Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku Wo!

ÉLET A FÁNTÁZIA VILÁGBAN

Az igazán neet anime szereplők gyakran vágyódnak el saját kis bedobozolt életükből, hogy részesei lehessenek, egy izgalmasabb, színesebb világnak, amit a játékokon keresztül nem csak, hogy kiismertek, de hatalmas sikereket is elértek. Álmuk gyakran teljesül is, és valamilyen úton módon, sikerül bekerülniük egy ilyen világba. Akár benne ragadnak abban (SAO), akár bevonzák őket oda valahogyan, és többé nem akarnak távozni (No Game No Life). A KonoSuba abban rendhagyó, hogy a főhős második életét tölti ebben a világban, és ő maga sem tudja eldönteni, hogy miért is vágyott annyira ide.

TÖRTÉNET

Kazuma szinte sosem mozdul ki otthonról. Ül egész nap egy sötét szobában és játszik. Nincsenek barátai, se szoros családi kapcsolatai. Lényegében teljesen egyedül van. Egy igazi neet. Egy szép napon azonban muszáj kimerészkednie az utcára, mikor is meg akar venni magának egy játékot. Bár a vásárlás sikeres lesz, a nap többi része nem alakul valami jól. Miközben Kazuma az utcán sétál felfigyel egy lányra aki kilép egy közeledő autó elé. Kazuma hősiesen löki el a lányt az útból, ám a következő pillanatban már arra eszmél, hogy egy istennő, Aqua magyarázza el neki, hogy hogyan halt meg. Kazumának nincs szerencséje, a lány nem volt életveszélyben, és ő is csak a sokban halt meg, mert azt hitte el fogják ütni. Kazuma úgy érzi halála is olyan hiábavaló és nevetséges mint egész élete. Aqua azonban alkut ajánl neki. Kazuma a mennybe kerülhet, vagy megtarthatja az emlékeit és fizikai valóját egy mázsik világban ahol létezik a mágia. Cserébe viszont meg kell szabadítania a világot a gonosz démon királytól. Kazuma boldogan vállakozik a küldetésre. Az istennő megengedi, hogy a fiú magával vihessen valami különleges tárgyat vagy képességet, ám Kazuma Aquat választja, és magával rángatja az istennőt a másik világban. Kazumanak hamarosan rá kell eszmélnie, hogy Aqua teljesen hasznavehetetlen, és ebben a világban sokkal nehezebb boldogulni, ráadásul nem is olyan szórakoztató mint, ahogy az elsőre tűnik

GRAFIKA

Igazából eléggé szokványos az egész. Nem különleges de nem is rossz, eléggé átlagos. Viszont a szereplők megjelenésében van valami fura. Főleg Kazuma arca változik sokat. Egyik pillanatról a másikra teljesen megváltoznak a vonásai. A mellékszereplők külseje teljesen jelentéktelen. Izmos, színes ruhákban rohangáló emberek, teljesen beleolvadnak a környezetükbe. A környezet sem valami érdekes. Középkori helyszín, ami nagyin színes és villódzó. Harcok igazán nincsenek, inkább néhány ütés ha úgy tetszik. Ezek jól vannak kivitelezve, de tekintve, hogy a szereplők egy évad alatt nem sokat fejlődnek, így a képességük sem lesz látványosabb, vagy jobban kidolgozott.

SZEREPLŐK

Kazuma: A mi szerethető főhősünk. Kazuma, bár próbál kedves lenni a környezetéhez, de alapvetően a maga érdekei hajtják. Az a célja, hogy sok pénzt szerezhessen, és kényelmes életet éljen ebben az új, számára még ismeretlen világban. Ez a cél viszont szinte elérhetetlen ilyen társak mellett, így kétségbeesését is át tudjuk érezni. Másik életével ellentétben, ebben az újban nagyon tevékeny. Bár ő a legalacsonyabb szintű egyén a csaptban, még így is ő a legrátermettebb, és a legjobb vezető. Mindig segít szerencsétlen kis társain.

Aqua: Egy nagy hatalmú istennő, aki így magas rangot tud elérni ebben a világban. Főleg gyógyító képességei erősek, ám ezeket harc közben nem mindig tudja hasznosítani. Kazuma őszinte sajnálatára azonban az intelligenciája átlagon aluli, és nem is igazán fejlődés képes. Aqua kétségbeesetten akar visszatérni otthonába, és minnél hamarabb el akarja hagyni ezt a világot. Bár Kazuma még neki veszi a legnagyobb hasznát, ám helyzetét mégis megnehezíti, hogy Aqua elvárja, hogy istennőként tekintsenek rá, és tiszteljék. 

Megumin: Egy magasrangú varázsló, aki állítása szerint a legkifinomultabb robbanó mágiát használja. Bár Megumin varázslata tényleg nagyon erős és pusztító, ám csak egyszer tudja bevetni mivel használata annyira lemeríti, hogy azonnal összerogy, és Kazumanak kell mindenhova cipelnie magával. Őszinte sajnálatára Megumin nem hajlandó megtanulni más képességeket, mivel csak ezt tartja méltónak magához. 

Darkness: Egy kereszteslovag, Kazuma utolsó reménye. Darkness pedig valóban nagy segítség lenne a csapat számára, ha legalább egy támadása betalálna. Ugyanis Darkness sosem talája el az ellenfelét, bármennyire is igyekszik elérni célpontját. Ezenfelül még eszméletlenül perverz is, így nagyon könnyen elkalandozik ha valami büntetésről van szó a számára.

NEGATÍVUMOK

Kazuman kívül az összes szereplő unalmas. Aqua még a történet elején egészen érdekes volt, de mostanra ő is lekorlátozódott. Mivel lényegében csak ez a négy szereplő emelkedik ki a történetből, ezért velük kell gazdálkodni. Őket elnézni pedig meglepően unalmas. Megumin és Darkness konkrétan idegesítőek, és olyannyira jellemtelenek, hogy fel se tűnne ha esetleg nem szerepelnének többet. Nem alakulnak ki közöttük emberi kapcsolatok. Persze Kazuma zavarba jön ha egy lány túl közel megy az arcához, de nem tudjuk, hogy ez igazi vonzalom-e? Esetleg ők barátok? Vagy tényleg csak kollégáknak tekintik egymást. Gyanítom, hogy barátok akarnak lenni de azt meg valahogy jelezni kéne, hog itt amúgy érzelmek is vannak, a lányok között is. Bár egy csapat mégis olyan mintha csak Kazumat ismernék. Sajnos a küldetésik is unalmasak. Még a legvégén lévő boss harc is annyira kiszámíthatóra és nevetségesre sikeredett, hogy el sem akartam hinni, hogy most ez a végjáték. Ám a legnagyobb baj nekem mégis csak az volt, hogy minden annyira hétköznapi és unalomig ismételt. Jól ismerjük már ezt a középkori fantasy világot, a benne lévő szörnyeket és szereplőket. Semmi újat nem tudtunk meg. Néha megcsillan, hogy itt van kultúra, szokás, hagyomány, királyi család, főgonosz, de ezeket még egyszer sem láttuk. Remélem, hogy ez majd idővel kibontakozik.

