Clannad After Story

FOLYTATÁSOK

Egy sorozat, könyv vagy film folytatásának több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy az első próbálkozás sikeres volt és le akarnak róla húzni még egy bőrt. No de ha nincs semmi hátsó szándék akkor is vannak buktatók. Mivel ha az előzmény sikeres volt akkor általában megpróbálunk valami hasonlót alkotni. Ebből lesz, hogy néha teljesen átértelmezik az előző művet. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy melyek azok az animék amiknek a folytatásuk méltó volt az első évadához. A Clannad azért nagyon furcsa ebből a szempontból, mert ha körül nézünk azt látjuk, hogy az After Story sokkal sikeresebb mint elődje. Mivel az első évad azért nem aratott nálam felhőtlen sikert , ezért izgatottan kezdtem bele a Clannad After Storyba.

TÖRTÉNET

A sztori ott folytatódott ahol az első évadban abba maradt. Okazaki és Nagisa együtt vannak, utolsó évüket tapossák a gimnáziumban. Hamarosan el kell dönteniük, hogy merre haladjanak tovább. A második évad már egy sokkal nagyobb idősíkot ural. Végig követjük, ahogy Okazakiék szembe találják magukat az élet nagy pillanataival: éretségi, házasság és családalapítás. 

EGY KIS SZEMÉLYESKEDÉS (spoiler)

Háromszor is meggondoltam, hogy neki ugorjak ennek az ismertetőnek. Az első évad nem tett rám nagyon nagy benyomsást, de ez a második olyannyira meggyötörte a lelkemet, hogy még mindig görcsbe rándul a gyomrom ha csak rágondolok. Soha életemben nem láttam még ennyire nyomasztó animét. Végig belengi, főlleg a zene miatt, ez a vészjósló sötétség. Hiába házasodnak össze és lesz munkájuk, valahogy nem tudtam neki felhőtlenül örülni. Mert végig ott van benne valami. Az a valami persze el is érkezik Nagisa halálával. Innentől kezdve pedig minden részt végignéznem olyan volt mintha fizikailag kínoznának. Borzalmas amin Okazaki végigmeny. Nagyon szép meg minden de már komolyan a kegyetlenség határát súrolj. Örültem a happy endnek, szépen föloldották és így nem kellett rossz szájízel abbahagynom ezt az animét. Viszont akkor is meg fog bennem maradni az a pár szívszorító rész.

VÁLTOZÁSOK

A hangsúly teljesen elterelődik az első évad karaktereiről. A régi epizódszereplőknek adnak nagyobb szerepet, az ő életükbe nyerünk bepillantást. Nagisának néha már megcsillan a karaktere, de azért még nem az igazi. A színek néha mintha világosabbak lennének, de a dráma részeknél sokkal sötétebbek. Az első évadot sem járta be a felhőtlen vidámság, de ez már onkrétan nyomasztó, de nagyon. Megkockáztatom, hogy életem legnyomasztóbb animéje. Függetlenül a végétől, az egészet bejárja valami sötétség ami miatt nem megható lesz hanem tényleg lenyom lelkileg. Ez valakinek pozitív valakinek negatív, de az biztos, hogy mély nyomot hagy.

NEGATÍVUMOK

Nagisa szülei itt kicsit mintha háttérbe szorultak volna. Az ő szereplésük sem volt már olyan felhőtlenül vidám mint az első évadban (persze ennek megvoltak az okai) viszont így nincsen semmi föloldás. Néhány szereplő most teljesen indokolatlanul eltűnt. Persze itt már nem a barátságon van a hangsúly de akkor is. Shinoharának volt az elején pár rész szereplése aztán eltünt. Nagisának pedig még mindig nincsen karaktere. De miért? Könyörgöm!!! Aranyos kis cuki moe lány, de ennél nem kell több tulajdonság? Így számomra teljesen érthetetlen Okazaki szerelme. Egy kapcsolatban több kell annál mint, hogy ő kis aranyos meg szeretni való legyen. 

POZITÍVUMOK

Az új töténetek szerintem sokkal meghatóbbak és érdekesebbek voltak mint régebben. A sztori már nem olyan kis limonádé, és már nem ül le olyan sokszor. Végre bepillantást nyerünk Okazaki és Nagisa életébe, milyen is ez a kapcsolat, hogyan élnek egymás mellett stb. Ráadásul ha végignézzük akkor tulajdonképpen a felnőttéválást csodásan leképezi. A robot és a kisláy története végre magvasan is a főszál része lesz. Nem mondom, hogy nekem maradéktalanul tetszik az a kusza vég ami itt kialakult, de nem volt nagyon hiány érzetem sem. De asszem a legnagyobb pozitívum mégis csak Okazaki. A karaktere még mindig nagyon árnyalt és mély. Iszonyatosan kidolgozott és emberi, amit azért nem láthatun mindenhol. Már csak az ő jellemfejlődése miatt is érdemes megnézni.

AJÁNLÁS

Még mindig csajok. Asszem ez nem valami nagyon fiús anime. Nyilván csak azok nézzék akik látták az első évadot. No meg persze azok akik szeretik a nagyon nyomasztó, drámai és romantikus animéket. Ha te is a felnőtté érés küszöbén vagy akkor várj pár évet. Nekem is jobb lett volna, mert msot a jövő nagyon sötétnek és kietlennek tűnik ennek fényében :D hiába ad feloldást a vége. Szóval a Clannad After Story ténylg túlszárnyalta elődjét

Clannad After story: 10/8.5 és akkor így a Clannad széria összesítetten : 10/8

Jó szórakozást hozzá! :)

Következő: Kino no Tabi

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én