Code Geass : Hangyaku no Lelouch

Tudod, hogy miért fehér a hó? Mert elfelejtette az igazi színét.

HÁBORÚ

Ez a mi generációnkat már annyira nem érinti, de a nagyszüleinkét még eléggé masszívan. Ezért nem is lehet csodálkozni ha az ezzel foglalkozó animék száma elég alacsony. Vagy legalábbis nagyon kevés van aki hűen foglalkozik ezzel a témával. Milyen is harcolni egy hazáért, egy emberért, a szabadságodért? Hogyan lehet leküzdeni a bűntudatot? Miylen a jó vezető? Hogyan is születik meg egy jó stratégia? Ezek ha szép burokba vannak csomagolva nagyon izgalmasak lehetnek még egy mai fiatal számára is. Imádtam a Cantai Collectiont, de lássuk be, vajmi kevés köze van egy valós csatához. Persze ő nem is akar valós képekkel koreografálni, a Code Geass viszont akar, szóval nézzük meg, hogy szuperál mint háborús anime.

TÖRTÉNET

A történet szerint Britannia szuperhatalomként leigazázta az egész világot. Az utolsó önálló ország Japán. Viszont az új Brit harcirobotok segítségével (knightmare) hamar leigázzák a szigetországot, ami így elveszti függetlenségét és méltóságát. A 11-es körzet nevet kapja. Az egykori japánok (11-esek) pedig itt élhetnek a Britanniaiak között elnyomva és megalázva, lerombolt gettókba kényszerülve. Itt él egy kegyvesztett Britanniai herceg Lelouch, aki nem vágyik másra mint, hogy megbuktassa szülőhazáját, ami anyja halálát okozta, és teremthessen egy olyan világot amiben a húga, Nunally boldogan élhet. Csakhogy Lelouch túlzottan gyenge, semhogy egyedül nekimehessen egy ekkora hatalomnak. Egy nap véletlenül belekeveredik egy terrortámadásba, ahol viszont látja régi barátját Suzakut, aki elárulva Japánt brit katonának ált. Egy fiatal nőt lelőnek a szeme előtt aki ekkor neki adományoz ez különleges erőt: Geass. Lelouch innentől kezdve ha belenéz valakinek a szemébe az teljesíti minden parancsát. Maszk mögé búja fölveszi a Zero nevet, és a terroristák vezetőjének állva, hadat üzen Britanniának.

 

GRAFIKA

Elég érdekes emberábrázolása van az biztos. Minden test nagyon hosszúkásra van nyújtva, az ujjaikkal be tudják fedni konkrétan az egész arcukat. Ráadásul Zero álruhája még jobban meghosszabítja amúgy is nyurga testét. Néha nekem már nevetségesnek tünt, de nagyon megszerettem ezt a grafikát. A háttér kifogásolhatatlan szerintem, szépen mozog, a környezet reagál, nincsenek festett képek vagy motívumok. A harc jeleneteken sem spóroltak. Nagyon szépen meg vannak koreografálva. Pedig lássuk be, elég nehéz egy kecses ám de izgalmas harcot létrehozni robotokkal. Ám itt jól vették ezt az akadályt. Szóval ha nem zavar az emberek alakja akkor könnyedén elveszhetsz ebben a világban.

KARAKTEREK

Lelouch: Emberek! Be kell jelentenem, hogy már nagyon régen láttam ennyire rétegelt és magával ragadó karaktert. Lelouch a tökéletes görög zsarnok, akit a háború idején megválasztanak. Eszmefuttatása lenyűgöző, de nem követhetetlen. Megvannak benne az emberi érzések: szeret, aggódik, megérzi a vereség és a halál félelmét, lobban benne vágyés hül ki szenvedély. Nincs benne meg az az álszent becsület ami annyi anime hőst jellemez. Ha valakit meg kell ölni, ha valakit el kell árulni ő megteszi, még akkor is ha az a személy a rokona vagy éppen a barátja. Szónoklatai fantasztikusak, néhol túl színpadiasak ezzel is kritizálva a politikai vezetők megjátszásait. Ha másért nem, egy ilyen karakterépítésért látni kell az animét

Suzaku: Az elején leszögezném, hogy nem szeretem Suzakut. Végtelenül unszimpatikus a jelleme, de ez nem is lenne érdekes ha rendesen föl lenne építve. Viszont kicsit hitelét veszti Suzaku nagy hazafiassága miközben gyilkolja le a civileket és üvöltözik, hogy az erőszak nem megoldás. Ráadásul ő az egyik tagja a világ leggázabb szerelmi szálának. Ráadásul semmi igazán lényegest nem tudunkmeg róla. Csak azt, hogy az igazság a mindene, és tenyérbemászóan kedves.