POZITÍVUMOK

 Kazuma az egyik legszerethetőbb főhős akit valaha láttam. Nagyon át lehet érezni élethelyzetét. Persze ha most valakit megkérdeznek, hogy nem akarsz-e a kedvenc játékodban vagy filmedben élni, akkor lehet sokan igent mondanának, bele sem gondolva, hogy később mennyire fog hiányozni az otthonod. Kazuma is beleesett ebbe a csapdába. Bár a legtöbb poén eröltetett és nyögve nyelős, de Kazuma hoz magával valami elemit, amin tényleg tud nevetni az ember. Ötletes a fejlődési rendszer, ahogy a kártyájukon választhatják ki, hogy milyen képességeket akarnak megtanulni, és ott hordják minden adatukat. Valamint még szép az is, ahogy Kazuma ehhez a világhoz áll. Nem kedveli különösebben, azt is látja, hogy mennyire rossz ötlet ebben a középkori világban élni, egyáltalán nem tiszteli a nőket, pontosabban harcol az egyenjoguságukért, és látja, hogy mennyire visszás is itt élni.

AJÁNLÁS

Jó ötlet, rossz kivitelezés. Csak azért nem beszélek le senkit erről az animéről mert már belekezdtem a második évadba ami klasszisokkal jobb mint ez az első. Szóval akinek van ingere az várja ki. Kazuma miatt megéri elmerengeni ezen a történeten, de alapvetően szerintem nem annyira humoros mint ahogyan azt páran állítják.

10/6

Következő: Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku Wo! 2

Orange

Ne veszíts! Ígérd meg! Mindig együtt leszünk! Még tíz év múlva is! Mindannyian... várni fogunk rád!

"HA VISSZAMEHETNÉK A MÚLTBA..."

A fenti mondat valószínűleg már minden ember száját elhagyta egyszer. Titkon ki ne vágyna arra, hogy kicsit belekavarjon a múltjába, hogy ezzel előnyöket szerezzen a jelenében, vagy csak éppen kijavíthasson valami hibát? Persze mind vágyunk erre, nagyobb és kisebb dolgok esetében is. Viszont az embernek sokszor rá kell eszmélnie, hogy hibái nélkül nem is lenne ugyanaz, és a múltunkból, fájdalmainkból bizony sok mindent tanulunk. Bármennyire is nehéz belátni de a múlt azért megváltoztathatatlan, mert igazán nem is vágyunk rá, hogy elvesszen ez a sok megtanult dolog, és viselkedés, a milliónyi szép emlék, amit veszélybe sodrunk a múlt megkavarásával. Ráadásul ha egy hibát nem követsz el akkor, majd elköveted máskor, talán egy még rosszabb helyzetben. 

TÖRTÉNET

Naho másodéves gimnazista. Az évnyitó napján pedig rögtön késésben van, ezért rohanva öltözik és már fut is az iskolába. A bejáratnál azonba egy levél fogadja amit neki címeztek, csakhogy a feladó is saját maga. Naho nem igazán érti a helyzetet úgyhogy csak zsebre vágja a levelet és már szalad is. Bent már várják a barátai, Suwa, Azusa, Hagita és Takako. Óra közben már nyugodt körülmények között felbontja a levelét. Őszinte meglepetésére a levelet valóban ő küldte magának. Ugyanis a 26 éves Naho a jövőből, küldött egy levelet 16 éves énjének. Persze először nem akarja elhinni az egészet, de aztán az egész nap úgy alakul, ahogy azt a levél írja. A levél azt is megírja, hogy új osztálytársuk lesz, Kakeru, akit semmiképpen nem szabad aznap délután magukkal hívni. Naho nem hallgat a levélre, így a csapat maga közé fogadja Kakerut és jó barátok lesznek. Naho aznap este tovább olvassa a levelet. 26 éves énje ugyanis azért írt neki, hogy a 16 éves Naho ki tudja javítani a hibáit, annak érdekében, hogy eltüntesse a megbánásokat. Ám a levél fő utasítása a jövő jelentős megváltoztatása. Ugyanis Kakeru a jövőben már nem él. Így a 26 éves Naho arra kéri múltbeli énjét, hogy mentse meg Kakeru életét, tegyen meg mindent, hogy a fiú ne akarjon öngyilkos lenni.

GRAFIKA

A háttér gyönyörű, nagyon kifejező. Sokszor azon kaptam magamat, hogy míg beszéltek, én a háttérben gyönyörködtem. Mivel fizikailag nem annyira dús az anime, inkább a beszédek erősek, ezért nagyon fontos egy ennyire kifejező háttér. Amivel már probléma van azok a szereplők. A nagyon kör alakú szemek miatt mindenkinek elképesztően bamba a feje. A duzzancs szák miatt pedig egyszerűen csak nem esztétikusak, nem jó őket nézni. Ha csak egy valamit megváltoztathatnék a grafikában az biztosan a szájuk lenne. Szinte önálló életet élt a képernyőn.

SZEREPLŐK

Naho: Elég szégyenlős, nem igazán a társaság középpontja. Naho a csapat lelke, az aggódó szereplő. Nem véletlenül mondják gyakran rá, hogy kicsit olyan mint egy anyuka. Mindig gondoskodik a többiekről, nem felejti el a kötelezettségeit, és mindenkihez nagyon kedves. Ennek ellenére Naho nem túl népszerű más körökben, hiszen nem igazán tud kapcsolatba lépni a többi emberrel. Nem nagyon keresi az új kapcsolatokat. Olyan ember aki jól mozog a saját barátai között, és ez neki bőven elég.

