Over the Garden Wall

Lágy szellő simogat, ezer levelet, ha belép a szép ősz.

NEM ANIME?

Ha nem anime akkor meg mégis miért beszéle róla egy animés blogon? Mert animáció. Az animéket sokszor tévesen azért nevezik mesének mert animálva van. Persze a mesék többsége is így készül, hiszen így könnyebben ki lehet elégíteni a gyermekek fantáziáját. Viszont japánban bár az animációt meghagyták, de sokkal igényesebbre vették, és az animék története, nagy többségben, nem a gyerekeknek szól. Pár évvel ezelőtt pedig megjelent a cartoon network műsorán a Kalandra fel! című sorozat. Aki beletekintett ennek akárcsak egy részébe is, annak föltűnhetett valami. Mégpedig, hogy a célközönsége nem a gyerekek. Az egész sorozat egy hosszú füves tripnek tűnhet... mert az is. Az író maga is azt valja, hogy illuminált állaptban alkot. Ennek megfelelően vannak utalások a drogokra, dúl a pornográf tartalom. Leszbikus hercegnők, nyilvános petting. Még a családon belüli erőszak is fölbukkan. Na de akkor miért nem a Kaladra fel! - ről beszélek? Mivel ez számos újítás ellenére, továbbra is kiszolgálja gyerek nézőit. Nincs benne összefüggő történet, se mély tartalom. Azonban a Kalandra fel! rendezője új feladatot talált magának. Elkezdte rendezni az Over the Garden Wallt (Túl a kerítésen)

TÖRTÉNET

Wirt és Greg, noha testvérek, mégis egymás szöges ellentétei. Wirt, az idősebb, örök romantikus kamasz fiú, folyton komoly, és általában túlgondolja a dolgokat. Öccse Greg azonban az álmok világában él. Nyitott minden kalandra és veszélyre, valamint természete is eléggé hóbortos. Így történik, hogy a testvérek elvesznek egy erdőben. Wirt és Greg barangolása közben megismeri az erdő népét. Beatricet, a madarat aki segítségükre siet. A favágót aki lámpását életeti. Kalandjuk során rentgeteg furcsa néppel ismerkednek össze. Azonban a fiúk minnél hamarabb el akarják hagyni a rejtélyes erdőt. Ugyanis a favágó figyelmezteti őket, a Szörny már a nyomukban van.

GRAFIKA

Az erdő lélegzetelállító. Tökéletesek a fény árnyék arányok. Még ha a szereplők alapvetően minimum grafikávalis készültek, ez ebben a világban bocsánatos bűn. A hangulatot abszolút megteremti, és itt is eltér kicsit a meséktől. Ugyanis ijesztő.Az erdő lélegzetelállító. Tökéletesek a fény árnyék arányok. Még ha a szereplők alapvetően minimum grafikávalis készültek, ez ebben a világban bocsánatos bűn. A hangulatot abszolút megteremti, és itt is eltér kicsit a meséktől. Ugyanis ijesztő. Nem ültetnék le elé egy tíz éves gyereket az biztos. Viszont ettől a kellemesen kísérteties grafikától minden embernek föláll a hátán a szőr. 

SZEREPLŐK

Greg: A romlatlan gyermekkor. Mindenben van valami játék, mindenben van valami öröm. Greg jókedve letörhetetlen. Viszont karaktere mégsem egészen gyermeki. Ugyanis Greg hihetetlenül értelmes. Minden helyzetet fölfog és megért, csupán csak máshová helyezi a hangsúlyokat. Folymatosan megőrzi kedves szelíd természetét. Persze tobzódik a fantázia és a mese világában. Az ő szerepe elsőre sokakat megrémíthet. Az ember egy idegesítő kisöcsit várna aki a fején teáskannával járkál. Nos Greg minden de nem idegesítő. Mondhatni az egyik legszerethetőbb kisfiú a világon.

Wirt: Öccsének szöges ellentéte. Örök romantikus, aki a szerelem kínjaitól gyötrődik.Eléggé bizalmatlan és távolságtartó. Hamar elveszíti jókedvét. Nehezen látja meg minden szituávióbn a kalandot. Wirt emiatt sokkal racionálisabb és emberibb. Ha eltévedsz egy erdőben, és még egy szörny is a nyomodban van, akkor nem biztos, hog kellemes lesz ez a helyzet. Komolysága ellenére ugyanannyira szerethető ez a fiú is. Mondhatni tökéletes elegyet alkotnak.

