szerezzen a jelenében, vagy csak éppen kijavíthasson valami hibát? Persze mind vágyunk erre, nagyobb és kisebb dolgok esetében is. Viszont az embernek sokszor rá kell eszmélnie, hogy hibái nélkül nem is lenne ugyanaz, és a múltunkból, fájdalmainkból bizony sok mindent tanulunk. Bármennyire is nehéz belátni de a múlt azért megváltoztathatatlan, mert igazán nem is vágyunk rá, hogy elvesszen ez a sok megtanult dolog, és viselkedés, a milliónyi szép emlék, amit veszélybe sodrunk a múlt megkavarásával. Ráadásul ha egy hibát nem követsz el akkor, majd elköveted máskor, talán egy még rosszabb helyzetben. 

TÖRTÉNET

Naho másodéves gimnazista. Az évnyitó napján pedig rögtön késésben van, ezért rohanva öltözik és már fut is az iskolába. A bejáratnál azonba egy levél fogadja amit neki címeztek, csakhogy a feladó is saját maga. Naho nem igazán érti a helyzetet úgyhogy csak zsebre vágja a levelet és már szalad is. Bent már várják a barátai, Suwa, Azusa, Hagita és Takako. Óra közben már nyugodt körülmények között felbontja a levelét. Őszinte meglepetésére a levelet valóban ő küldte magának. Ugyanis a 26 éves Naho a jövőből, küldött egy levelet 16 éves énjének. Persze először nem akarja elhinni az egészet, de aztán az egész nap úgy alakul, ahogy azt a levél írja. A levél azt is megírja, hogy új osztálytársuk lesz, Kakeru, akit semmiképpen nem szabad aznap délután magukkal hívni. Naho nem hallgat a levélre, így a csapat maga közé fogadja Kakerut és jó barátok lesznek. Naho aznap este tovább olvassa a levelet. 26 éves énje ugyanis azért írt neki, hogy a 16 éves Naho ki tudja javítani a hibáit, annak érdekében, hogy eltüntesse a megbánásokat. Ám a levél fő utasítása a jövő jelentős megváltoztatása. Ugyanis Kakeru a jövőben már nem él. Így a 26 éves Naho arra kéri múltbeli énjét, hogy mentse meg Kakeru életét, tegyen meg mindent, hogy a fiú ne akarjon öngyilkos lenni.

GRAFIKA

A háttér gyönyörű, nagyon kifejező. Sokszor azon kaptam magamat, hogy míg beszéltek, én a háttérben gyönyörködtem. Mivel fizikailag nem annyira dús az anime, inkább a beszédek erősek, ezért nagyon fontos egy ennyire kifejező háttér. Amivel már probléma van azok a szereplők. A nagyon kör alakú szemek miatt mindenkinek elképesztően bamba a feje. A duzzancs szák miatt pedig egyszerűen csak nem esztétikusak, nem jó őket nézni. Ha csak egy valamit megváltoztathatnék a grafikában az biztosan a szájuk lenne. Szinte önálló életet élt a képernyőn.

SZEREPLŐK

Naho: Elég szégyenlős, nem igazán a társaság középpontja. Naho a csapat lelke, az aggódó szereplő. Nem véletlenül mondják gyakran rá, hogy kicsit olyan mint egy anyuka. Mindig gondoskodik a többiekről, nem felejti el a kötelezettségeit, és mindenkihez nagyon kedves. Ennek ellenére Naho nem túl népszerű más körökben, hiszen nem igazán tud kapcsolatba lépni a többi emberrel. Nem nagyon keresi az új kapcsolatokat. Olyan ember aki jól mozog a saját barátai között, és ez neki bőven elég.

Kakeru: Nem igazán tudjuk meg, hogy milyen volt Kakeru akkor mikor még nem süllyedt bele ebbe a depresszióba. Néha úgy tűnik, hogy egy laza, vicceskedő, a lányokra nagyon figyelő fiú. Viszont hajlamos rá, hogy sokszor magába roskadjon, és nem szereti megosztani a terheket másokkal. Eléggé lobbanékony, és nagyon gyorsan változik a hangulata. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy hogyan fog a helyzetekre reagálni, és ezzel néha még barátait is meglepi, hol negatív, hol pozitív irányban.

Suwa: A társaság középpontja. A legszerethetőbb karakter. Mindig megőrzi a jókedvét, és másokat is felvidít. Nagyon népszerű az egész iskolában, és mindenki szereti. Suwa a legtalpraesettebb karakter. Bár a legtöbb döntést Nahonak kell meghoznia, mégis Suwa a legeredményesebb közülük. Hatalmas szíve van, és mindenkinek csak a legjobbat akarja. Emiatt pedig néha belekényszerül a mártír szerepbe.