Kakeru: Nem igazán tudjuk meg, hogy milyen volt Kakeru akkor mikor még nem süllyedt bele ebbe a depresszióba. Néha úgy tűnik, hogy egy laza, vicceskedő, a lányokra nagyon figyelő fiú. Viszont hajlamos rá, hogy sokszor magába roskadjon, és nem szereti megosztani a terheket másokkal. Eléggé lobbanékony, és nagyon gyorsan változik a hangulata. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy hogyan fog a helyzetekre reagálni, és ezzel néha még barátait is meglepi, hol negatív, hol pozitív irányban.

Suwa: A társaság középpontja. A legszerethetőbb karakter. Mindig megőrzi a jókedvét, és másokat is felvidít. Nagyon népszerű az egész iskolában, és mindenki szereti. Suwa a legtalpraesettebb karakter. Bár a legtöbb döntést Nahonak kell meghoznia, mégis Suwa a legeredményesebb közülük. Hatalmas szíve van, és mindenkinek csak a legjobbat akarja. Emiatt pedig néha belekényszerül a mártír szerepbe.

 NEGATÍVUMOK

Naho az anime univerzum legunszimpatikusabb szereplője. Huh, nem gondoltam volna, hogy ezt egyszer egy pozitívnak szánt gimnazista fogja kiérdemelni. Meg is magyarázom, hogy miért. Mikor a 26 éves Naho úgy dönt, hogy megváltoztatja a múltat, akkor több elmélettel is szembe kell néznie. Igen van olyan opció, hogy ez lehetetlen és minden marad a régiben. Olyan is van, hogy a világ megváltozik egy párhuzamos univerzumban így számukra nem. Viszont mivel még soha senki nem változtatta meg a múltat ezért arra is van esély, hogy amint a múlt megváltozik úgy a 26 éves Naho idősíkja megszűnik, vagy életbe lép az igazi időparadoxon, hogy a leveleket azért kapja meg a 16 éves Naho, hogy 26 évesen visszaküldhesse, így a múlt megváltozik. Ha Naho egy depressziós, otthon ülő, öngyilkosságot fontolgató nő lenne akkor megértem, hogy vállalja a kockázatot, csakhogy nem az. Ezzel az akcióval nem csak egy tíz éves kapcsolatot fenyeget, még csak nem is egy házasságot, hanem a saját gyermekét. Abban a világban, bár jóba lettek Kakeruval, de messze nem kerültek hozzá olyan közel mint a levél után. Így mikor meghalt sokáig nem is tudták hányadán állnak vele. Naho viszont az ősidők óta ismerte Suwát. Tíz évig együtt volt vele, a feleége, és van egy gyerekük. Ráadásul Naho azt állítja, hogyha Kakeru életben marad ő akkor is Suwát választja. Nos akkor mi sem egyszerűbb mint beleírni a levélbe, utóíratnak, lábjegyzetnek, hogy kérlek a gyermekemet ne töröld ki az univerzumból. A tűzijáték, na azt megkéri, hogy ne változtassa meg, de arról egy szó sincs, hogy lenne egy gyermeke akinek a létezését kockáztatja ezzel az akcióval. Anyák gyöngye mondhatom. Szóval a szereplők terén nem sikerült nagyot dobbantani, Suwától eltekintve egyikhez sem kerültem közel. A másik pedig az egész történetnek a mondanivalója és itt spoiler következik. Spoiler: Én végig abban reménykedtem, hogy végül nem sikerül megmenteni Kakerut, vagy ha mindenképpen boldog véget akarnak neki, akkor sikerül megmenteni, de megtudjuk, hogy pár év múlva Naho Suwát választja. Ezeknek a befejezéseknek lett volna tartalmuk. Ezzel a nyálas hülyeséggel pedig csak annyit kap az ember, hogy jaj tényleg de jó lenne átírni az egészet. A párhuzamos világokról pedig messziről bűzlik, hogy csak azért tették bele, hogy egyrészt Naho ne legyen egy szörnyeteg, másrészt, hogy akik megszerették Suwát ne utálják meg az animét, de ez az egész annyira ettől bűzlik, hogy aki ezt nem látja az még egy animét sem nézett végig.

POZITÍVUMOK

Az egész sztori nagyon eredeti és izgalmas. Az elejétől kezdve, ahogy megtudjuk, hogy hogyan is alakul a jövő és a múlt sorsa. Az egészet pedig az teszi izgalmassá, hogy nem sikerül mindent megtenniük amit a levélben tanácsolnak nekik.Sokszor minden igyekezet és próbálkozás ellenére is balul sülnek el a dolgok. Van, hogy akár még rosszabbra is fordítják mint amilyen eleinte volt. Így bár a jövő változik, de nem olyan lineálisan mint ahogyan azt ők szeretnék. Ugyan az egész történetben csak egy igazán jól eltalált karakter van, de az tényleg nagyon jó, és az Suwa. Minden depressziós, unszimpatikus szereplőt sikerült ellensúlyoznia a történetben. Igazi fellélegzés volt őt nézni a képernyőn. Nagyon féltem, hogy senkiben sem fog fölmerülni, hogy a múltba piszkálni nem tanácsos, de szerencsére nem így lett. Mindenkinek volt annyi józan esze, hogy ebbe egy kicsit belegondoljon. Ráadásul az egész sztori olyan hangulatos, az ember a végéig reménykedik rosszban is jóban is. Hatalmas rajongó tábora is lett az Orangenak, és én is majdnem csatlakoztam ehhez a csapathoz. Egészen az utolsó részekig reménykedve jól szórakoztam. Jó volt, hogy egyszerre láttuk a 26 éves barátokat és a 16 éveseket is. Féltem, hogy a felnőtt Nahoék folyamatosan depressziósak lesznek, de néha egészen könnyed lett a hangulat, és ők maguk is jól szórakoztak, ezzel kicsit könnyedebb lett ez az egész jövőkép.

AJÁNLÁS

Az Orange a mintapéldája, hogy hogyan lehet tönkretenni egy animét akkor ha nem merünk elég nagyot vállalni. Kakeru még úgy elment, de Naho egy szörnyű főszereplő, minden küzdelmüket és boldogságukat kínos nézni, tudva amit tudunk. Én nem ajánlanám annyira ezt az animét mert nagyon bosszantó a vége, de tudom, hogy sokan vannak akik annyira megszeretik Kakerut, hogy elnéznek Nahonak mindent amit a történetben tesz, így azoknak egy kellemes élmény lesz a történet. Akik viszont képtelenek egy jó ötletet elengedni egy szereplő miatt azok messziről kerüljék el ezt a művet.

10/7

Következő: Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku Wo!