C.C: Igen, ő egy borzasztóan fontos karakter hiszen Zero tőle kapta az erejét, de mondjatok róla három dolgot. Ő a misztérium, nem is kell róla semmit tudni igazából. Nagyon jó az alap amit hoznak. Mindenki azt hiszi, hogy ő Zero szeetője, C.C viszont tényleg semmit nem tesz. Ott van és ő oda kell. Derülnek ki dolgok, alakul a kapcsolata Lelouchal, de ami benne igazán fontos az tényleg a jelenlét.

FILOZÓFIA

Muszáj pár mondatot szólnom róla, mert a Code Geass filozófiája konkrétan dosztojevszkiji szintekre emelkedik. Két érdek ütközik itt össze. Suzaku, aki úgy gondolja, hogy a birodalmat csakis belülről lehet megváltoztatni, így addig harcol amíg pozíciót nem szerez. Ez persze fölvet olyan visszáságokat is, hogy addig viszont kénytelen megölni a saját népét. Suzaku a béke érdekében megölte az apját, ezzel elhozva egy ideiglenes békét, és megakadályozva Japán három részre szakadását. Megéri viszont egy ekkora terhet viselni a hátán? Megéri elárulni a saját hazánkat, annak érdekében, hogy egyszer enyhíthetjük majd a fájdalmukat? Nos Suzaku szerint igen. Lelouch viszont több szempontból szenved. Múltja, vagyis anyja halála fogságban tartja, kétségbeesetten kívánja megtalálni a tettest, miközben építi a jövöt tetsvére részére. Mint Zero megtapasztalja milyen is kioltani igazán egy ember életét. Fölismeri, hogy a katonák is éreznek is élnek. Itt lép be a bűn és a bűnhődés. Lelouch tudja, hogy bűne terhe alatt már sosem élhet békében, és, hogy ő nem tapasztalhatja meg a jövőt amit épít. A próféta ugyanis nem juthat el Kánaánba. Lelouch vívódás szívszorító, de karaktere mégsem törik meg soha.

POZITÍVUMOK

A zenék. Láttatok-e már gyönyörűbbet annál mint mikor egy csata jelenet alatt komoly zene megy? Na nekem a Nana óta a stílus összekeverés a mindenem. Mert esztétikailag tökéletes jelenetek szlethetnek ebből. Ami nem ilyen stílusú az is egésze kivételes. Nincs opening. Ez az első animém amiben nincs opening. Én nagyon szeretem őket, hatalmas bátorság volt a Code Geasstől, hogy megvált tőlle, de ennek így kellett lenni. A Code Geass tulajdonképpen egy háborús tudósítás, furcsa lenne ha minden ilyen "tudósítás" úgy kezdődne, hogy egy j-pop számra elkezdenek táncolni. Ez is mutatja, hogy mennyire bátor ez az anime. Belemutat egy nem is annyira távoli jövőbe (2018) és azt mondja nézzetek ide egy létező ország megdönti a hatalmi egyensúlyt. Lássuk be ez az aktuális politikai helyzetet is leképezi. Ez egy tökéletes alkalom lett volna egy kis önajnározásra, hogy mi japánok összetartunk, minket nem lehet legyőzni, de nem. Bemutatja, hogy milyenek az emberek, hogy mire nem képesek a túlélésük érdekében, hogy megalázkodnak ha kell. Valamint nem mutatja meg a konkrét jót vagy rosszat. Azzal a politikai és filozófiai megközelítéssel értesz egyet amivel akarsz. Ebből már következik a fantasztikus orosz irodalomból merítő filozófiai háttér. A remek főszereplő fantasztikus fejlődése. Izgalmas harci pillanatok, semmi hiányosság. Zero misztériuma és megjelenése. Komolyan mondom, majdhogy nem tökéletes ez az anime.

NEGATÍVUMOK

Nincsenek olyan nagyon szemet szúrók. Ami baj az nekem csak Suzaku ellentmondásossága, ami néha elég tenyérbemászó. Valamit mivel ez egy első évad nyilván alig derül ki valami és nagyon lezáratlan maga a történet is itt még.

AJÁNLÁS

Igen, igen és igen. Ha ebben az évben egy animét nézel akkor ezt bátorsággal választhatod. Fölvetném a javaslatot, hogy ez inkább az a 18 plusszos kategória. Nem mindenki képes megosztozni a szereplőkkel a fájdalmon fiatalon, ezért annak nem lenne szórakoztató. Valamint ha nem szereted a harcolós animéket akkor nyilvánvalóan ez sem lesz a kedvenced.

10/9.9

Következő: Code Geass : Hangyaku no Lelouch R2

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=O9Rdqm_74C0

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én