Natsume Yuujinchou San

Tetszel nekünk, ezért megvédünk.

FOLYTATÁS

A harmadik évadra a rajongóknak három évet kellett várniuk. Ez jóval nagyobb idő mint ami az első két évad között telt el. Viszont az anime epizódikussága miatt nem jelent különösebb gondot visszatérni a történetben. Sőt, talán egy ilyen szünet jót is tehetett a nézőknek. Ha a kellemes hangulatú történetet elhagyod egy kis időre, talán a visszatérése sokkal nyomatékosabb lesz mintha már teljesen beleszoktál volna ebbe a tempóba. Mindenesetre Natsume visszatért. A nyár a végéhez közeledik, sőt már az őszbe is átcsap. Natsume viszont még mindig "A barátok könyvének" a tulajdonosa.

TÖRTÉNET

Natsume Takashinak születésétől kezdve van egy furcsa képessége. Látja azt amit mások nem. Natsume egész életében képes volt kommunikálni a youkai szellemekkel. Szülei halála után családtagtól családtagra vándorolt, ugyanis senki sem akarta befogadni a különös Natsumét, aki folyton ijesztő alakokat lát. Hamarosan megérti, hogy erről jobb nem beszélni, és teljesen bezárkózik. Végül egy kedves házaspárhoz kerül, ahol úgy tűnik végre elfogadják. Azonban az eddig megtűrt szellemek hirtelen agresszívak lesznek Natsuméval az új faluban. Üldözik és rendszeresen megtámadják. A fiúnak nincsen más választása ilyenkor mint egy szentélyhez menekülni, ahol a szellemek nem bánthatják. Egy ilyen menekülés során feltör egy pecsétet, és kiszabadítja Madarát a nagy erejű szellemet, aki jelenleg egy szerencsemacska képében tűnik föl. Hála neki a fiú megtudja, hogy a nagymamája Natsume Reiko is látta a szellemeket. Ám Reiko azzal szórakozott, hogy legyőzte őket és nevük elvételével a szolgájává tette őket. A neveket egy füzetbe gyűjtötte amit irónikusan Barátok könyvének nevezett el. Madara elmagyarázza, hogy mekkora erő lakozik a könyvben, így Natsume megérti, hogy a szellemek fele a könyvet akarja, a többi pedig a nevét akarja visszakapni. Madara Natsume testőre lesz azzal a feltétellel, hogyha a fiú meghal akkor megkapja a Barátok könyvét. Azonban Natsume nem vágyik szolgákra, ezért kézségesen visszaadja a neveket. Madara nagy fájdalmára a Barátok könyve egyre vékonyabb lesz. Natsume pedig hamarosan felismeri, hogy talán ezeket a lényeket mégsem kell annyira gyűlölnie mint eddig tette. Bár továbbra sem szereti őket, de segít nekik. Talán még barátokat is talál.

 

GRAFIKA

Nyár vége, ősz eleje. Bár már előkerülnek a meleg ruhák, de még nem fagyott a talaj. Ebben az évadban ez a köztes állapot van megjelenítve. Leginkább az éjszakai, vagy sötétedő képeken érződik ez a fajta időjárás, de a nappali jeleneteken is látszik, hogy egészen más hangulatot kölcsönöznek nekik. Néhol nekem úgy tűnt mintha Natsume haja kissé megváltozott volna. Ezen kívül nincs igazán érzékelhető változás, így mindenki megnyugodhat.

SZEREPLŐK

Tanuma Kaname: Azon kevesek egyike akik tisztában vannak Natsume képességével. Tanuma érzékeli a youkaiokat, de messze nem olyan jól mint Natsume. Ennek hála a két fiú megtudja érteni egymás kirekesztettségét, és pontosan ezért lehetnek támaszai egymásnak. Ám néha ez a féltés talán már túl is lép bizonyos határokat. Bár Tanuma már ez első két évadban is szerepelt, mégis itt kap igazán nagy szerepet. Ugyanis Natsume egyik legközelibb, és legbizalmasabb barátjává válik.

Hinoe: Natsume egyik új youkai barátja. Hinoe imádta Reikot, és most Natsuménak is ad egy esélyt, hogy megismerkedhessenek. Hinoéval lévő kapcsolata jelenti a kapcsolatot a youkaiok világával. Hinoe szinte az egyetlen Madarán kívül aki képes felfogni, hogy hogyan is működnek az emberek. Bármennyire is ellenállnak végül pedig nagyon jó barátokká válnak. Vagy legalábbis olyan személlyé akinek fontos a másik biztonsága.

Matoba Seiji: Végre föltűnik egy nagy hatalmű gonosz EMBER. Persze sok rossz youkait megismertünk már. Olyat is akinek nagy hatalma volt és olyat is akit nem. Viszont eddig nem volt olyan ember aki saját igaza miatt negatív tetteket követett volna el. Ebben az esetben gyilkoljon. Matoba erős, félelmet parancsoló, és kegyetlen. Ennek ellenére végtelenül udvarias és pontosan jól tudja, hogy milyen helyzetben mit kell mondania.