Natsume Yuujinchou Go

FOLYTATÁS

A Natsume Yuujinchou Go a sorozat ötödik évada. Mondhatjuk szinte az utolsónak is jelenleg, hiszen a hatodik évad még nem jött ki teljes egészében. A negyedik évad és eközött pedig négy év telt el. A rajongóknak meglepően sokat kellett várniuk, míg megkaparinthatták ezt az évadot. Ezzel is csak óvatosan. Beleestem abba a hibába, hogy nem vettem figyelembe, hogy az anime mennyire friss, így nem is gondoltam arra, hogy nincs végig lefordítva. Bár folyamatosan jön a fordítás, óvainteném azokat akiknek nem túl jó az angoljuk. Kezdeti megszeppenés után végül találtam egy oldat remek angol felirattal és így be tudtam fejezni az animét. Nyilván sokaknak nem okoz gondot ez a röpke átállás, de ha esetleg lenne az olvasok között olyan akinek ez megnehezítené a megtekintést, azt is megnyugtatom, hogy a felirat készül, csak még egyenlőre nem elérhető.

TÖRTÉNET

Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

GRAFIKA

Meglepő módon nem sok változás történt grafika terén a többi évadhoz képest. Mindössze annyi érdekesség történt, hogy bepillanthattunk két felnőtt szereplő gyermekkorába. Mind Matoba-sant, mind Natori-sant megcsodálhattuk tizenhat éves valójában. Ez a fiatalítás pedig annyira finom, annyira jól kivitelezett, hogy az embernek még kedve volna nézni őket. Nem csak a ruhájuk és a testalkatuk lett gyermekibb, hanem a vonásaik és a mozgásuk is. Nagyon izgalmas megfigyelni a két fiatal ördögűzőt.

SZEREPLŐK

Touko-san: Natsume egyik gyámja. A folyton kedves és mosolygós Touko-san, bár nagyon szereti Natsumet, és a fiú is nagyon ragaszkodik hozzá, nem sokat szerepel. Nem tudtunk meg a múltjáról eddig szinte semmit. Ebben az évadban derül ki, hogy Touko számára Natsume ugyanannyira a menekülés szimbóluma mint Natsume számára ő. Bármennyire is szeretik egymást a férjével, otthon egyedül mégi csak magányosan volt, míg föl nem csillant a remény Natsume képébe. Lassú folyamat alatt megnyitotta a fiút, és elhalmozta a szeretetttel amit mind a ketten megérdemeltek.

Natsume: Az évadok során Natsume gyökeres változáson ment át. Családja lassan tényleg igazi családdá kezd alakulni, nem pedig udvarias emberek csoportja akik együtt élnek. Valamint a legfontosabb, hogy Natsume nem csak, hogy elengedte a youkaiok iránt érzett dühöt, de még meg is szerette őket. Sokak meghökkenésére Natsume azt mondja, hogy a youkaiok sorsa van olyan fontos mint az embereké.

Reiko: Bár Reiko múltja még mindig a tikok ködébe vész, de egyre jobban megismerhettük azt a magányosságot amiben benne kellett élnie. Valamint, hogy Reiko bármennyire is próbált szabadulni ebből a magányból, neki egyáltalá nem sikeült. Viszont rentgeteg youkai életét tette jobbá. Sokakat ő maga mentett meg a magánytól, és vannak olyanok akik még évekkel a halála után is csak rá várakoznak, hogy visszatérjen az ő kedves, vidám énje.

NEGATÍVUMOK

Reiko és Madara teljesen háttérbe szorultak. Persze Madara folyton ott van ha Natsume bajba kerül, de már vannak más youkaiok, sőt emberek is mellette, akik ugyanannyira meg tudják védeni Natsumet. Így a jelenléte szinte fölöslegessé is válhatna. Az előző évadban végre elindult valami kutatás Reiko múltja után, de mostanra szinte teljesen abbamaradt. Natsume baráti kapcsolatai, noha eddig is csak kirakatba illettek és a néző nem érezte át ezt a mély barátságot, megint eltünedeztek, mások jöttek a helyére. Ráadásul nincsenek fokozatok. Natsume mindenkivel ugyanúgy viselkedik, kedvesen de mégis távolságtartón, nem lehet tudni, hogy most kivel is áll igazán jó barátságban. Matoba-san nagyon érdekes karakterként ütötte föl a fejét. Ő volt az az ember, aki bár teljesen meg tudta érteni Natsume helyzetét, mégis megtestesített mindent amit Natsume utál az emberekben. Sajnos Matoba megragadt ezen a szinten. Hiába láttunk bele kicsit az ő gyerekkorába is, mégis felszínes maradt a karaktere. Ez pedig nem csak vele van így. A legtöbb szereplő, bármennyire is érdekes a múltja, vagy a cselekedetei, mégis nagyon egyhangúak, ki lehet számítani minden lépésüket. Bár Touko-san egy nagyon fontos szereplő a történetben, mégsem kapunk tőle semmit. Főzésen kívül nem nagyon látjuk bármivel is foglalkozni. Az sem derl ki, hogy mivel sikerül végül betörnie a mindig szomorú, és mérges Natsumet. Akik pedig érdekesek voltak, mint például Natori-san, akiről sosem lehetett tudni, hogy mi merre hány méter, azok is ellaposodtak azáltal, hogy így megszerették Natsumet, pedig ennek egyáltalán nem kellene párhuzamosan történnie.