 NEGATÍVUMOK

Naho az anime univerzum legunszimpatikusabb szereplője. Huh, nem gondoltam volna, hogy ezt egyszer egy pozitívnak szánt gimnazista fogja kiérdemelni. Meg is magyarázom, hogy miért. Mikor a 26 éves Naho úgy dönt, hogy megváltoztatja a múltat, akkor több elmélettel is szembe kell néznie. Igen van olyan opció, hogy ez lehetetlen és minden marad a régiben. Olyan is van, hogy a világ megváltozik egy párhuzamos univerzumban így számukra nem. Viszont mivel még soha senki nem változtatta meg a múltat ezért arra is van esély, hogy amint a múlt megváltozik úgy a 26 éves Naho idősíkja megszűnik, vagy életbe lép az igazi időparadoxon, hogy a leveleket azért kapja meg a 16 éves Naho, hogy 26 évesen visszaküldhesse, így a múlt megváltozik. Ha Naho egy depressziós, otthon ülő, öngyilkosságot fontolgató nő lenne akkor megértem, hogy vállalja a kockázatot, csakhogy nem az. Ezzel az akcióval nem csak egy tíz éves kapcsolatot fenyeget, még csak nem is egy házasságot, hanem a saját gyermekét. Abban a világban, bár jóba lettek Kakeruval, de messze nem kerültek hozzá olyan közel mint a levél után. Így mikor meghalt sokáig nem is tudták hányadán állnak vele. Naho viszont az ősidők óta ismerte Suwát. Tíz évig együtt volt vele, a feleége, és van egy gyerekük. Ráadásul Naho azt állítja, hogyha Kakeru életben marad ő akkor is Suwát választja. Nos akkor mi sem egyszerűbb mint beleírni a levélbe, utóíratnak, lábjegyzetnek, hogy kérlek a gyermekemet ne töröld ki az univerzumból. A tűzijáték, na azt megkéri, hogy ne változtassa meg, de arról egy szó sincs, hogy lenne egy gyermeke akinek a létezését kockáztatja ezzel az akcióval. Anyák gyöngye mondhatom. Szóval a szereplők terén nem sikerült nagyot dobbantani, Suwától eltekintve egyikhez sem kerültem közel. A másik pedig az egész történetnek a mondanivalója és itt spoiler következik. Spoiler: Én végig abban reménykedtem, hogy végül nem sikerül megmenteni Kakerut, vagy ha mindenképpen boldog véget akarnak neki, akkor sikerül megmenteni, de megtudjuk, hogy pár év múlva Naho Suwát választja. Ezeknek a befejezéseknek lett volna tartalmuk. Ezzel a nyálas hülyeséggel pedig csak annyit kap az ember, hogy jaj tényleg de jó lenne átírni az egészet. A párhuzamos világokról pedig messziről bűzlik, hogy csak azért tették bele, hogy egyrészt Naho ne legyen egy szörnyeteg, másrészt, hogy akik megszerették Suwát ne utálják meg az animét, de ez az egész annyira ettől bűzlik, hogy aki ezt nem látja az még egy animét sem nézett végig.

POZITÍVUMOK

Az egész sztori nagyon eredeti és izgalmas. Az elejétől kezdve, ahogy megtudjuk, hogy hogyan is alakul a jövő és a múlt sorsa. Az egészet pedig az teszi izgalmassá, hogy nem sikerül mindent megtenniük amit a levélben tanácsolnak nekik.Sokszor minden igyekezet és próbálkozás ellenére is balul sülnek el a dolgok. Van, hogy akár még rosszabbra is fordítják mint amilyen eleinte volt. Így bár a jövő változik, de nem olyan lineálisan mint ahogyan azt ők szeretnék. Ugyan az egész történetben csak egy igazán jól eltalált karakter van, de az tényleg nagyon jó, és az Suwa. Minden depressziós, unszimpatikus szereplőt sikerült ellensúlyoznia a történetben. Igazi fellélegzés volt őt nézni a képernyőn. Nagyon féltem, hogy senkiben sem fog fölmerülni, hogy a múltba piszkálni nem tanácsos, de szerencsére nem így lett. Mindenkinek volt annyi józan esze, hogy ebbe egy kicsit belegondoljon. Ráadásul az egész sztori olyan hangulatos, az ember a végéig reménykedik rosszban is jóban is. Hatalmas rajongó tábora is lett az Orangenak, és én is majdnem csatlakoztam ehhez a csapathoz. Egészen az utolsó részekig reménykedve jól szórakoztam. Jó volt, hogy egyszerre láttuk a 26 éves barátokat és a 16 éveseket is. Féltem, hogy a felnőtt Nahoék folyamatosan depressziósak lesznek, de néha egészen könnyed lett a hangulat, és ők maguk is jól szórakoztak, ezzel kicsit könnyedebb lett ez az egész jövőkép.

AJÁNLÁS

Az Orange a mintapéldája, hogy hogyan lehet tönkretenni egy animét akkor ha nem merünk elég nagyot vállalni. Kakeru még úgy elment, de Naho egy szörnyű főszereplő, minden küzdelmüket és boldogságukat kínos nézni, tudva amit tudunk. Én nem ajánlanám annyira ezt az animét mert nagyon bosszantó a vége, de tudom, hogy sokan vannak akik annyira megszeretik Kakerut, hogy elnéznek Nahonak mindent amit a történetben tesz, így azoknak egy kellemes élmény lesz a történet. Akik viszont képtelenek egy jó ötletet elengedni egy szereplő miatt azok messziről kerüljék el ezt a művet.

10/7

Következő: Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku Wo!

Ajánló
Kommentek
  1. Én