NEGATÍVUMOK

Hát nem anime. Ez elég nagy hiányosság egy anime mustráló oldalnál, de talán megbocsátjátok ezt a pillanatnyi meggyengülésemet. Itt pedig beleütközünk egy égetően nagy problémába. Mégpedig, hogy az animáció mára már teljesen összeolvadt a mese fogalmával. Ami rossz. Persze a gyerek fantáziájára jobban lehet hatni az animált, kissé amorfra megszerkesztett dolgokkal. Viszont a felnőtt fantáziája ugyanúgy képes befogani. Sőt, nem csak képes de még vágyik is rá. Egy jó színészt nem pótolhat egy megrajzolt ember. Meg a nagy ... nem! Animékben láthatunk olyan művészien kidolgozott arcmimikát, amit még a vezető színészek is megirigyelnének. Ehhez pedig a japán szinkronszínészek zseniális játéka társul. Szóval ez a helyzet. Az Over the Garden Wall nagy lépést tett a műfaj fejlődésének érdekében, de egyenlőre még nem mert kilépni a komfortzónából, vagyis gondolt a gyermek nézőkre is.

POZITÍVUMOK

Nem is tudom hol kezdjem. A zenén egyszerre srsz, nevetsz, táncolsz, de még olyan is van ami miatt a takaród alá bújsz. Angolul is, magyarul is, kifogástalanok a dalok, megőrzik a lényegüket és a hangulatukat is. Csodálatosak a szereplők. A két főszereplőn kívül még rentgetegen vannak. Minden részben megismerjük az erdő lakóit, akik a világ legkülönbözőbb furcsaságaival élnek. Akadnak itt vicces és vidám létformák, mint a kis álom felhők világa. Vannak itt kleptomániás lovak, kényszerbeteg favágók, gyilkos kislányok, horgászó halak és tökjelmezben járó csontvázak. Szóval ahány rész annyi furcsa kis lakó. Ezek pedig a furcsaság határain belül maradnak. Mindenre érkezik magyarázat. Miért él így? Miért itt él, és miért teszi itt ezt? Aligha találhatunk itt feledhető karaktereket. A grafika zseniális. Csak úgy tobzódik az ember a szebbnél szebb képekben. Mégis az egik legemlékezetesebb ebben a történetben maga a Szörny. Olyan mítoszt teremtettek köré, hogy azt kifejezni alig tudom. Dramaturgiailag tökéletesen volt felépítve minden kis mozdulata. A valaha volt legjobb gonosz akit láttam. Mégis most meg kell indokolnom, hogy miért készül erről a történetről kritika. Miért volt akkora katarzis ez az animáció, hogy becsempésztem ide. Az Over the Garden Wall nem rejti el a tanulságát. Kőkeményen a gyermekek arcába vágja a jót és a rosszat is. A lezárásba persze belekerül a minden jó ha a vége jó, a testvéri szeretet a legfontosabb, a közös éneklés mindent megold. Viszont megtalálhatjuk az álmok meghalnak motívumokat. A halál hirtelenségét is megtapasztalhatjuk benne. Még Dante Isteni színjátékára is lelhetnek utalást az emberek. A halak, a tökök, a békák... mese az egész nem? NEM! Mivel magyarázatot kapunk, hogy miért kerültek bele a mesés motívumok. Jó mi?

AJÁNLÁS

Kötelező mű, ha anime ha nem. Senki sem fogja megbánni. Ráadásul egy rövid dologról beszélünk, mintha filmet néznél. Ráteszem a kis "ajánlom" cédulámat. Fiúk, lányok, tessék megnézni! Tessék elméledni! Tessék megtalálni a saját erdődet. Vagy éppen elgondolkozni azon, hogy számotokra mit jelent az erdőben a lét. Vagy Wirt és Greg kalandja számotokra mégis mi volt?

10/10

Következő: Overlord

Ajánló
Kommentek
  1. Én