POZITÍVUMOK

Ez a mellékszereplők évada volt. Sokak múltjába betekintést nyerhettünk. Megismerhettük Natori-san családját. Noha a család hisz a youkaiok létezésében, és így gyermekük nincsen kitaszítva képessége miatt, rögeszmés félelmük nyomán Natori is megtapasztalja a magányt. Nagyon érdekes, ahogy életük keresztezi egymást a fiatal Matobaval. Ezáltal az ő személyisége is árnyalódik, és megtudjuk, hogy milyen ritka nagy hatalma is van neki. Kicsit kitárul ez az ördögűző világ, és egyáltalán nem tűnik föl annyira ridegnek, és érzelemmentesnek mint ahogy elsőre megismertük. Bár csak egy rész erejéig, de láthatjuk, hogy Natori ugyanolyan volt mint Natsume. Meg nem értett, a többiek furának találták, a felnőttek pedig nem egészen értették meg a helyzetét. Így már teljesen érthető, hogy ez a magányos, talán túl büszke fiú, miért is vette föl a népszerű színész szerepét, akinek mindenkihez van egy kedves szava. Natori és Natsume barátsága is elmélyül ebben az évadban. Kezdetben Natsume még nagyon tartott a Natorival való szoros kapcsolattól, hiszen nagyon különbözött a véleményük a youkaiokat illetően. Aztán szépen lassan eljutott oda, hogy Natori lett az egyik legfőbb bizalmasa. Bár nem mindenben értenek egyet, mégis számíthatnak egymásra. Érdekes színfolt közöttük Matoba, aki már gyerekkorában is udvariassággal leplezte félelmetes hatalmát. Lehet, hogy csak az én fejemben kezdett el alakulni valami ekörül, de úgy érzem ha ezek hárman összeállnának, akkor azt egy youkai sem úszná meg szárazon. Visszatértek ebben az évadban a kis emberi gesztusok amitől az egész olyan széppé válik. Például mikor Reiko mutatni akar egy emberi játékot egy youkainak, de ő sem tudja pontosan, hogyan kell játszani, hiszen vele eddig senki sem játszott. Ezek a kis pillanatok pedig nincsenek eltúlozva, és pont ezért szépek. Reiko nem tör le ettől a felismeréstől, hiszen ez már az életének a része. Inkább boldogan talál ki új szabályokat. Ez igaz mind Touko-san Natsume nélküli életére, és még megannyi kis apróságra, amik színesebbé varázsolják az eseményeket.

AJÁNLÁS

Aki esetlen nem túl jó angolos, vagy csak egyszerűen nem ugrana neki egy angol feliratnak, annak javaslom a várakozást, hogy egyben tudja megnézni az évadot. Sok érdekes dolog derült ki, és sok szál futott össze a részek során. Noha kicsit örülök, hogy most mást nézek mint Natsume kalandjait, de összességében ajánlom ezt az animét. Nem gondolom, hogy egy világrentgető alkotás, és szerintem nagyobb a füstje mint a lángja, de egy szép történet, amiben mindenki kedvét lelheti. Így végül én is várom a következő évad megjelenését, addig pedig újratöltődök más animékkel.

10/8

Következő: Orange

Natsume Yuujinchou Shi

A szomorú emlékeket, amiket el akarsz felejteni. Mindet felfalom neked.

FOLYTATÁS

A Natsume Yuujunchou Shi immáron negyedik évada a közkedvelt Natsume Yuujinchou sorozatnak. A rajongóknak mindössze egy évet kellett várniuk a következő évadra. Ehhez hűen az anime elején van is egy kis összefoglaló, mikor Natsume elmondja, hogy mi is történik vele, és milyen változások után ment át az elmúlt évadok alatt. Ez egy korrekt kis összefoglaló, bár semmi olyat nem mondanak el benne amit az ember elfelejthetett volna Natsuméról. A harmadik évad után kicsit csökkent a lelkesedésem. Azt gondoltam, hogy egy fordulatra még jó sokat kell várni, ha egyáltalán lesz, és Natsume is elveszíti azokt a tulajdonságokat amik miatt megszerettem őt. Ám a negyedik évad mindent helyre hozott. Sőt, megkockáztatom, hogy a széria legizgalmasabb évada volt a Natsume Yuujinchou Shi.

TÖRTÉNET

Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

GRAFIKA

Egyre több erős youkai tűnik föl a történetben. Ezeknek a youkaioknak pedig már nem állati a formájuk. Sokkal jobban hasonlítanak emberekre, illetve a gonoszak, szörnyekre. Ez pedig sokkal színesebbé teszi a képivilágot. Viszont Natsume sok helyre ellátogat. Idegen vidékekre, erdőkbe, szomszédos falukba és városokba. Ezek viszont cseppet sem különböznek Natsume már jól ismert környezetétől. A változást inkább csak Natsume viselkedésében észlelhető. Például, hogy egy messzebbi erdőben idegenül mozog, vagy feltörnek az emlékek a rég nem látott városokban.

SZEREPLŐK

Hiiragi: Még az első évadban ismerhettük meg, mikor a kezdeti konfliktus után Natori szolgálatában áll. Bár Natori megveti a youkaiokat, mégis úgy tűnik, hogy Hiiragihoz áll a legközelebb. A zárkózott és csöndes youkai pedig érdekes kapcsolatba kerül Natsumeval is. Egészen megkedvelik egymást. Sőt, a mindig kemény Hiiragi úgy tűnik egészen gyengéden viszonyul Natsumehoz mikor a fiú megmenti őt.

Misuzu: A barátok könyvében szereplő egyik youkai. Bár eredetileg ős is azért látogatta meg a fiút, hogy visszakapja a nevét, de később megkedveli Natsumet. Olyannyira, hogy ebben az évadban sokszor Misuzu siet Natsume segítségére, mikor Nyanko - sensei nem tud mellette lenni. Tiszteli és kedveli Natsumet, holott egy nagy erejű youkai. Mégis jó, hogy Natsume mellett nem csak egy magas rangú ayakashi van.

Nanase: A Matoba család egyik szolgája. Ő maga is ördögűző, és megvan a képessége, hogy érzékelje az ayakashikat. Első találkozásra Nanase nem tett túl jó benyomást a nézőkre, hiszen gátlástalanul megtett mindent a siker érdekében, és elvakultan szolgálja a Matoba családot. Ebben az évadban azonban egy rövid találkozás után kiderül, hogy az ő sorsa is nehéz volt a képessége miatt. Valamint, hogy mennyire esendő is ő, csakúgy mint a többi ember.