NEGATÍVUMOK

Ebben az évadban alig esik szó Reikoról. Lényegében az ő története az egyetlen ami kicsit összemossa a szálakat. Ki is volt ő? Honnan ismeri Madarát? És mi is történt vele pontosan? Ezekről semmilyen információt nem kapunk. Ráadásul Reiko, általam igen megkedvelt személye is hiányzik, még ha csak kis vissza emlékezésekben is. Madara is veszt a misztikumából azáltal, hogy semmi sem történik vele. Márpedig őt valaki valamiért és valahogy elzrta, ez pedig nem egy mellékes történet. A hangsúly így aztán más szereplőkre kerül, de azok jóval gyengébbek. Madara, Reiko, és a fiatal Natsume karaktere is azért olyan izgalmasak mert végtelenül esendőek és emberik. A többiek viszont nagyon udvariasak, kedvesek, és többségük rém unalmas. Tanuma és Natsume baátkozása nagy szerepet kapott, pedog sajnos egyáltalán nem izgalmas. Nem is nagyon tudnak egymással mit kezdeni, csak nagyon szenvedélyesen ecsetelik, hogy meg akarják védeni a másikat, és néha elmondják, hogy milyen jó barátok is ők. Szerencsére az anime néha reflektál magára és a fiúk között kínos lesz a levegő, ez edig eredményez vicces szituációkat, de ebből is több kéne. Ahogy Natsume beilleszkedik és elkezdi kedvelni mind a youkaiokat mind az embereket, úgy elveszíti szépen lassan azt a különlegességét, azt az esetlen kedvességet és azt a fájdalmas haragot amiért a nézők megkedvelték. Ez pedig egy óriási hiba. Arról nem is beszélve, hogy ahogy beengedi a youkaiokat az letébe úgy azok számára akik nem látják ezeket a lényeket Natsuménak még furábbnak kéne tűnnie mint azelőtt. Egész este egyedül rohangál egy szentély körül, folyton elhagyja a baráti társoságot, ráadásul mindig akkor a leghangosabb mikor egyedül van a szobájában. Viszont nagyon kevés az olyan helyzet mikor megkérdezik, hogy minden rendbe van-e vele, pedig több szituáció van amikor ez a kissé kellemetlen kérdés jogossá válna.

POZITÍVUMOK

Ebben az évadban visszatérnek a már régebben megismert youaiok. Több is van akiket jó újra látni, és ezzel azt az érzetet keltik, hogy a youkai világ sem végtelen, van akikkel újra összefut az ember. Végre lett egy negatív tetteket képviselő nagy hatalmú ember. Fontos szerintem, hogy Natsume ne csak a youkaiokkal kerüljön összetűzésbe, hiszen bármennyire is erős az a youkai, neki mégis csak ott van Madara és a "Barátok könyve". Egy embert viszont sokkal nehezebb tetten érni. Igaz még elég keveset tudunk Matobáról, illetve az egész családjáról, de az már kiderül, hogy nem riad vissza atttól, hogy vér tapadjon a kezéhez. Egyenlőre pedig Matoba nagyon udvarisa, rejtélyes, és lehet érezni, hogy a hatalma sokkal nagyobb mint Natsumeé. Sok visszajátszás van Natsume kissebb korából. Ettől sokkal közelebb kerülünk a szereplőhöz, és sokkal jobban megértjük ezt a mély fájdalmat ami benne lakozik. Megértjük, hogy a kezdeti félelem, hogy alakul át gyűlöletté, holott vannak youkaiok akik csak közeledni akarnak felé. Vlamint az is kiderül, hogy milyen nehéz volt Natsume élete míg Mdara nem védte meg őt, hiszen néhány youki már akkor is rátámadt és a magáénak akarta. Ezekből az emlékekből pedig az is kiderül, hogy Natsume, hogyan élt más családoknál és, hogyan került a mostanihoz. A többi gondviselő pedig nem volt teljesen negatívan feltűntetve. Olyan emberek voltak ők akik valószínűleg föl tudtak volna neveleni egy normális gyereket, Natsumétól viszont féltek, hiszen szétverte a házt mikor nem voltk itthon ha beszökött egy youkai, indokolatlanul elmenekült, megsérült, és bajba keveredett. A mostani családjában pedig már igyekszik másképpen lenni.

AJÁNLÁS

A hangulat, az események, és a történet nem sokat változott. Azok a változások amik számomra olyan fájdalmasak voltak Natsume jellemében, azokat ellenpontozták az emlékek, és néhány új szreplő. Így igazi értékvesztés nem történt. Ugyanaz a kedves kis történet. Amit ha valaki szeretett ezt is fogja, ha pedig nem akkor fölösleges ezzel az évaddal megpróbálnia.

10/8

Következő: Natsume Yuujinchou Shi

Ajánló
Kommentek
  1. Én