NEGATÍVUMOK

Annak ellenére, hogy a Natsume szerint barátaival kapcsolata elmélyült, és sokkal bensőségesebb lett, még mindig végtelenül udvarias velük. Még mindig nincsen meg benne az az önfeledt csipkelődés, az a vidámság és fesztelenség, ami közte és Nyanko - sensei között fellelhető. Bár Tanumával nagyon jól megértik egymást, még mindig úgy érzem, hogy ez egy kierőszakolt baráti kapcsolat, mert kellett egy a történetben, de nincsen igazán kidolgozva. A többiekkel még megérthető ez a kis távolságtartás, de Tanumával minden tényező adott, hogy igazán szoros barátságot tudjon kialakítani. Ebben az évadban is rentgeteg az utalás Reikora, de még a Nyanko - senseiel való kapcsolatára is. Ő maga mondja el, hogy csak két embert nézett meg igazán jól magának, Natsumet, és Reikot. Ezek ellenére Natsumeban még mindig nem ébredt föl a kíváncsiság, hogy őt kérdezze a nagymamájáról, holott nyilván ő tudja a legtöbbet. Legalábbis többet mint valami távoli rokon aki csak pletykákat hallott Reikoról. Ebben az ügyben még mindig nem történt előre lépés, és úgy gondolom még jó ideig nem is tudunk meg ennél konkrétabbat. Míg az előző évadban Natsume, addig ebben Nyanko - sensei karaktere laposodott el kicsit. A senseinek nincs is akkora szerepe, sokszor válik külön Natsumetól, és a legtöbbször érthetetlen, hogy miért nem segít neki, vagy könnyíti meg a helyzetét annak érdekében, hogy a védence ne kerüljön veszélyes helyzetbe. Sajnos ebben az évadban a szerepe kimerült azzal, hogy folyamatosan etetni kell őt. Mind a tanácsai, mind a történetei lecsökkentek. Csak remélni tudom, hogy a következő évadban visszatért úgy ahogy megismertük.

POZITÍVUMOK

A készítők valószínűleg belátták, hogy az epizódikusság miatt nem igazán lehet kibontani a történetet. Bár nem hagyták el telljesen a jól megszokott formát, de raktak bele történet szálakat melyek összefonódnak, vagy éppenséggel több részen keresztül tartanak. Így megmaradtak a szép, egy részes, megható történetek, és teret engedtek z izgalmas, kicsit félelmetes sztoriknak is. Ezáltal pedig megismerhetünk igazán gonosz youkaiokat is. Nem csak azokat akik gyűlölik az embereket, és ezért borsot törnek az orruk alá, vagy ijesztgetik őket. Ezek olyan youkaiok akik kelepcét állítanak annak érdekében, hogy fölfalhassák társaikat. Ezek a történetek pedig tényleg izgalmasak. Ezek mutatják meg igazán azt, hogy milyen veszélyes is ha egy ember mind a két világban létezhet. Natsume végre elkezdett érdeklődni a nagymamájáról. Igaz, hogy a legrosszabb helyen kezdi, és nagyon furcsa dolgokat is tesz, de legalább tesz valamit. Így talán lassan Reiko történetében is lesz valami előre lépés. Natsume élete pedig egyre világosabb lesz előttünk. Persze eddig is voltak kis történetek, hogy hogyan maradt ki a legjobb dolgokból, hogyan bántották őt az iskolában és a családoknál, de az az igazán mély fájdalom az árvasága miatt sosem mutatkozott meg. Legalábbis eddig. Mikor az évad végén Natsume megkeresi a régi házukat, millió emlékbe botlik. A kedves párba akik tényleg megpróbálták szeretni, a lányukba aki nem tudta őt sosem elfogadni, egy rémisztő ayakashiba aki meg akarta őtt szállni, és persze a szülei emlékébe. Rentgeteg érzet, visszaemlékezés és fájdalom van ezekben a részekben. Ez pedig kicsit talán választ is ad arra, hogy Natsume miért ilyen távolságtartó még mindig, és, hogy valószínűleg ilyen is lesz egész életében. Ez viszont nem baj, hiszen éppen ezért olyan értékesek azok a kapcsolatok, amikben az igazi valóját láthatjuk.

AJÁNLÁS

Az eddigiek közül (talán az elsőt leszámítva) ez a legélvezhetőbb évad. A régi fakó dolgok új árnyalaban tűnnek föl, és izgalmas új történeteket is megismerünk. Aki úgy érzi, hogy föladná, mert ez nem egészen az ő műfaja, annak is merem ajánlani ezt az évadot még utolsó kitartásnak, mert itt tényleg megjelenik már valami új. Akik pedig szerették az eddigi évadokat, azok ezután is szeretni fogják őket.

10/8

Következő: Natsume Yuujinchou Go

 

Natsume Yuujinchou San

Tetszel nekünk, ezért megvédünk.

FOLYTATÁS

A harmadik évadra a rajongóknak három évet kellett várniuk. Ez jóval nagyobb idő mint ami az első két évad között telt el. Viszont az anime epizódikussága miatt nem jelent különösebb gondot visszatérni a történetben. Sőt, talán egy ilyen szünet jót is tehetett a nézőknek. Ha a kellemes hangulatú történetet elhagyod egy kis időre, talán a visszatérése sokkal nyomatékosabb lesz mintha már teljesen beleszoktál volna ebbe a tempóba. Mindenesetre Natsume visszatért. A nyár a végéhez közeledik, sőt már az őszbe is átcsap. Natsume viszont még mindig "A barátok könyvének" a tulajdonosa.

TÖRTÉNET

Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

 

GRAFIKA

Nyár vége, ősz eleje. Bár már előkerülnek a meleg ruhák, de még nem fagyott a talaj. Ebben az évadban ez a köztes állapot van megjelenítve. Leginkább az éjszakai, vagy sötétedő képeken érződik ez a fajta időjárás, de a nappali jeleneteken is látszik, hogy egészen más hangulatot kölcsönöznek nekik. Néhol nekem úgy tűnt mintha Natsume haja kissé megváltozott volna. Ezen kívül nincs igazán érzékelhető változás, így mindenki megnyugodhat.

SZEREPLŐK

Tanuma Kaname: Azon kevesek egyike akik tisztában vannak Natsume képességével. Tanuma érzékeli a youkaiokat, de messze nem olyan jól mint Natsume. Ennek hála a két fiú megtudja érteni egymás kirekesztettségét, és pontosan ezért lehetnek támaszai egymásnak. Ám néha ez a féltés talán már túl is lép bizonyos határokat. Bár Tanuma már ez első két évadban is szerepelt, mégis itt kap igazán nagy szerepet. Ugyanis Natsume egyik legközelibb, és legbizalmasabb barátjává válik.

Hinoe: Natsume egyik új youkai barátja. Hinoe imádta Reikot, és most Natsuménak is ad egy esélyt, hogy megismerkedhessenek. Hinoéval lévő kapcsolata jelenti a kapcsolatot a youkaiok világával. Hinoe szinte az egyetlen Madarán kívül aki képes felfogni, hogy hogyan is működnek az emberek. Bármennyire is ellenállnak végül pedig nagyon jó barátokká válnak. Vagy legalábbis olyan személlyé akinek fontos a másik biztonsága.

Matoba Seiji: Végre föltűnik egy nagy hatalmű gonosz EMBER. Persze sok rossz youkait megismertünk már. Olyat is akinek nagy hatalma volt és olyat is akit nem. Viszont eddig nem volt olyan ember aki saját igaza miatt negatív tetteket követett volna el. Ebben az esetben gyilkoljon. Matoba erős, félelmet parancsoló, és kegyetlen. Ennek ellenére végtelenül udvarias és pontosan jól tudja, hogy milyen helyzetben mit kell mondania.

NEGATÍVUMOK

Ebben az évadban alig esik szó Reikoról. Lényegében az ő története az egyetlen ami kicsit összemossa a szálakat. Ki is volt ő? Honnan ismeri Madarát? És mi is történt vele pontosan? Ezekről semmilyen információt nem kapunk. Ráadásul Reiko, általam igen megkedvelt személye is hiányzik, még ha csak kis vissza emlékezésekben is. Madara is veszt a misztikumából azáltal, hogy semmi sem történik vele. Márpedig őt valaki valamiért és valahogy elzrta, ez pedig nem egy mellékes történet. A hangsúly így aztán más szereplőkre kerül, de azok jóval gyengébbek. Madara, Reiko, és a fiatal Natsume karaktere is azért olyan izgalmasak mert végtelenül esendőek és emberik. A többiek viszont nagyon udvariasak, kedvesek, és többségük rém unalmas. Tanuma és Natsume baátkozása nagy szerepet kapott, pedog sajnos egyáltalán nem izgalmas. Nem is nagyon tudnak egymással mit kezdeni, csak nagyon szenvedélyesen ecsetelik, hogy meg akarják védeni a másikat, és néha elmondják, hogy milyen jó barátok is ők. Szerencsére az anime néha reflektál magára és a fiúk között kínos lesz a levegő, ez edig eredményez vicces szituációkat, de ebből is több kéne. Ahogy Natsume beilleszkedik és elkezdi kedvelni mind a youkaiokat mind az embereket, úgy elveszíti szépen lassan azt a különlegességét, azt az esetlen kedvességet és azt a fájdalmas haragot amiért a nézők megkedvelték. Ez pedig egy óriási hiba. Arról nem is beszélve, hogy ahogy beengedi a youkaiokat az letébe úgy azok számára akik nem látják ezeket a lényeket Natsuménak még furábbnak kéne tűnnie mint azelőtt. Egész este egyedül rohangál egy szentély körül, folyton elhagyja a baráti társoságot, ráadásul mindig akkor a leghangosabb mikor egyedül van a szobájában. Viszont nagyon kevés az olyan helyzet mikor megkérdezik, hogy minden rendbe van-e vele, pedig több szituáció van amikor ez a kissé kellemetlen kérdés jogossá válna.

POZITÍVUMOK

Ebben az évadban visszatérnek a már régebben megismert youaiok. Több is van akiket jó újra látni, és ezzel azt az érzetet keltik, hogy a youkai világ sem végtelen, van akikkel újra összefut az ember. Végre lett egy negatív tetteket képviselő nagy hatalmú ember. Fontos szerintem, hogy Natsume ne csak a youkaiokkal kerüljön összetűzésbe, hiszen bármennyire is erős az a youkai, neki mégis csak ott van Madara és a "Barátok könyve". Egy embert viszont sokkal nehezebb tetten érni. Igaz még elég keveset tudunk Matobáról, illetve az egész családjáról, de az már kiderül, hogy nem riad vissza atttól, hogy vér tapadjon a kezéhez. Egyenlőre pedig Matoba nagyon udvarisa, rejtélyes, és lehet érezni, hogy a hatalma sokkal nagyobb mint Natsumeé. Sok visszajátszás van Natsume kissebb korából. Ettől sokkal közelebb kerülünk a szereplőhöz, és sokkal jobban megértjük ezt a mély fájdalmat ami benne lakozik. Megértjük, hogy a kezdeti félelem, hogy alakul át gyűlöletté, holott vannak youkaiok akik csak közeledni akarnak felé. Vlamint az is kiderül, hogy milyen nehéz volt Natsume élete míg Mdara nem védte meg őt, hiszen néhány youki már akkor is rátámadt és a magáénak akarta. Ezekből az emlékekből pedig az is kiderül, hogy Natsume, hogyan élt más családoknál és, hogyan került a mostanihoz. A többi gondviselő pedig nem volt teljesen negatívan feltűntetve. Olyan emberek voltak ők akik valószínűleg föl tudtak volna neveleni egy normális gyereket, Natsumétól viszont féltek, hiszen szétverte a házt mikor nem voltk itthon ha beszökött egy youkai, indokolatlanul elmenekült, megsérült, és bajba keveredett. A mostani családjában pedig már igyekszik másképpen lenni.

AJÁNLÁS

A hangulat, az események, és a történet nem sokat változott. Azok a változások amik számomra olyan fájdalmasak voltak Natsume jellemében, azokat ellenpontozták az emlékek, és néhány új szreplő. Így igazi értékvesztés nem történt. Ugyanaz a kedves kis történet. Amit ha valaki szeretett ezt is fogja, ha pedig nem akkor fölösleges ezzel az évaddal megpróbálnia.

10/8

Következő: Natsume Yuujinchou Shi

Zoku Natsume Yuujinchou

FOLYTATÁS

A Zoku Natsume Yuujinchou mindössze négy hónappal az első évad befejezte után látta meg a napvilágot. Ami lássuk be, nem egy kis teljesítmény. A legtöbb soozatnál akár éveket, sőt évtizedeket szoktunk várni, hogy viszontlássuk kedvenceinket, de minimum egy fél évet. Így igazán figyelemre méltó, hogy itt a rajongóknak mindössze négy hónapot kellett várakozniuk. Mivel Natsume története, bár egy szálon fut, mégis epizódikus, így aztán nem kellett különösebb felvezetés, hogy az emberek négy hónap szünet után visszazökkenhessenek ebbe a világba. Natsume élete úgy folyik tovább a szellemekkel teli világban mintha egy pillanatra sem ért volna véget. A régi történeteket elzártuk magunkban, most új történeteket szemlélhetünk.

TÖRTÉNET

Natsume Takashi kalandjai folytatódnak. Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

GARFIKA

Itt nem történt igazn nagy változás az előző évadhoz képest. Mindössze annyi, hogy a történet előre haladtával beköszöntött az ősz. Lehullottak a levelek, majd az első hó is ellepte a várost. Így a fülledt nyári képek helyét átvették, a zimankós, meghitt téli tájak. Ez pedig megváltoztatja az anime hangulatát. Nem lehet érezni már olyan erősen Natsume nem törődömségét. A föld megváltozásával Natsuméban is megmozdulnak a dolgok. Ez pedig egy olyan szempontból is fantasztikus ötlet, hogy a néző ne tudjon belekényelmesedni a képivilágba. Egy rajongó sem fog csalódni, ugyanis ezek a hidegebb képek ugyanolyan gyönyörűek, és megnyugtatóak mint az első évadban voltak.

SZEREPLŐK

Taki Tohru: Mondhatjuk, hogy az első komolyabb nő Natsume életében. Noha egyenlőre még nem ébredtek fel a gyengéd érzelmek, mégis jó látni, hogy Natsumet már nem csak fiúk veszik körül, és jól kijön az ellenkező nemmel is. Ebben pedig közrejátszik az is, hogy Taki tud a szellemek létezéséről, és már párat látott is. Egy ilyen szellem meg is átkozta, Takinak pedig lassan elfogy az ideje, hogy újra megtalálja ezt a gonosz youkait. Kutatása közben ismeri meg Natsumet, akire sajnos azonnal átragasztja az átkot. Nem túl felhőtlen kezdet egy barátságnak, de Natsume mégis segít a kissé különc Takinak, aki hamar meg is kedveli a fiút. Különösen pedig Nyanko-senseit.

Fujiwara Shigeru: Natsume nevelőapja. Bár nagy szeretettel viszonyul a fiúhoz, mégis rosszalva nézi, hogy Natsume nem viselkedik úgy mint egy igazi családban. Túlságosan is udvarias velük. Shigeru nagyobb szerepet kap ebben az évadban mikor kiderül, hogy ismerte Natsume nagymamáját Reikot. Ennek következtében pedig a két férfi sokkal közelebb kerül egymáshoz. Natsume általa kezdi építgetni a legemberibb családi köteléket.

Natori Shuuichi: Egy híres és jóképű színész, aki szintjén látja a youkaiokat. Bár Natsume egész életében arra várt, hogy találkozzon egy ilyen emberrel, Natorival mégsem tudnak igazán jól kijönni. Natori gyűlöli a youkaiokat, és ördögűzőként dolgozik. Bár vannak szellem szolgái, de nem kötődik hozzájuk igazán. A második évadban sokszor kerülnek össze Natsumeval. Van, hogy sikerül együtt dolgozniuk, de sok dologban nem értenek egyet, ez pedig feszültséget szül néha közöttük.

NEGATÍVUMOK

Bár már egyre több ember veszi körül Natsumét, még mindig nagyon udvariasak az emberi kapcsolatai. Ami azért érdekes mert már ő maga is azt mondja, hogy végre sikerült barátokat találnia. Ezek a barátságok azonban a külső szemlélőnek nagyon felszinesnek és kezdetlegesnek tűnnek. Igazából Nyanko-sensei az egyetlen akivel tényleg emberibb a kapcsolata. Valami minimális fejlődésre pedig már kíváncsi lenne az ember. Reiko személye kapcsán már megvannak lebegtetve a dolgok. Mintha Nyanko-sensei jól ismerte volna őt,és mintha a barátok könyvének is lenne valami mélyebb tartalma. Persze az is lehet, hogy már csak én akarok valami egységes szálat beleeröltetni az egészbe. Ugyanis nagyon szüksége lenne rá. Még mindig zajlanak az egy, vagy maximum két részes kis történetek. Van ami izgalmasabb, van ami kevésbé, de Natsumén kívül semmi sem köti össze őket. Így néha a mi kedves főszereplőnk is tehetetlennek tűnik föl, amire már az anime is rámutat mikor megkérdezik tőle, hogy mégis miért nem jár a nagymamája  után egy kicsit? Valamint, miért nem érdeklődik soha Nyanko-sensei múltja után? Persze Natsume utálja a youkaiokat, és ezért nem is akar jobban belefolyni a világukba, de azért ha már ennyire nyilvánvalóan vannak Nyanko-senseinek múltbeli esetei az emberekel, akkor valami csak kiderülhetne már. Ezek olyan apró dolgok amikkel kicsit egységesebbé lehetne tenni a történetet, mert így az ember hajlamos néha beleunni.

POZITÍVUMOK

Eljött az ősz, majd leesett az első hó. Telik az idő az animében. Képileg nem válik unalmassá, és kicsit megbolygatja a monotonabb részeket. Ráadásul nem csak képe, de hangulati változás is történt. Ahogy hidegebbre vált az idő, a Natsumet fölkereső youkaiok történetei is egyre komorabbak lettek. Sok esetben nem volt megoldás, maguk a szellemek eltávoztak, vagy összetört a szívük. Sokkal drámaibb lett a hangvétel, sok esetben komorabbak lettek a történetek. Ami azért jó mert a kezdeti libegés megállt, lett súlya a történeteknek, nem csak kedves mesék voltak. Megnyílt egy új kapu a történetben. Natsume elkezdett igazán megismerkedni a családjával. Noha egészen apró lépésekben halad, mégis érzékelhető, hogy a kezdeti hála átcsap ragaszkodásba és törődésbe. Natsume lebukásai is nagyon érdekesek voltak. Mivel egyre több a youkai körülötte, és aktív kapcsolatba is lép velük, ezért elkerülhetetlen, hogy néha ne nézzen rá valaki furcsa szemekkel, hogy Natsume mégis mit csinálsz? Egyre változatosabbak az ayakashik. Egyre több a magasabb osztályú szellem, akiknek sokkal változatosabb a külseje mint a kezdeti alacsony rangú állat formájú youkaiok. Illetve nem csak ayakashik, hanem egyéb lények is feltűntek. Izgalmas volt a sellő története, tragikus volt a két szobor története, de még egy víz isten is feltűnt a szinen. Remélhetőleg pedig egyre több lénnyel találkozhatuk, hiszen a japán folklór tele van valük.

AJÁNLÁS

Gyökeres változás nem lett az első évadhoz képest. Akinek azt tetszett annak folytatódik az élmény. Akinek pedig nem annak nem érdemes tovább erőltetni, mivel valószínűleg ez az epizódikusság nem igazán fog átcsapni másba. Őszintén remélem és bizakodok benne, hogy nem csak ennyi a sorozat, és még sok izgalmat tartogat nekünk. Már ha csak Madara és Reiko kapcsoltatát nézzük, vagy eleva a barátok könyvének rohamos fogyatkozását.

10/8

Következő: Natsume Yuujinchou San